8 ovanliga sätt att använda babypuder

För att hindra dina trägolv från att gnissla kan du alltid sprida ut lite talk i springorna.
8 ovanliga sätt att använda babypuder

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

Babypuder har länge varit populärt, men för ett litet tag sedan kom någon på att det inte är helt säkert att använda på små barn eftersom det kan leda till andningsproblem och till och med torka ut deras ömtåliga hud.

Det må fortfarande finnas till försäljning i större delar av världen, men American Academy of Pediatrics uppmanar folk att inte använda det. De goda nyheterna är att det finns gott om saker du kan använda babypuder till i hemmet som kan göra ditt dagliga liv enklare.

Så om ditt barn har vuxit upp och lämnat dig med kvarvarande babypuder – eller om du har fått en förpackning som gåva men inte vill använda det –kan du prova följande alternativa användningar.

1. Ta bort fettfläckar

Mattrengörare

När dina kläder eller möbler blir fläckade med något fett eller oljigt kan det vara mycket svårt att få bort, och ofta måste du vända dig till starka kemikalier. För att undvika strulet kan du nästa gång nyttja babypuder genom att strö ut lite på fläcken och låta det sitta i några minuter innan du torkar rent.

2. Tysta ner nya skor

När du går in ett par nya skor är det vanligt att de gnekar med varje steg du tar. Det är från friktionen när materialen värms upp, vilket resulterar i detta irriterande ljud om och om igen. För att bli av med det är allt du behöver lite babypuder. Strö ut lite i skorna och upprepa när det behövs.

3. Rädda diskhandskar

Diska vinglas

Diskhandskar skadas lätt av mögel som får plasten att falla isär. För att hålla dem i gott skick och förebygga tillväxt av mikroorganismer på insidan kan du hälla lite babypuder i handskarna varje gång du är klar med dem. Du behöver bara en liten mängd för att absorbera kvarvarande fukt.

4. Tysta ner trägolv

Vi nämnde att babypuder kan stoppa det irriterande ljudet från nya, gnisslande skor, men visste du att du även kan tysta skrikande trägolv? Om gnisslet från ett trägolv stör dig kan du sprida lite babypuder på området ifråga och använda en kvast så att pudret faller ner i alla sprickor och hörn.

5. Håll myror borta

Tack vare ämnena i babypuder kan myror inte korsa barriären den utgör och komma in i ditt hem – så det är ett utmärkt sätt att hålla dem borta. Det bästa är att det är mycket säkrare än de gift som säljs i butikerna. Strö ut babypuder runt fönster och eventuella sprickor där myror brukar komma in i huset och gör även en barriär runt din trädgård.

6. Schampo för fett hår

Schampo

På samma sätt som det kan användas för att bli av med fettfläckar kan babypuder även absorbera överflödiga kroppsoljor. Om din skalp är fet kan du torka ut den med lite babypuder cirka 15 minuter innan du duschar. Den härliga doften är också utmärkt för att ta hand om ditt husdjurs päls utan att behöva använda vatten.

7. Babypuder som aftershave

Utöver att vara en billig produkt kan babypuder även uträtta underverk genom att lugna nyrakad hud. Den har en kylande effekt som lugnar irritationen från rakbladet. Om du har känslig hud kan du använda det för att förebygga allergiska reaktioner.

8. Förbättra lukten av kattsand

Kattsand

Kattsand må vara designad för att absorbera avföring och lukt, men efter några dagar kan den ändå börja lukta ganska illa. För att undvika det kan du prova att tillsätta fyra matskedar babypuder i kattlådan för att se hur effektivt det neutraliserar lukten.

För att summera är babypuder inte lika bra för bebisar som man en gång trodde, men det har faktiskt andra användningar. Om du har lite liggandes hemma kan du börja nyttja några av dessa tips redan idag!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.