6 saker man inte ska rengöra med vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger är ett effektivt naturlig rengöringsmedel, men det kan dock inte användas till allt. Denna artikel berättar vad man ska undvika använda det på.
6 saker man inte ska rengöra med vitvinsvinäger

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2020

Det är många som känner till de fördelaktiga effekterna av att använda vitvinsvinäger som rengöringsmedel. Det finns dock vissa saker man bör undvika rengöra med vitvinsvinäger eftersom det kan skada vissa föremål och ytor.

Till skillnad från industriella kemikalier är ättika en naturlig ingrediens som du kan använda för att rengöra många saker. Tillsammans med bakpulver, citron och salt hör den till den speciella gruppen av vanliga hushållsingredienser som har många olika användningsområden.

Men precis som med allt annat har det sina svagheter. Det finns vissa saker som man inte ska rengöra med vitvinsvinäger för att undvika att förstöra dem. Känner du till vilka de är? Läs vidare för att ta reda på vilka saker vi pratar om.

6 saker man inte ska rengöra med vitvinsvinäger

Vad gör vitvinsvinäger så effektivt är dess låga pH, vilket gör det till en rätt sur substans. Även om detta kan vara bra för vissa saker, är det inte det för andra.

Följande är några saker man inte ska rengöra med vitvinsvinäger:

1. Trägolv

Vitvinsvinäger fungerar bra på många ytor, men använder man det på trägolv kan det orsaka fläckar som inte går att reparera.

För att undvika detta problem bör man helt enkelt köpa specifika rengöringsmedel gjorda för dessa typer av golv. Ibland kan det tyvärr vara svårt att hitta naturliga alternativ.

Samma sak är däremot inte fallet med trämöbler. Vitvinsvinäger i kombination med olivolja kan gärna användas för att ta bort fläckar och smuts från trämöbler.

Trägolv är en sak man bör undvika rengöra med vitvinsvinäger

2. Stenytor

Natursten som granit eller marmor reagerar inte bra på sura ämnen. Därför är det bäst att inte applicera vitvinsvinäger på dessa ytor. Du bör heller inte använda citron eller bakpulver på dem.

Detsamma gäller för stengolv. Det är bättre att använda specifika rengöringsmedel framtagna för dessa ytor.

3. Vitvaror och elektroniska apparater

Trots att vitvinsvinäger är ett utmärkt medel för polering, bör man inte använda detta medel för att rengöra tv-apparater eller datorer. Man bör även undvika använda det på mikrougn, kaffebryggare och strykjärn, och speciellt pekskärmar på mobilplattor och -telefoner.

Förutom att det tar bort den naturliga glansen och sliter ner ytan, kan kan vitvinsvinäger dessutom förändra materialets beståndsdelar. Följaktligen kan det leda till tekniska problem.

4. Matfläckar

Oavsett om det är på kläder, på golv, på bilsätena eller på soffan, kan vitvinsvinäger inte ta bort matfläckar. Tvärtom har medlet en sådan verkan på matrester att det gör dem mycket svårare att ta bort.

5. Blekmedel

Blanda aldrig vitvinsvinäger med blekmedel. Kombinationen av dessa två medel kan vara dödlig eftersom de bildar klorgas. Detta är en väldigt giftig substans.

6. Järngrytor och -stekpannor

Dessa älskade köksredskap är också med på listan över saker du inte ska rengöra med vitvinsvinäger. Det finns två skäl: Det första är att syran i vitvinsvinäger får nonstick-ytor att lossna. Detta begränsar kraftigt funktionaliteten i järngrytorna.

Dessutom reagerar järnet inte väl på syrakomponenterna. Resultatet kan bli fläckade grytor och stekpannor.

Saker man kan rengöra med vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger funkar bra som toarengöring

Även om man bör vara aktsam med vitvinsvinäger på vissa ytor och föremål, är detta naturliga rengöringsmedel att föredra på många andra ytor. Några ytor som man kan rengöra med detta medel är:

  • Trämöbler
  • Allting i badrummet: toalett, badkar, kranar, handfat
  • Det är också effektivt att använda för att ta bort rost från verktyg och redskap
  • Dessutom är det ett bra medel för att desinficera kylskåpet
  • Speglar

Sammanfattningsvis kan denna naturliga ingrediens antingen vara ett effektivt rengöringsmedel eller tvåeggat svärd med irreversibla resultat. Var bara medveten om vilken typ av material det är du behöver rengöra, så kan du undvika att förstöra dina favoritsaker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.