Att vara lycklig är inte en utopi: reflektioner om lycka

Är det möjligt att vara lycklig? Är pengar synonymt med lycka? Vad leder folk till lycka? I denna artikel ska psykologen Marcelo Ceberio svara på dessa och andra frågor, samt dela med sig av reflektioner om lycka.
Att vara lycklig är inte en utopi: reflektioner om lycka
Marcelo R. Ceberio

Skriven och verifierad av psykolog Marcelo R. Ceberio.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Även om vi alla har rätten att vara lyckliga är det inte alla som vet vad lycka är och vad det egentligen består av. Idag ska vi dela med oss av några reflektioner om lycka för att hjälpa dig på vägen.

Lycka är ett helt personligt och subjektivt koncept. Därför är det upp till varje människa att definiera vad lycka är.

Nedan ska jag ge mina reflektioner om lycka eftersom folk ofta blandar ihop det med materiella saker; många spenderar massor av tid på att tjäna pengar för att köpa tid, berömmelse och myten om att lycka kan köpas.

Även om det är sant att pengar underlättar mycket, är detta en myt som kan leda till katastrofala följder.

Reflektioner om lycka: kan den köpas för pengar?

Konceptualiseringen av lycka har varierat enligt sociokulturella faktorer, evolutionsmässiga cykler, teoretiska perspektiv och vetenskapen, bland annat.

Alla har försökt definiera vad sann lycka är, från kinesiska och romerska filosofer till etologer, neuroforskare och psykologer som Darwin, Ekman, Friesen, Maslow, Freud och Seligman.

Kanske är en slutsats att lycka, likt andra abstrakta koncept som kärlek, lojalitet, ärlighet och generositet, är svårt att definiera. Detta eftersom varje person utvecklar en egen definition enligt personliga parametrar.

Leende kvinna

Ursprunget för termen lycka kommer från latinets felicitas, som betyder “bördig”. Detta är ett väldigt pricksäkert koncept eftersom man finner det återspeglat på många håll när man läser om detta fenomen.

Bördighet involverar utveckling, projicering, tillväxt, initiativ och framgång – ord som är synonyma med att vara lycklig.

Lycka

Detta koncept representerar ett sinnesstånd där människan känner sig tillfredsställd, glad och bekväm. Därmed är lycka associerat med njutning och en känsla av glädje:

  • Den sammanfogar neuroendokrina biologiska faktorer.
  • Den involverar hjärnans limbiska system.
  • Vidare involverar den känslomässiga faktorer eftersom lycka uppenbarligen är en känsla som delvis baseras på glädje (en av Darwins sex grundläggande känslor).
  • Kognitiva faktorer spelar också roll och leder folk till att tänka på ett positivt sätt samtidigt som automatiska negativa tankar elimineras och sociologiska faktorer undermineras.

Å andra sidan kan man även vara “bördig” i vad man gör. När du känner att du går framåt i processen med att nå dina mål och när du faktiskt når dem så känner du dig glad.

Det innebär att bördighet leder till lyckaMed andra ord är lycka även kopplad till stark självkänsla och egenvärde.

Resultat från vetenskapliga studier om att vara lycklig

Frasen “man kan inte köpa lycka för pengar” har bevisats vetenskapligt. Experter har visat att det finns en tröskel där pengar inte längre spelar roll för vår lycka och att mer än så till och med kan leda till depression.

Hur kan det förklaras?

Man har studerat detta koncept i över tio år och det finns många neurovetenskapliga studier om lycka samt rankningar av länder i enlighet med flera standarder.

Lycka involverar kopplingen mellan vissa signalsubstanser och neurohormoner som serotonin – fridens, fridfullhetens och välmåendets hormon. Ur detta hänseende kan brist på det leda till depression.

Vi har även endorfiner, vårt interna morfin (utsöndras vid sex, träning &  skratt), dopamin, som bland annat motiverar oss, och till slut kärlekshormonet oxytocin, som utsöndras i faderliga & moderliga situationer.

