Fem trick för att desinfektera dina kökssvampar

Även om det kan verka uppenbart så är kökssvampar fulla av potentiellt skadliga mikroorganismer. Upptäcka flera trick för att desinfektera dem i denna artikel.
Fem trick för att desinfektera dina kökssvampar

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vet du varför det är viktigt att desinfektera dina kökssvampar regelbundet? Kökssvampar kan bli fulla av bakterier och mikroorganismer eftersom de används till så mycket rengöring. Vissa studier har visat att svampar är de mest kontaminerade föremålen i hemmet, till och med värre än badrummen.

Varför är det så?

Fukten och matavfallet i svampar skapar en miljö som är bra för spridningen av många patogen. Därför är det viktigt att lära sig olika metoder för att desinfektera dem, helst efter varje användning. I denna artikel kommer du upptäcka fem trick för att desinfektera dina kökssvampar.

Varför du bör desinfektera dina kökssvampar

Kökssvampar används för att diska tallrikar och andra tillbehör. Tack vare deras material kan de lösa upp fett och matrester som fastnat på disken. De är dock väldigt smutsiga eftersom fukt och mikrosprickor är perfekta hem till bakterier som E. coli, Salmonella och Campylobacter, bland andra. De förökar sig mycket snabbare i denna miljö och kan överleva i upp till två veckor.

När du använder dem för att diska kommer många av dessa mikroorganismer spridas till olika redskap, vilket ökar risken för infektion. Som tur är behöver man bara ersätta dem på regelbunden basis eller använda specifika metoder för att hålla dem rena.

Trick för att desinfektera dina kökssvampar

Även om dessa desinfektionsmetoder för kökssvampar är ganska användbara, måste du fortfarande ersätta dem runt två gånger i månader. De kanske ser bra ut på utsidan, men insidan kan dölja skadliga rester och bakterier.

Här kommer fem desinfektionslösningar för kökssvampar.

1. Vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger har surf pH

Denna produkt producerar surt pH, vilket möjliggör eliminering av många bakterier och rester. Vitvinsvinäger är en av de bästa naturliga produkterna för att desinfektera dina kökssvampar. Tack vare dess koncentration av organiska syror kan den ändra miljön som mikroorganismer behöver för att föröka sig. Vidare eliminerar den odörer och fett.

Hur man gör

 • Koka upp 2 1/2 dl vatten.
 • Blanda ned 2 1/2 dl vinäger.
 • Låt svampen ligga i blandningen i runt 20 minuter.
 • Vrid ur den för att hjälpa till att ta bort smutsen.
 • Om du tror att det är nödvändigt kan du skölja ur svampen med tvål och vatten.

2. Flytande diskmedel

Flytande diskmedel kan desinfektera svampar tack vare sina egenskaper. Men för en djupare rengöring är det bäst att kombinera det med kokande vatten.

Hur man gör

 • Lös upp en matsked flytande diskmedel i en skål kokande vatten.
 • Blötlägg sedan svampen i blandningen, men var försiktig så att du inte bränner dig.
 • Efter runt 20 minuter sköljer du och tar bort eventuella rester.

3. Desinfektera dina kökssvampar i mikrovågsugnen

Använd mikron

Denna köksapparat kan faktiskt användas för att desinfektera dina kökssvampar tack vare temperaturerna den kan nå. Mikrovågsugnar hjälper till att eliminera patogener i svamparna. Höga temperaturer ändrar egenskaperna hos den fuktiga miljön, vilket hindrar mikroorganismerna från att växa.

Hur man gör

 • Vänligen notera att vissa svampar är gjorda av syntetiska material som kan smälta om de utsätts för höga temperaturer. Innan du använder denna metod är det bäst att blötlägga svampen i en skål med vinäger och vatten.
 • Ställ sedan skålen i mikron i två minuter.
 • Om din svamp luktade illa och unket så kommer denna metod eliminera odören.

Var försiktig när du tar ut skålen (och använd en mikrosäker skål) så att du inte bränner dig.

4. Citronsaft

Även om det inte är det kraftfullaste desinfekterade medlet så är citronsaft ett bra alternativ när det inte finns några andra. Citronsaft är naturligt antibakteriell, och kan hjälpa dig att desinfektera ytor och föremål.

Använd den om du märker att dina kökssvampar är smutsiga eller illaluktande.

Hur man gör

 • Pressa saften från flera citroner och häll den i varmt vatten.
 • Blötlägg dina svampar i blandningen i minst 20 minuter.
 • Skölj sedan med kallt vatten och en flytande tvål.

5. Eterisk teträdolja för att desinfektera dina kökssvampar

Teträdolja för dina svampar

Tack vare sina antimikrobiella egenskaper kan teträdolja hjälpa till att kontrollera bakterietillväxt. Även om denna ingrediens är känd för sina terapeutiska användningar, är den även ett utmärkt sätt att eliminera mikroorganismer på olika ytor. Den kan till och med eliminera dålig lukt.

Hur man gör

 • Tillsätt 15-20 droppar eterisk teträdolja i 2 1/2 dl kokande vatten.
 • Blötlägg svampen i blandningen i 20 minuter.
 • Skölj sedan och vrid ur. Om du märker att den fortfarande är smutsig kan du tvätta den med diskmedel.

Du vet redan hur viktigt det är att desinfektera dina kökssvampar, så tveka inte att använda dessa metoder!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
 • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
 • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
 • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
 • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.