Fyra trick för att rengöra fläckiga väggar

Att känna till vissa trick för att rengöra fläckiga väggar i hemmet säkert och med få produkter kommer hjälpa dig att tackla alla missöden.
Fyra trick för att rengöra fläckiga väggar

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är väldigt irriterande att hitta fläckar på väggarna. Att rengöra dem kan vara svårt eftersom man riskerar att sprida fläcken eller helt enkelt inte få bort den. Men det finns knep för att rengöra fläckiga väggar.

Tänk på att man inte kan förlita sig på samma metoder för att få bort damm som för att tvätta bort märken från tuschpennor.

Trick för att rengöra fläckiga väggar

Att rengöra väggar på rätt sätt är inte lätt. Varje vägg har trots allt sina egna karaktärsdrag och kan bli ännu smutsigare om man inte tvättar den på rätt sätt.

Härunder ska vi därför lista nyckelfaktorerna du måste tänka på när du utför denna syssla.

Rekommenderade material

Bikarbonat och vinäger

Vinäger och bikarbonat kan vara hjälpsamma för att rengöra alla ytor.

Tillvägagångssätt

 • Först måste du ta bort damm och ytlig smuts på väggarna. Du kan få bort det med en mjuk trasa, dammvippa eller dammsugare med borste.
 • Efteråt gör du en egen blandning med vinäger, ljummet vatten, bikarbonat och några droppar ammoniak.
 • Testa blandningen på ett litet område av väggen för att se till att den inte skadas.
 • Applicera sedan lösningen med en ren trasa och gnugga varsamt tills fläcken är helt borta.
 • När ytan är ren är det bara att skölja med lite ljummet vatten.
 • Låt det avslutningsvis torka.
 • Om det blöta området har en färg som skiljer sig mot resten av väggen behöver du inte oroa dig, det skiftar tillbaka när det torkar.

Att rengöra väggar med kakel

Kvinna rengör kakel

Kakel kräver en annorlunda strategi med vinäger eller ammoniak.

Nedan hittar du de bästa knepen för att rengöra kakel i ditt hem:

 • Återanvänd vattnet du använde för att koka potatis. Dränk en trasa i vattnet och gnugga på plattorna. Tro det eller ej, men det är faktiskt perfekt för att ta bort fett samt rengöra och polera kaklet.
 • Du kan även ta en bit tidningspapper och dränka det i en blandning av vatten och vitvinsvinägerDetta kommer rengöra och desinfektera på samma gång.
 • Om du inte gillar vinäger kan du använda ammoniak. Du måste dock vara försiktig eftersom det är en frätande produkt. Använd bara några droppar.

Att rengöra väggar med tapet

Beroende på din smak och personlighet kanske du har tapeter på väggarna. Detta material kan också bli smutsigt, och man måste rengöra det med speciella metoder.

Nedan får du reda på mer:

 • När du ska tvätta tapeter är det perfekt att blanda lite varmt vatten, ett stänk mild tvål och lite vinäger. Denna blandning kommer rengöra fläckar med hjälp av en liten svamp. Glöm inte att skölja efteråt.
 • Om tapeten är vit kan du lägga till en sked bikarbonat istället för vinäger.
 • För fettfläckar ska du strö lite kalt runt fläcken så att den inte sprider sig när du tar bort den.
 • Om fläckarna är från en bläckpenna eller filtpenna ska du använda 90% alkohol och en svamp.
 • Om fläcken är från skor eller cykeldäck är det bäst att använda ett suddgummi.

Att rengöra vinylväggar

När det kommer till väggar med vinyl så är fläckarna enklare att ta bort eftersom de har en vattentät film som skyddar ytan.

Om de blivit fläckade kan du prova följande:

 • Rengör ytan med en fuktig trasa. Det är bäst att använda en trasa som fuktats med varmt vatten och tvål. Gnugga alltid upp och ned för att undvika att du gnuggar av vinylen.
 • Var försiktig med motiven. Om motiven har många färger ska du undvika att skrubba för hårt eftersom det kan ta bort dem.

Att rengöra målade väggar

Det vanligaste är att väggarna är målade med vattenbaserade färger. När du rengör dem kan du följa denna procedur för att undvika att de skadas:

 1. Det första du ska göra är att ta bort dammet med en dammvippa eller dammsugare.
 2. Med varmt vatten, en svamp och flytande tvål rengör du sedan väggarna i vertikala remsor som är minst en meter breda.
 3. Var försiktig med att se till att färgen inte släpper. Tänk även på att en smutsig trasa kan lämna märken efter sig.

Som du kan se finns det många användbara trick att använda för att rengöra fläckiga väggar. Se dock till att alltid be om råd för just dina väggar och att testa dem på ett litet område först.

Om du är oförsiktig kan du lämna väggarna i ett sämre skick än när du började.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.