Ett trick för att få gamla handdukar att se ut som nya

Problemet med handdukar är att de ibland mister sin uppsugningsförmåga och får en dålig lukt och detta beror ibland på vilken typ av tvättmedel eller sköljmedel man använder
Ett trick för att få gamla handdukar att se ut som nya

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Handdukar används mycket i hemmet varje dag, men efter ett tag kan de förlora sin uppsugningsförmåga och börja lukta. Med tanke på hur mycket de används till är det inte konstigt att de successivt samlar på sig smuts och bakterier som bara går att få bort vid tvätt. Problemet är att vissa inte vet hur de tvättar sina handdukar ordentligt. Av den anledningen vill vi dela med oss av ett trick för att du ska kunna få dina gamla handdukar att se ut som nya igen.

Hur gör man för att rädda gamla handdukar?

Om handdukar inte tvättas kontinuerligt börjar de ofta lukta. Även om det inte är ett jättestort problem att inte tvätta dem flera gånger i veckan är det ändå en bra vana att göra det lite oftare, åtminstone en gång var 15:e dag.

Det kan också vara så att du använder ett olämpligt tvättmedel eller sköljmedel som gradvis ackumuleras i fibrerna. Om du börjar märka att dina gamla handdukar luktar illa kan det finnas ackumulerade tvålrester i fibrerna som inte syns med blotta ögat.

För att undvika det är det en bra idé att istället tvätta dina handdukar med två ingredienser du redan har hemma: bikarbonat och vinäger. De har använts i flera decennier som husmorsknep.

Kombinationen skapar en lösning som är perfekt för att ta bort fläckar och smuts.

Fördelarna med bikarbonat

Använd bikarbonat för dina handdukar

Bikarbonat är en väldigt billig produkt som nästan alla har hemma eftersom det kan användas i det mesta, som medicin, bakverk och till hemmet.

När det kommer till rengöring används det ofta som ett effektivt alternativ till aggressiva kemikalier eftersom det naturligt minskar förekomsten av bakterier och rengör på djupet.

Du kan också kombinera det med andra ingredienser för att ta bort fettfläckar och annat på kläderna. Det kan vidare neutralisera lukter och återställa gamla handdukar.

Fördelarna med vinäger

Vinäger tar bort odörer

Vinäger är en antik ingrediens när det kommer till storstädning av hemmet. De naturliga syrorna har förmågan att ta bort odörer och även smuts från ytor och kläder.

Du kan också använda det för att ta bort tvålrester som har ackumulerats i gamla handdukar, samt gula fläckar och svett.

Receptet

Tvätta dina handdikar med naturliga produkter

Ingredienser

Tillredning

  • Lägg dina handdukar i tvättmaskinen och häll i varmt vatten.
  • Häll därefter i 2 dl vinäger och påbörja en full cykel.
  • Låt därefter handdukarna ligga kvar i tvättmaskinen. Fyll på med varmt vatten och lägg den här gången till bikarbonaten.
  • Starta en ny cykel och häng sedan upp handdukarna för att torka på en ventilerad plats.

När det är klart kommer du märka att handdukarna absorberar bra igen och inte längre luktar illa!

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.