Skalor av lycka

På lyckoskalor som består av protokoll med olika variabler har experter upptäckt följande:

  • I länder med allvarligare ekonomiska problem och betydande mängder fattigdom är pengar relevant för lycka.
  • Men i länder där inkomsterna är mer garanterade så spelar ekonomin nästan ingen roll, och är därmed inte en av variablerna för lycka.

De mestadels skäliga lönerna i första världen låter människor ha tillgång till tak över huvudet, mat, utbildning, underhållning och semester.

Att överskrida denna nivå av inkomst verkar dock direkt proportionerligt med förpliktelserna som kommer med att tjäna den (längre arbetstider, högre inkomstskatt, anskaffning av onödiga materiella saker).

Därmed får många mindre tid att roa sig på, vilket kan leda till depression såväl som stress, substansmissbruk och användning av psykotropa läkemedel, bland annat.

Reflektioner om lycka: pengar och komplikationer

Att tjäna mer pengar kan även leda till andra komplikationer i form av lyxkonsumtion som leder till kreditavgifter och lån. Att tjäna pengar och komplikationer tycks alltid gå hand i hand.

Är pengar lycka

Materiella eller projicerande saker

I kapitalistiska länder blir materiella saker självklara saker. Ett fint hus, en lyxig bil och designerkläder… alla dessa är synonyma med rikedom. De är saker som köps för att visa status.

Det ger dock upphov till frågan: varför behöver man visa att man är bättre än och har mer pengar än snittpersonen?

Talesättet “Pengar kan inte köpa lycka” är en fras som används för att motverka relevansen hos myten om pengars vikt (pengar som ett pass för att skaffa materiella saker som påstås leda till lycka).

Vi lever i (eller har byggt) ett helt och hållet elitiskt samhälle som endast anser att berömmelse, socialt erkännande, arbete, materiella saker, resor, kläder och evig ungdom är variabler för framgång.

Vi är biologiskt relationsmässiga varelser som etablerar kopplingar och försöker bli accepterade samt inkluderade i grupper. Frågan är: under vilka parametrar bygger vi inkludering och acceptans?

Om man beslutar sig för att endast fokusera på materiella saker för att vara lycklig så begår man ett stort misstag samtidigt som man avviker från den rätta vägen.

Framgång är mer “verka att vara” än att faktiskt “vara”. Materiella saker är det som avgör erkännande.

En dålig attityd

Om du har denna attityd så tänker du mer på vad andra tycker än ditt faktiska välmående. Ur detta hänseende har den berömde psykologen Erich Fromm utvecklat en studie om att “ha” och att “vara”.

Att tro att ditt värde mäts av vad du har är en felaktig övertygelse.

Vad folk tenderar att glömma i deras galna race för att tjäna pengar för att köpa materiella saker och få erkännande är att man inte kan köpa tid, vilket är vad de använder för att tjäna pengar och nå lycka.

De når dock aldrig denna mytomspunna njutning eftersom de inte har tillräckligt med tid och har en galen livsrytm. En vacker och sadistisk paradox.

Ur detta hänseende kan man tro att folk i medel- och lågklassen som har projekt på gång är lyckligare än rika. Socialt är en av de mest inspirerande sociala motorerna önskan.

Brist på något orsakar en önskan hos människor och en önskande natur är en stor motivator för att utföra projekt eller planer. Märk väl att vi talar om önskan, inte behov.

Reflektioner om lycka: biologiskt behov

Även om andra forskare talar om nödvändighet ur en biologisk synvinkel (behovet att dricka vatten eftersom du är törstig till exempel), är det fortfarande sant att fattigare klasser är de som har flest behov.

Med andra ord har de behov snarare än önskningar (men det innebär inte att de inte önskar) om arbete, mat, hälsa och utbildning.

Medelklasser är de som önskar mest i det korta loppet. De vill till exempel byta ut bilen mot en bättre eller nyare, och de oroar sig även om att måla huset eller få ett lån för att köpa istället för att hyra ett hem.

Det kanske inte verkar som högflygande aspirationer, men de är stora för dessa sociala klasser. Högre sociala klasser tenderar inte att värdera dessa typer av mål.

