Hälsosam morgonrutin för viktnedgång

Visste du att frukosten är den viktigaste måltiden på dagen? Att äta frukost ger oss energi, snabbstartar ämnesomsättningen och gör att vi inte småäter för många kalorier under dagen.
Hälsosam morgonrutin för viktnedgång
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att tappa vikt är en av de svåraste uppgifterna du kan anta eftersom det kräver en totalvändning av din livsstil och konstant ansträngning för att bibehålla resultaten. Som tur är finns det gott om sätt att nå dina mål – allt som krävs är tålamod och engagemang för att lyckas samt några goda råd för din morgonrutin.

Om du har letat efter ett bra sätt att tappa vikt och inte vet hur du ska göra det på ett hälsosamt sätt ska du inte missa dagens artikel. Vi delar med oss av fyra saker du kan inkludera i din morgonrutin för att gå ner i vikt.

Varför spelar din morgonrutin roll?

Morgontimmarna är de bästa för din kropp att bränna extra fett, men du kanske missar det i hetsen att komma till jobbet, utföra sysslor i hemmet, ta dina barn till skolan eller kämpa dig fram i trafiken. Nattetid så vilar din kropp för att föryngra sig själv, vilket betyder att den på morgonen är redo att tackla en ny dag.

Från ögonblicket du slår upp ögonen och till och med genom frukosten står din ämnesomsättning redo att aktiveras och ge din kropp de näringsämnen den behöver för att fungera på optimal nivå under dagen.

Det är därför en god idé att veta hur du drar nytta av denna viktiga tid för att gå ner i vikt. Är du redo att påbörja din morgonrutin för viktnedgång idag?

Vill du veta mer? Läs: 5 misstag vi gör på morgonen

1. Vakna tidigare

Gå upp tidigare

Att komma upp ur sängen bara en timme tidigare än normalt kan vara en stor ansträngning, och det är något som många har svårt för. Men om du lyckas är det ett viktigt steg mot att bränna överflödigt fett eftersom du får mer tid att hänge åt din kropp innan du går till skolan eller jobbet.

Bara föreställ dig alla saker du kunde få gjort om du fick en extra timme på morgonen – få lite träning, äta en bra frukost, göra en nyttig smoothie och annat.

2. Drick något för att ge kroppen energi

När du uppnått ditt första mål kan du börja med andra hälsosamma vanor under denna väldigt fördelaktiga tid på dygnet. Det första du bör göra när du vaknar är att bereda en naturlig dryck som avgiftar kroppen och aktiverar ämnesomsättningen.

Varmt vatten med citron

Vatten med citron

Denna dryck hjälper till att rena och rensa kroppen, vilket främjar god organfunktion. Allt du behöver göra är att pressa saften från en citron i en kopp ljummet eller varmt vatten. Så enkelt är det!

Ingefärste

Ingefärste hjälper till att minska inflammation, innehåller antioxidanter och rensar kroppen, vilket gör det till ett perfekt komplement för viktnedgång. Lägg en bit ingefära i 2 dl kokande vatten och låt dra i tio minuter. Tillsätt lite citronsaft innan du dricker.

3. Få lite träning

Efter att du har njutit av din tidiga morgondryck är det dags att sätta kroppen i rörelse.

Löpning

Löpning är en bra morgonrutin

Om du kan är det rekommenderat att jogga eller springa i minst tio minuter.

Promenad

Om du föredrar att promenera ska du försöka hålla snabb takt i 20 minuter. Om du har ett löpband eller träningscykel hemma är det perfekt! Du kan välja dem när vädret inte är det bästa.

Glöm inte att läsa: Hur en promenad hjälper hjärnan

Morgonträning hemma

För att komplettera din kardiovaskulära träning är det en bra idé att rutinmässigt börja träna olika delar av kroppen, något du enkelt kan göra hemma i vardagsrummet.

Några övningar du kan göra inkluderar:

4. Ät en bra frukost

Frukost

Om du försöker gå ner i vikt ska du under inga omständigheter hoppa över frukosten det är mycket möjligt att det är dagens viktigaste måltid. En bra frukost höjer din ämnesomsättning och hjälper dig att hålla dig mätt så att du inte småäter för många kalorier under dagen.

En nyttig frukost bör inkludera:

  • Spannmål
  • Protein
  • Frukt
  • Fibrer
  • Gott om vätska

Du bör även försöka äta långsamt – att tugga maten väl hjälper din kropp att smälta den och absorbera de fördelaktiga näringsämnena.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.