Så använder du fettlösningsmedel för att ta bort fläckar

I den här artikeln tittar vi på hur du kan använda fettlösningsmedel för att ta bort olika fläckar i hushållet. Kan man använda fettlösningsmedel på alla ytor? När bör man använda fettlösningsmedel för att ta bort fläckar?
Så använder du fettlösningsmedel för att ta bort fläckar

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Visste du att du kan använda fettlösningsmedel för att ta bort fläckar på alla möjliga typer av ytor, såsom väggar och möbler? Trots att många endast använder denna produkt för att ta bort fett från köksbänkar, så har den många andra potentiella användningsområden!

I den här artikeln förklarar vi hur man kan använda avfettningsmedel (fettlösare) för att ta bort fläckar från möbler, väggar, bänkskivor och andra ytor. Missa inte detta! De här råden kan visa sig vara väldigt användbara.

Ta bort fläckar med fettlösningsmedel

Som namnet antyder, så är ett fettlösningsmedel en perfekt produkt för att lösa upp och ta bort fettfläckar på djupet. Men ibland är man inte nöjd med slutresultatet när man använt det.

Använder du denna produkt på rätt sätt eller gör du något fel som innebär att du inte får en grundlig rengöring? Fungerar den bara på fett? Här hittar du svaren.

Använd fettlösningsmedel för att ta bort dessa fläckar

Kvinna gör rent köksbänk
Följ produktens anvisningar för att uppnå bästa resultat

Innan du tar bort fläckar från köksbordet, är det bäst att först plocka bort allt från bordet. På så sätt kan du göra rent hela ytan, och inte bara fläckarna. När du är redo att börja rengöringen, var noga med att följa dessa tips:

 • Öppna fönstret så att du inte utsätter dig för starka lukter från rengöringsmedel. På så sätt vädrar du samtidigt hemmet.
 • Du kan använda hushållshandskar för att skydda huden från avfettningsmedel.
 • Varje rengöringsmedel har sina egna anvisningar. Ta dig tid med att läsa dessa eftersom alla medel inte fungerar på samma sätt! Sprejavstånd, verkningstid och om du bör skölja efteråt är sådant som påverkar slutresultatet.
 • Spreja fettlösningsmedlet på en så stor yta som möjligt med fokus på fettfläcken.
 • Låt medlet verka innan du skrubbar. Detta sparar dessutom tid och kraft. Om det är mycket fett så kan medlet behöva mellan 10 och 15 minuter för att verka.
 • Skrubba med en svamp för att få bort all smuts och allt fett. Om din bänk är gjord av granit, så kan du även använda en aluminiumsvamp för att göra rent de smutsigaste områdena.
 • Innan du använder en sträv svamp, kolla så att den inte förstör ytan genom att prova den i ett hörn som inte syns.
 • Ta bort smutsen med en fuktig trasa.
 • Om du behöver skölja med vatten, så gör det och torka sedan ytan med en ren trasa.

Hemgjorda fettlösningsmedel

Göra rent spis
Tillverka ditt eget fettlösningsmedel i några få steg

I stället för att använda ett kommersiellt fettlösningsmedel, visste du att du också själv kan göra ett naturligt fettlösningsmedel?

Här är två bra idéer:

 1. Blanda två rågade matskedar bikarbonat med vatten och använd denna lösning på den smutsiga ytan. Om det är lätt smuts, så kan du göra en sprejvätska. Men om det är en grövre fettfläck, så rekommenderar vi att du i stället använder en mindre mängd vatten och skapar en tjock massa. Smeta på den och skrubba sedan. Skölj därefter och torka. Och så var det klart!
 2. Blanda ättika med vatten (en del ättika och fyra delar vatten) och gör rent fettfläcken med denna blandning. Låt den verka några minuter och skölj sedan med vatten.

Om du använder något av dessa hemgjorda naturliga fettlösningsmedel kommer dina fettfläckar att magiskt försvinna!

Prova dem! Som du ser så är de väldigt lätta att göra.

Kan jag använda fettlösningsmedel på väggar?

Använda fettlösningsmedel på vägg
Du bör vara försiktig med att använda fettlösningsmedel på väggar, eftersom vissa medel kan skada väggen.

Att använda ett fettlösningsmedel för att ta bort fläckar på väggar kan vara en dålig idé. Allt beror på vilken typ av färg som väggen är målad med. En del färger tål de frätande substanser som finns i vissa fettlösningsmedel, medan andra löses upp eller förlorar sin ursprungliga färgton.

Innan du använder ett fettlösningsmedel på en vägg, rekommenderar vi att du först provar det på en liten, dold yta, såsom bakom en soffa eller tv:n. Vänta på att medlet torkar innan du bedömer om väggens färg eller yta påverkas.

Du kan använda tandkräm (vit, färglös) eller mjällschampo (vitt, färglöst) på fläckar som orsakats av möbler. Det enda du behöver göra är att fukta en trasa, stryka på lite av medlet på väggen, och gnida försiktigt.

Precis som med fettlösningsmedel så rekommenderar vi att du först provar medlet på en liten, dold yta.

Innan du fortsätter, missa inte:  Fyra trick för att rengöra fläckiga väggar

Att ta bort fett från möbler

Rengöra träytor med rengöringsmedel
Trä är väldigt känsligt, och därför rekommenderar vi inte starkt frätande rengöringsmedel på trämöbler.

Många använder fettlösningsmedel för att ta bort möbelfläckar. Detta kan dock skapa större fläckar och leda till ett komplett misslyckande! Kom ihåg att fettlösningsmedel är ett angripande lösningsmedel som löser fett, så tänk dig vilken skada det kan göra på trä!

Om du har envisa fläckar på någon möbel, så rekommenderar vi att du använder maskindiskmedel upplöst i vatten. Löddra och fukta en trasa med blandningen. Gnid fläcken med trasan och torka sedan snabbt för att undvika att ytan skadas.

Att använda fettlösningsmedel för att ta bort fläckar är en bra idé, så länge du säkerställer att ytan klarar medlet utan att ta skada. Innan du rengör dina möbler eller väggar, kontrollera först noga att de står emot ditt fettlösningsmedel, så att du undviker att förstöra dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.