Reflektioner om lycka och framgång

Berömmelse, skönhet och pengar – ett dåligt öde

Som du kan se är lycka ett helt subjektivt koncept. Varje samhälle, varje kontext i ett samhälle, varje familj i ett kontext i ett samhälle och till och med varje individ i varje familj utvecklar sitt eget koncept om lycka.

Ju högre social klass, desto högre elitismen. Ekonomisk kraft undertrycker önskan, och därför förlorar folk sin aspiration. Detta eftersom det inte finns någon motivation att tillgodogöra sig.

Uppmärksamheten som fokuserar på att få erkännande från omgivningen överskuggar dessutom de personliga värderingarna. I “flådiga” grannskap etablerar folk därmed en inofficiell tävling.

Denna tävling handlar om den finaste villan och den lyxigaste bilen, eftersom det visar att du har högre köpkraft.

Hollywood – reflektioner om lycka

Ett bra exempel är Hollywood-stjärnor som nått berömmelse, skönhet och rikedom, men som i slutänden får behandlas för beroenden eller depression – tillstånd som troligen orsakats av att de är just rika och framgångsrika.

De blev miljonärer men berikade inte sina liv på några andra sätt. Med andra sätt lyckades de tjäna en massa pengar, men var inte tillräckligt uppmärksamma på sin känslovärld.

Den längst pågående studien i världen om lycka från Harvard University (som pågick i 80 år) demonstrerade detta. För att genomföra den undersökte och följde man 3,000 personer under deras liv.

Slutsatsen man nådde var att känslomässiga band, som föräldrar, partners, barn och vänner är de som tillhandahåller sann lycka, inte pengar.

Om du fokuserar för mycket på berömmelse och pengar så kommer du oundvikligen försumma din känslovärld. Detta eftersom den tappar sin relevans och värde.

Om du nått kulmen av rikedom, berömmelse och skönhet, var finns då din önskan?

Konsekvenser

Om motorn för önskan och projicering är motivationen som önskan producerar och du skapar önskan med vad du saknar, kommer du logiskt sett förlora önskan och sedermera din fokus för att existera.

Detta kan ha katastrofala konsekvenser.

Dessa konsekvenser inkluderar beroenden såväl som depression och självmord, som gör sig hemma istället för “bristen”. Detta eftersom dessa personer inte önskar sig något eftersom de inte tror att de saknar något.

Men de saknar sann tillgivenhet. Med andra ord kanske de inte saknar något av den lyx som framgång ger, men de saknar den sanna kärleken hos uppriktig vänskap, en partner eller en familj.

De är ensamma i ordets mest negativa betydelse – som en synonym för övergivning och marginalisering av sann affektion. Detta eftersom de endast fokuserar på erkännande.

Som en konsekvens har de fått självintresserad, banal affektion, inte djup och osjälvisk affektion.

Elitiska teorier och böcker

Böcker som Rich Dad, Poor Dad och The Secret föreslår att det huvudsakliga målet i livet bör vara ett bli miljonär, men de är böcker som har blivit bästsäljare eftersom deras teorier bygger på elitism.

Dessa böcker fokuserar på den populära ideologin om att pengar är synonymt med lycka, erkännande och social status. Med andra ord vill de begränsa handlingarna som får folks banala drömmar att bli verklighet.

Det går inte att förneka att dessa författare är konsekventa, kanske för att dessa typer av böcker gjort många personer rika tack vare alla sålda exemplar.

Jag måste dock klargöra att jag inte är mot berömmelse; jag är mot missbruk av berömmelse. Folk gillar igenkänning. Men att göra berömmelse till det huvudsakliga målet i livet är väldigt dåligt.

Att vara lycklig går så mycket längre än så. Det är en livsfilosofi och att veta att det finns en god sida i livet även i svåra tider. Det är att veta att man har människor man kan lita på och som älskar en.

Folk måste förstå att att kärlek också är en beståndsdel i att uppnå detta mål. Hoppas att du fick lite inspiration av dessa reflektioner om lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.