7 livsmedel för hjärnan som stärker din cerebrala aktivitet

Dessa livsmedel förbättrar inte bara ditt minne, utan stärker även din cerebrala aktivitet. Lär dig mer i den här artikeln!
7 livsmedel för hjärnan som stärker din cerebrala aktivitet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din hjärna är ett känsligt organ. Den är din kropps kontrollcenter och tillsammans med ditt nervsystem hanterar den dina kognitiva funktioner och vitala kroppsprocesser som påverkar andra organ. Du behöver livsmedel för hjärnan så att den inte blir sjuk och bryts ned med åldern.

Det är även viktigt för att motverka gifter och fria radikaler, samt för att hjälpa den cellulära aktiviteten i hjärnan. Det är viktigt att man lever en hälsosam livsstil och har vanor som stärker den cerebrala aktiviteten, samt att man äter livsmedel som får hjärnan att fungera optimalt.

I den här artikeln kommer vi ta upp 7 livsmedel för hjärnan som är bra att lägga till i kosten, speciellt om du upplever att du är mentalt trött och har svårt att koncentrera dig.

7 Livsmedel för hjärnan

Två broccoli

1. Broccoli

Broccoli är ett superlivsmedel som förbättrar hjärnans aktivitet, inte bara för att den ger dig många antioxidanter, utan även för att den skyddar dina celler från stress.

  • Dess vitaminer och mineraler stimulerar tillväxten av nya hjärnceller och stärker neuronernas anslutningar, vilket minskar risken för demens och minnesproblem.
  • Broccoli bidrar dessutom med kolin, ett näringsämne som skyddar membranen i hjärnan och förbättrar dess förmågor.

2. Valnötter

De är mångsidiga och har en god smak. Valnötter innehåller viktiga näringsämnen som skyddar den känsliga vävnaden i din hjärna.

  • De innehåller omega 3, som förbättrar cirkulationen och minskar inflammation. Det innebär optimal syresättning för cellerna.
  • Valnötter innehåller vitamin B och E, samt magnesium, vilket sänker riskerna för kognitiv nedbrytning och ger stöd åt ditt nervsystem för att balansera neurotransmittorernas aktivitet.

3. Gurkmeja

Gurkmeja i skål

Curcumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja, är en kraftig antioxidant och är även anti-inflammatorisk. Den kan skydda hjärnans celler och dessutom minska risken för att man utvecklar kroniska sjukdomar som Alzheimers sjukdom.

Denna populära krydda stärker hjärnans funktioner och förbättrar din cirkulation. Den är också bra för att förbättra transporten av näringsämnen och syre genom kroppen.

Gurkmejans vitaminer och mineraler deltar i utsöndringen av hormoner som främjar välmåendet, samt minimerar stress och andra emotionella obalanser.

4. Tomater

Tomater är ett av de mest rekommenderade livsmedlen för att skydda och förbättra hjärnans funktion. Antioxidanterna motverkar cellskador från fria radikaler i den omkringliggande miljön. De förser vidare din hjärna med en substans som kallas lykopen, som hjälper cellerna att återhämta sig och motverkar nedbrytning av vävnader. De skärper även ditt minne och förbättrar din förmåga att lösa vardagsproblem.

5. Pumpa

Tärnad pumpa

Det är inte så många som äter pumpa, men det är verkligen ett bra livsmedel för hjärnan eftersom det bidrar med viktiga näringsämnen. Pumpa innehåller folsyra, vitamin E och essentiella fettsyror. Dessa motverkar skador på ditt nervsystem.

Pumpa kontrollerar dessutom inflammation och stärker processerna som sänder information genom nervcellerna.

6. Spenat

Spenat rekommenderas för att motverka olika typer av sjukdomar. Det är ett väldigt komplett livsmedel som kan förstärka de elektriska anslutningarna i hjärnan och ditt nervsystems funktioner. Spenat innehåller kalium som reglerar inflammation och därför förbättrar ditt minne och de processer som släpper ut cerebrala neurotransmittorer.

Spenat innehåller även anmärkningsvärda mängder folsyra, vitamin E samt magnesium. Alla dessa är nödvändiga för att stärka cellernas membran och motverka demens.

7. Bananer

Skivade bananer i skål

Bananer är rika på energi och har förmågan att förbättra hjärnans funktioner och den mentala prestandan under dagliga aktiviteter. De innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och också naturliga fibrer. Dessa optimerar ditt minne och skyddar dina celler.

Bananernas B-vitaminer och C-vitaminer stimulerar den naturliga produktionen av serotonin och dopamin, som är två neurotransmittorer associerade med bra koncentration och välmående.

Är du redo att lägga till dessa livsmedel för hjärnan i kosten? Ge hjärnan näringsämnena den behöver för att hålla sig stark och frisk!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez-Pinilla F. Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. 2008.
  • Mishra S, Palanivelu K. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer′s disease : An overview. Ann Indian Acad Neurol. 2008;
  • Samad N, Muneer A, Ullah N, Zaman A, Ayaz MM, Ahmad I. Banana fruit pulp and peel involved in antianxiety and antidepressant effects while invigorate memory performance in male mice: Possible role of potential antioxidants. Pak J Pharm Sci. 2017;
  • Jiraungkoorskul W. Review of neuro-nutrition used as anti-alzheimer plant, spinach Spinacia oleracea. Pharmacogn Rev. 2016;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.