De bästa metoderna för att rengöra sina persienner

När det är dags att rengöra dina persienner är det viktigt att ha materialet i åtanke, eftersom du inte kan rengöra dem alla med samma metoder.
De bästa metoderna för att rengöra sina persienner

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ibland blir vi galna av all städning i huset. Varje föremål och varje yta kräver trots allt skräddarsydda lösningar, och ibland måste man använda specifika rengöringsprodukter. Att städa bra kan alltså vara svårt, men om du känner till vissa trick kan det bli lättare. I denna artikel ska vi visa de bästa sätten att rengöra sina persienner.

Detta är förmodligen ett område som frustrerar dig. Det finns trots allt så många individuella delar, och ofta kommer denna produkt i olika material. Därför vill vi visa dig hur du gör egna redskap för att rengöra sina persienner.

De bästa redskapen för att rengöra sina persienner

Att välja vilka produkter du ska använda beror på vilket material dina persienner är gjorda av.

Torkar sina persienner

Persienner kan vara gjorda av många olika material. Att rengöra dem kräver därför specifika behandlingar som beror på materialet de är gjorda av. Det finns rengöringsmedel för trä, andra för aluminium och andra icke-korrosiva rengöringsmedel som lämpar sig för plast.

 • Trä: vi råder dig att använda samma produkter som används för att rengöra trägolv.
 • Plast: det bästa sättet att rengöra sina persienner om de är gjorda av plast är att använda en svamp med vatten och tvål. Denna metod fungerar bäst om de inte är väldigt smutsiga. Om de har ett tjockt lager av damm på sig och är svåra att plocka isär, är det bäst att köpa ett avfettande medel eller diskmedel. Skölj med en svamp eller en fuktig trasa och torka dem efteråt.
 • Metall: persienner i metall tenderar att vara mer komplicerade eftersom fettet fäster sig i dem och skapar ett lager av kletig smuts. För att rengöra metallpersienner ska du blanda vatten och alkohol, och gnugga tills fettet är borta. Torka dem väl så att dammet inte fäster sig igen.
 • Aluminium: om aluminium är det huvudsakliga materialet så kan du göra en hemgjord blandning med vatten och några droppar ammoniak. Använd inte frätande kemikalier som blekmedel. Även om de är bra för andra ytor, kan de förstöra aluminiumet.

Hur man rengör persienner utomhus

Persienner som exponeras för väder och vind har två sidor. Att rengöra dem på båda sidorna är därför komplicerat om fönstret ligger högt uppe och vi inte kan komma åt det utifrån. Det är jobbigt och frustrerande att försöka rengöra dem ordentligt. Därför beslutar sig många helt enkelt för att strunta i utsidan.

Om du väljer att rengöra dem kommer dock här en lista över de bästa produkterna, så att du kan göra det säkert och effektivt. Du måste inte sätta livet på spel: det finns metoder för att rengöra dem säkert.

Nyckeln till framgång ligger i att montera ned persiennerna. Beroende på modellen kan man behöva montera bort en fastskruvad trumma eller helt enkelt öppna fönster med dubbla glas och lyfta ut dem. Detta är det säkraste sättet att rengöra sina persienner.

När du monterat bort dem är det bara att rengöra varje del. Det kan vara både jobbigt och tillfredsställande, beroende på hur man ser på saken. Se till att de torkar väl för att undvika att damm börjar ansamlas.

Dra nytta av det faktum att du kan montera isär persiennerna genom att även rengöra andra delar av mekanismen som du annars inte skulle komma åt. Glöm inte att även rengöra fönsterkarmen, fönsterglaset och andra delar.

De bästa redskapen för att rengöra sina persienner

Rena persienner

Att rengöra sina persienner kan vara svårt eftersom det är svårt att nå hela deras yta. Eftersom de överlappar varandra kan det bli trångt på vissa håll.

Följande redskap är därför bra att använda för att rengöra dem bra:

 • En speciell borste för horisontella persienner: detta redskap har ett handtag och flera långa delar som kommer åt på alla ställen.
 • Dammsugare: en dammsugare gör det mycket lättare att bli av med dammet.
 • Mikrofiberduk: den är bra för att torka upp dammet effektivt. Den läcker inte och fläckar inte ned andra ytor i hemmet.
 • Allrengöring: allrengöring kan användas för många olika ytor i hemmet. Av denna anledning är de behändiga att ha hemma.
 • Dammvippa: en mindre dammvippa kan vara riktigt effektiv. De kommer in i alla skrymslen och tar enkelt bort dammet.

Gör dina egna rengöringsprodukter hemma

Du kan även göra dina egna rengöringsprodukter hemma för att göra jobbet enklare. Här kommer några idéer:

 • Sammankoppla två svampar med en kraftfull magnet så att du kan rengöra båda sidorna av persiennen samtidigt.
 • Knyt en mikrofiberduk till en pinne för att nå högre upp.
 • Använd en udda strumpa som en dammvante. Den är mer bekväm att använda än en trasa och den låter dig nå lättare.
 • Gör ett eget rengöringsmedel för dina persienner. Beroende på deras material kan du använda ammoniak, alkohol eller diskmedel. Du kan få det att lukta gott med örter, eteriska oljor eller några droppar citronsaft.

Avslutande ord

Som du kan se är det inte lätt att rengöra sina persienner, men det är heller inte omöjligt. Man behöver bara lite tid och hängivelse.

Be din familj att hjälpa till så att det går snabbare: det blir lättare och roligare för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Castellano, M.I. Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial SL, 2014.
 • Guerrero, R., y Núñez, M.”Brillo limpio: análisis de productos de limpieza del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 223 (1998): 34-37.
 • Rodríguez, J.A. “Ecología en el hogar: Limpieza ecológica del hogar.” Integral: Vive mejor en un mundo mejor 390 (2012): 28-33.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.