Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

I den här artikeln ska vi dela med oss av fem tips på produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder: alkohol, maskindiskmedel, bikarbonat, ättika och talkpuder.
Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

Senaste uppdateringen: 18 november, 2020

Du bör använda rätt produkter för att ta bort fettfläckar från kläder, eftersom alla tyger ska behandlas olika. Om du inte har fläckborttagningsmedel hemma, kan du testa några hemgjorda knep. 

I denna artikel ska vi alltså dela med oss av fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder: alkohol, maskindiskmedel, bikarbonat, ättika och talkpuder. Fortsätt läsa för att få veta mera!

Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

1. Maskindiskmedel

En kvinna tvättar för hand för att ta bort fettfläckar från kläder.
Maskindiskmedel bryter enkelt ner fettmolekyler och därför kan du också använda det för att ta bort fettfläckar från kläder.

Först och främst, en produkt som är mycket bra på att ta bort fettfläckar från kläder och som du förmodligen har tillhands är maskindiskmedel. Koncentrerat maskindiskmedel är mycket effektivt om du applicerar det omedelbart. Dock bör du inte använda det på ett ljust klädesplagg, eftersom det kan ge fler fläckar.

Så använder du det

 • Täck först fläcken med ett par droppar maskindiskmedel. Det är också bäst om du kan göra det direkt fläcken uppkommer.
 • Sedan gnuggar du fläcken med lite vatten och sätter plagget i tvättmaskinen som vanligt.

2. Bikarbonat

Härnäst föreslår vi en produkt som har många användningsområden, både i hemmet och inom hälso- och skönhetsvård. Du har förmodligen bakpulver eller bikarbonat hemma, och du kan använda detta både som en ansiktspeeling och även för att absorbera obehagliga lukter. Och det kan också hjälpa dig ta bort envisa fettfläckar.

Så använder du det

 • Fukta först fläcken med vatten.
 • Förbered sen en massa genom att blanda bikarbonat med lite vatten och täck fläcken med det. 
 • Du kan använda en tandborste för att gnugga fläcken så att produkten  tränger in i den bättre.
 • Låt ligga ett par minuter och tvätta sen plagget som vanligt.

Vi bör också notera att bikarbonat eller bakpulver är en utmärkt naturlig mjukgörare och ett medel som kan göra att vita kläder håller sig vita och fräscha. Slutligen så balanserar denna produkt också tvättvattnets pH-värde.

3. Använd talkpuder för att ta bort fettfläckar från kläder

Talkpuder för att ta bort fettfläckar från kläder.
För bästa resultat bör du använda talkpuder eller något av de andra knepen så fort som möjligt på en nyuppkommen fläck.

För nästa knep kan du använda en annan produkt du antagligen har hemma för en mängd olika användningsområden: vi talar om talkpuder som många använder till sina bebisar. Det kan faktiskt också hjälpa dig att ta bort fettfläckar från alla slags plagg, oavsett tyg och färg!

Så använder du talk för att ta bort fettfläckar från kläder

 • Börja med att släta ut plagget och strö på generöst med talkpuder tills du täckt hela fettfläcken.
 • Du bör vänta minst två timmar för att pudret ska suga upp allt fett. Det går också att vänta en hel dag.
 • Efter detta kan du borsta av fläcken. Om det fortfarande finns fettrester kan du lägga på nytt puder.
 • Till slut tvättar du plagget som vanligt.

Den här artikeln kanske intresserar dig: 5 tips för att ta bort deodorantfläckar

4. Ättika

Ättika är ytterligare en produkt många använder för att rengöra sina hem. Dessutom använder många det som ett alternativ till sköljmedel för att hålla sina kläder och tvättmaskinen i bra skick. I det här fallet är det också en effektiv lösning för att ta bort fettfläckar.

Så använder du det

Obs:  Använd inte ättika som innehåller andra tillsatser. 

5. Använd alkohol för att ta bort fettfläckar från kläder

En flaska alkohol.
Alkohol fungerar också för att ta bort fettfläckar från kläder, men du bör inte använda det på känsliga plagg.

Slutligen, om ingen av de ovanstående produkterna har fungerat, kan du också försöka med 90%-ig alkohol. Vi rekommenderar dock inte detta för känsliga plaggeftersom de kan ta skada.

Så använder du det

 • Häll först bara ett par droppar alkohol på fettfläcken
 • Låt ligga ett par minuter och tvätta sedan som vanligt för hand eller i tvättmaskinen

Nu känner du till några produkter som kan hjälpa dig att ta bort fettfläckar från kläder. Se därför till att alltid ha dem hemma för att hålla dina kläder i perfekt skick!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco.
 • Li, Q., Mahendra, S., Lyon, D. Y., Brunet, L., Liga, M. V, Li, D., & Alvarez, P. J. J. (2008). Antimicrobial nanomaterials for water disinfection and microbial control: potential applications and implications. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2008.08.015
 • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.