De bästa tipsen för att tvätta kläder av ull

Kläder av ull är ömtåliga och kräver speciell behandling när de ska tvättas. I denna artikel ska vi dela med oss av några rekommendationer om hur man gör det.
De bästa tipsen för att tvätta kläder av ull

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Om du har försökt tvätta kläder av ull utan att veta hur så vet du troligen vad som händer… För om man vill tvätta dessa plagg utan att förstöra dem så måste man känna till vissa trick.

Idag vill vi ge dig nyckeltipsen för att hålla dina plagg av ull i perfekt skick. Med dessa enkla tips kommer du inte ha några problem att hålla dem rena.

Kläder av ull

Ull är det perfekta valet för kalla dagar tack vare deras isolerande egenskaper. Det håller dig konstant varm utan fukt. Men denna naturliga fiber är ömtålig och absorberande, så du måste lära dig att tvätta kläder av ull.

Om du vill bibehålla deras kvalitet, komfort och mjukhet, då ska du läsa dessa viktiga tips.

Tips för att tvätta kläder av ull

1. Titta på tillverkarens etikett

Stickad ulltröja

Innan du tvättar ullkläder är det viktigt att läsa instruktionerna på etiketten. På så sätt kommer du ha mer information om hur plagget ska hanteras.

Varje gång du tvättar något – vare sig det är ull eller andra tyger – måste du vara uppmärksam på tillverkarens etikett. Där hittar du information om att tvätta plagget rätt.

När det kommer till plagg av ull är det viktigt att vara försiktig eftersom de kan skilja sig från varandra. Vissa behöver kemtvättas medan andra ska tvättas för hand. Många kan dock maskintvättas.

2. Maskintvätta dem korrekt

Kan man tvätta kläder av ull i tvättmaskinen? Ja, det kan man. Men du måste vara medveten om vilket program du väljer för att inte förstöra dem.

Vissa automatiska tvättmaskiner har ett program speciellt för ull. Om din inte har det ska du välja “fintvätt” eller “handtvätt”.

Hursomhelst ska du se till att tvättcykeln du väljer använder kallt vatten och roteringar av låg intensitet. Varmvatten kan trots allt krympa plaggen.

Vi vill även rekommendera att du blötlägger ullkläderna i kallt vatten i en halvtimme innan du tvättar dem. Det kommer minska risken för att de krymper.

Lägg plagget i en nätpåse först, varpå du lägger det i tvättmaskinen. Det kommer även motverka att plagget fastnar i andra kläder och skadas. Detta är valfritt men varmt rekommenderat.

3. Torka ullkläder försiktigt

Kvinna torkar kläder

Använd aldrig en torktumlare för att torka kläder av ull, för det kommer förstöra dem. Värmen krymper plagget även om du religiöst följt alla tidigare steg.

När man torkar ett plagg av ull måste det ligga platt. Om du hänger upp det så kommer vikten av vattnet att stretcha ut det och förstöra formen.

Du kan även slå in det i en handduk och på så sätt bli av med överflödigt vatten innan du torkar det. Placera ullplagget på en torr och ren handduk och rulla ihop dem. Pressa ut vattnet så mycket du kan.

4. Ha några allmänna tips i åtanke

Vare sig du tvättar ullplagget för hand eller med maskin så finns det vissa allmänna instruktioner du bör följa:

  • Tvätta endast kläder när det är nödvändigt, inte efter varje gång du använt dem. Du bör inte tvätta ull med samma frekvens som andra kläder.
  • Vänd dem ut och in innan du tvättar dem.
  • Om du använder tvättmaskin ska du välja en mer varsam tvättcykel. Skrubba inte för hårt om du handtvättar.
  • Använd alltid ett milt, flytande tvättmedel.
  • Om du bara vill ta bort dålig lukt från plagget kan du antingen vädra eller blötlägga det.
  • Om plagget trots din försiktighet krymper efter en tvätt så kan du varsamt tänja ut det medan det fortfarande är blött.
  • Välj alltid handtvätt om plagget är finare stickat.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.