3 hemligheter till lycka från uråldrig visdom

Mänskligheten har gjort stora framsteg på senare år, men allt vi behöver komma ihåg för att vara lyckliga är uråldrig visdom som erbjuder värdefulla lärdomar.
3 hemligheter till lycka från uråldrig visdom

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många av råden vi får idag för att bli lyckliga är inte nya. Istället kommer många hemligheter till lycka från uråldrig visdom. Den visdom som tycks höra hemma i uråldriga tider, men som vi intressant nog fortfarande behöver för att vi ännu inte lyckats ta till oss allt den försöker lära oss.

Vi ska avslöja tre hemligheter till lycka från uråldrig visdom som är viktiga att börja utöva från och med idag.

Lär dig dessa hemligheter till lycka från uråldrig visdom

1. Kontrollera bara det du kan kontrollera och ignorera resten

Man med fåglar

Hur ofta vill vi ha saker vi inte kan få? När vi ställs inför ett problem som förtvivlar oss eller en oro som håller oss på spänn är det viktigt att fråga oss själva om det finns något vi kan göra åt det.

Stoikerna sade: “Kan jag göra något åt mitt problem? Om jag kan kommer jag skrida till handling, om inte kommer jag acceptera det.” Men vi gör aldrig saker med sådan vishet. Vi springer samma väg om och om igen, vilket gör oss utmattade, underminerar vår självkänsla och gör oss ängsliga.

Vi kan inte alltid kontrollera allt, för det finns saker som bara händer, och det är okej. Att acceptera det frigör oss från en stor börda, för ibland vill vi ta ansvar för saker vi inte kan kontrollera.

Ibland är det resultatet av rädsla, av osäkerheter eller av andra problem som hindrar oss från att släppa taget. Det är dags att acceptera och inte bli förblindade av vad vi vet att vi inte kan kontrollera. De bästa sakerna händer när vi lär oss att släppa taget.

2. Acceptera och sluta förneka

Cyklande man med paraply

Acceptans är något av det svåraste i livet, för det betyder ibland att vi måste sluta anta offerrollen. När vi inte accepterar en sjukdom, en situation eller en period i vårt liv när saker inte går så bra börjar vi förneka vad som sker och gör uppror mot det.

Situationen är lika absurd som att se att det regnar, men förneka och göra uppror mot detta. Gagnas vi på något sätt av det? Kan vi förändra situationen? Svaret är ett rakt “nej”, och vårt enda alternativ är att acceptera vad som händer.

Vi är inte offer; världen är inte mot oss. Saker händer bara. Acceptera vad du inte kan förändra. Att göra motsatsen är enligt stoikerna att ödsla energi.

3. Du är ansvarig för ditt eget liv

Kvinna med löv

Den tredje hemligheten från uråldrig visdom är väldigt viktig för att bli av med skuld. Vi har trots allt en tendens att skuldbelägga våra föräldrar för hur de uppfostrade oss, men nu är vi vuxna. Som Seneca sade: “Det ligger inte i vår makt att välja våra föräldrar, de gavs till oss av slumpen. Men vi kan välja vilken typ av barn vi vill vara.”

Att se tillbaka och ångra allt som hänt kommer inte hjälpa oss. Det är ett sätt att göra ursäkter för vår passivitet mot svårigheterna som påverkar oss i nuet. Men vi är vuxna nu; vi har makten att byta till en annan väg än våra föräldrar. Nu är vi de som är ansvariga för våra egna liv, ingen annan.

Så vad väntar du på?

Idag är dagen du ska sluta försöka kontrollera det du inte kan göra något åt, att acceptera situationer som de är och att börja ta tyglarna för ditt eget liv. Du klarar det med dessa hemligheter till lycka.

Innan du går ska du inte missa: Lev i nuet, inte det förflutna

Bilder: Christian Chloe


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boeri, M. D., y  Salles, R. “Los filósofos estoicos.” Ontología, Lógica, Física y Ética. Santiago de Chile: Ediciones Universidad Alberto Hurtado (2014).
  • Guevara, A. “Libro aureo de Marco Aurelio.” Zaragoza1529 (1994).
  • Seneca, L. De la brevedad de la vida. La Editorial, UPR, 2000.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.