"Kärlekshormonet" oxytocin har en mörk sida

Genom att främja utsöndringen av andra substanser kan oxytocin ibland verka som en drog i hjärnan, och även få oss att förlora riktningen i livet.
"Kärlekshormonet" oxytocin har en mörk sida

Senaste uppdateringen: 03 november, 2018

Det är få ord som representerar något så intensivt, rent och magiskt som den känsla som kommer från oxytocin, även känt som “kärlekshormonet”.

Oxytocin är exempelvis väldigt viktigt vid förlossningar. Det spelar en viktig roll vid amning och hjälper till att forma ett band mellan modern och barnet. Detta band är nyckeln till den mänskliga rasens och andra däggdjurs existens.

Det är därför som detta lilla kärlekshormon, som produceras i hypotalamus, är en av de mest kända kroppsliga substanserna. Det är i grund och botten kärlekens kemiska existens.

Men tänk om vi sade att oxytocin även har en sida som inte är helt positiv? Hade du trott att det finns några inte-så-hälsosamma aspekter med det som tvärtom kan ha en negativ påverkan på din emotionella integritet?

Par som kramas

Vi kommer här ge dig lite mer information om detta mångfacetterade hormon.

Kärlekshormonet och beroende förhållanden

Om du någonsin upplevt en intim relation som var baserad på beroende ska du veta att du antagligen levde under influens av några av de mörkaste aspekterna av oxytocin. I beroendebaserade relationer suddar passionskänslor ut både identiteter och prioriteter. Du kan även bli den andra personens fånge, och glömma viktiga aspekter av ditt eget liv.

Det kan låta som en enkel metafor och en något simplistisk jämförelse. Men neuropsykologer jämför faktiskt den här typen av beroende med att vara berusad. I en sådan situation är det nästan som att vara berusad på en “överdos” av oxytocin. I det fallet blir du beroende av en kärlek som gör ont, som du inte kan frigöra dig själv ifrån.

Oxytocin och sociala relationer

Oxytocin är faktiskt klassificerad som en peptid som innehåller nio aminosyror.

  • Den fungerar som ett hormon och en cerebral neurotransmittor. Det är tack vare denna lilla peptid som vi kan ta beslut rörande våra sociala interaktioner. Vi beter oss därför på sociala sätt genom att uppvisa egenskaper som generositet, empati eller altruism.
  • Det var därför som det fram tills nyligen troddes att det oxytocin som utsöndrades av hjärnan var “nyckelkuren” till att reducera svaren på stress och ångest som kan uppstå från dagliga sociala interaktioner, även med de vi älskar mest och som står oss närmast.
  • Idag, tack vare ny forskning, har det visat sig att oxytocin också har en mörkare sida. Det ger upphov till ohälsosamma relationer som leder båda parter längs en självdestruktiv väg.

Oxytocin och alkohol: substanser som i överflöd får oss att tappa kontrollen

Att kärleken är ett sant skeppsvrak är inte bara en poetisk överdrift – det är en tydlig verklighet.

  • Det är välkänt att oxytocinets och alkoholens effekter delar på många likheter för hjärnan.
  • Båda förmedlar överföringen av GABA-neurotransmittorer i den prefrontala hjärnbarken och de limbiska strukturerna. Båda kan även öka påverkan av ångest och stress, och båda lindrar samtidigt rädslan man upplever när man uppvisar vissa beteenden.
  • Under deras påverkan känner vi oss säkrare, modigare och upplever en större önskan att experimentera.
Oxytocin kan få dig att känna dig berusad

Det är därför som kärlek baserad på en passionerad eufori nästan är som att vara full. Det gör det svårare att hitta en lämplig balans eller objektiv klarhet rörande situationen. Neurologer och psykologer har blivit fascinerade av den intensiva effekten som oxytocin kan ha på vissa personer.

Men innan du börjar tänka på att skapa och marknadsföra en ny dryck där oxytocin blir ett substitut för alkohol ska du veta att det inte är ett gångbart alternativ. Det finns dock en möjlighet att använda det för att behandla vissa tillstånd av depression och kliniska problem.

Kärleken är en väldigt kraftig drog

Vi vet att när vi är kära utsöndrar hjärnan en magisk kombination av dopamin, serotonin, norepinefrin… listan kan göras lång.

  • Tack vare dessa neurotransmittorer känner vi av mer energi, mer passion och en större önskan att experimentera…
  • Oxytocin är dock en substans som lindrar allt detta. Det främjar en utsöndring av kemiska substanser som även stimulerar produktionen av en ännu mer intensiv agent: fenyletylamin.
  • Denna endogena kemiska förening tillhör, förvånansvärt nog, amfetaminfamiljen, och lever vanligtvis i hjärnan i 4 år i koncentrerade mängder.
Första kärleken

Det kan hjälpa till att förklara den inledande perioden av passionen, där vi är satelliter som cirklar runt en planet, och som inte kan se något annat som existerar i universum. Det är helt normalt. Man ska dock vara försiktig så att man inte tappar bort sin interna kompass och glömmer var man har norr.

Det kan vara en magisk upplevelse att bli kär, men kompromissa aldrig med din egen integritet och bli helt uppfångad i de där “berusade” känslorna; de är ett resultat av en flod av oxytocin till hjärnan!

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.