6 övningar för att hålla hjärnan i form

Att träna kroppen hjälper inte bara till att hålla hjärnan i form, utan hjälper även till att producera det serotonin som får dig att må bra. Prova dessa 6 övningar!
6 övningar för att hålla hjärnan i form

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2019

Ditt sinne och din kropp går hand i hand. “Mens sana in corpore sano” betyder “ett friskt sinne i en frisk kropp”, och det gäller även hjärnan! Det har backats upp av flera vetenskapliga studier som har slagit fast att fysisk träning bidrar till att hålla hjärnan i form.

Vidare kan regelbunden fysisk träning förebygga framtida sjukdomar och åldrande av hjärnan, såväl som förbättra den kognitiva utvecklingen. Det är dessutom effektivt mot stroke, diabetes och hjärtsjukdom.

Det har visat sig att träning hjälper till att bilda nya celler i områden av hjärnan som upplever mycket högre aktivitet än vanligt.

Om du vill hålla hjärnan i form och sakta ned dess åldrande ska du prova på följande övningar:

6 övningar för att hålla hjärnan i form

1. Lyft vikter

Klassisk träning

Att följa en viktlyftningsrutin en gång per vecka kan hjälpa dig att hålla hjärnan i form. Forskare försäkrar oss om att viktlyft minskar nivåerna av homocystein – en inflammatorisk molekyl som finns i hjärnan hos äldre med demens.

En viktrutin är en väldigt komplett form av träning. Utöver att regenerera hjärnceller hjälper den dessutom till att tona ryggmusklerna och biceps. Du kan gå till gymmet för att få tillgång till stationer där du kan göra räckhäv eller göra egna vikter och designa en träningsrutin hemma.

2. Snabb promenad

Vi har alltid vetat att promenader är en bra form av träning som hjälper oss att hålla kropp och sinne i gott skick. Nu har en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Aging Neuroscience slagit fast att minst 40 minuters promenad tre gånger i veckan avsevärt förbättrar hjärnaktiviteten.

Det främjar även prestationen vid kognitiva uppgifter och bekämpar nedsatt mental kapacitet som kommer med åldern. Det är starkt rekommenderat att promenera som en del av din dagliga rutin eftersom det förebygger kardiovaskulära sjukdomar och minskar stress.

3. Surfning

Surfande kvinna

Forskaren Arthur Kramer – chef för Beckman Institute vid University of Illinois – har upptäckt att all fysisk träning där du måste tänka och hålla balansen är bra för hjärnan. Att surfa stimulerar till exempel känslan av självkännedom. Det handlar om att vara medveten om de olika delarna av kroppen och var de befinner sig.

Självkännedom sätter sinnet i arbete genom receptorer som finns i musklerna, som kallas muskelspolar. De kommunicerar längden och sträckkapaciteten hos musklerna till hjärnan.

4. Leka med barn

Att utföra fysisk aktivitet man njöt av som barn stimulerar arbetsminnet. Ditt arbetsminne prioriterar och bearbetar information och får dig att ignorera irrelevanta saker såväl som att fokusera på vad som verkligen är viktigt.

Fysiska aktiviteter såsom att klättra i träd eller springa barfota har en kraftfull effekt på hjärnan. Du kan få ännu bättre resultat genom att kombinera två aktiviteter.

5. Dansa

Dansande kvinna

En annan form av fysisk träning som hjälper till att hålla hjärnan i form är dans. Att dansa släpper ut endorfiner och serotonin, som är kända som lycko- och glädjehormonerna. Det stabiliserar även kortisolnivåerna, vars resultat är naturligt antidepressivt och humörstabiliserande.

Det är dock inte allt. Dans hjälper även till att senarelägga processen med vilken vi förlorar volym i hippocampus (minnet), och bibehåller mental klarhet. Det har även bevisats att dans avsevärt ökar intelligensen. Det är därför det är en av de mest rekommenderade måttligt fysiska aktiviteterna för personer i alla åldrar.

6. Fäktning

Fäktning

Fäktning är en sport där du måste röra dig snabbt, reagera omedelbart och ta beslut på bråkdelen av en sekund.

Alla dessa beteenden motverkar effekterna av åldrande, såsom:

  • Minnesförlust
  • Inlärningssvårigheter
  • Reaktionstider

Andra sporter som också stimulerar omedelbara svar från hjärnan är fotboll, volleyboll, basket, pingis, ishockey, etc. Dessa former av fysisk träning är otroligt effektiva för att aktivera din hjärna. Inkludera dem i ditt dagliga liv för att få hjärnan i form!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rehfeld, K., Müller, P., Aye, N., Schmicker, M., Dordevic, M., Kaufmann, J., … Müller, N. G. (2017). Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2017.00305
  • Hillman, C. H., Erickson, K. I., & Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: Exercise effects on brain and cognition. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2298

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.