10 smarta tips för att organisera garderoben

Vi lägger ofta mycket tid på att arrangera och organisera kläderna i garderoben. Vi kan dock optimera utrymmet som finns tillgängligt bättre genom att ta några tips i beaktande. Det kommer dessutom göra jobbet enklare.
10 smarta tips för att organisera garderoben

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns inget bättre än att kunna hitta sina kläder när man har bråttom. På grund av många dagliga krav brukar vi dock ställa till med en stökig garderob, vilket gör det svårt att hitta saker i farten. Det mest frustrerande är att även om vi ibland lägger tid på att organisera garderoben märker vi fort att det var helt i onödan för att allt hamnar fel igen.

Problemet är att vi ignorerar knepen för att optimera utrymme, vilket slutar med att vi fyller lådorna mer än vad vi borde.

Hur kan man arrangera och organisera garderoben utan att spendera en massa tid på det?

Tro det eller ej, även om det känns som att du inte har tillräckligt mycket utrymme så finns det knep som kan göra det enklare.

I denna artikel vill vi dela med oss av de 10 bästa tipsen för hur du kan organisera kläder och hålla din garderob snygg.

De bästa tipsen för att organisera garderoben

När vi arrangerar och organiserar kläder i garderoben tenderar vi att separera plaggen efter kategori. Denna metod är dock inte alltid tillräcklig.

Vad annat kan vi göra?

1. Använd cirkulära behållare

Vissa cirkulära behållare, i plast eller plåt, kan vara användbara för att separera små accessoarer som brukar få garderoben att verka stökig. Man kan lägga dem i byrålådor, och förvara scarfar, strumpor och bälten i dem.

2. Rulla tröjorna

Att vika tröjor eller att hänga dem på galgar är inte alltid det bästa alternativet för att allt ska se snyggt ut.

Ett enkelt sätt att placera dem snyggt är att göra små rullar av dem, och arrangera dem efter färg till exempel.

3. Placera kläderna vertikalt

Organisera kläderna

Det föregående alternativet brukar inte fungera för alla för att organisera garderoben. Därför har vi här ett till alternativ som är speciellt bra för förvaring av tröjor.

Ett enkelt knep som också gör att man får ut det mesta av det utrymme man har är att man viker kläderna och placerar dem vertikalt i lådorna.

4. Häng scarfar på krokar

Klädkrokar är ett perfekt sätt att organisera kläder och samtidigt få mer utrymme och ordning i klädförvaringen.

I detta fall kan man använda dem för att hänga scarfar och andra långa accessoarer eftersom det får dem att se välordnade ut och hindrar dem från att bli intrasslade.

5. Använd galgar i olika färger

Att ha olika färger på galgar för olika kläder är ett väldigt användbart knep om man vill ha allting på sin egen plats. Genom att snurra in galgarna med band eller snören av olika färger kan man skapa olika kategorier för klädesplaggen.

6. Sätt upp en stång som går att förlänga

Det finns stänger som går att förlänga som man lätt kan anpassa till insidan av en garderob. Då kan man enkelt dra nytta av allt utrymme som är tillgängligt och använda det till att öka ordningen i garderoben.

7. Häng jeans på gardinkrokar

Krokar för duschdraperier kan användas till att arrangera och organisera garderoben. Tro det eller inte, denna lilla detalj kan vara väldigt användbar för att hänga upp jeans eller byxor i garderoben.

8. Använd burklock

Det kan först kanske låta lite konstigt. Det är dock ett väldigt användbart sätt att optimera utrymme då det börjar fyllas med saker.

  • Det innebär att man använder burkens lock (med de två hålen) för att fästa två galgar i varandra.
Två galgar på mindre utrymme

9. Häng kängorna

Kängor och stövlar är väldigt speciella typer av skor. De kan ta ganska mycket plats då de förvaras inne i en garderob.

För att förvara dem utan att de skadas kan man köpa snygga krokar som gör att man kan hänga upp dem.

10. Lägg underkläder i lådor

Små kartonglådor eller till och med trälådor kan vara användbara för att sortera underkläder utan problem. Då man skaffar dessa lådor till garderoben kan man göra flera sektioner för olika plagg.

Se bara till att de passar väl in i möbeln som du har så att den går att stänga utan problem. Om du föredrar det så kan man också förvara tröjor, scarfar eller andra små accessoarer i dem.

Några sista tankar

I vissa fall kan man inse att man ändå inte har tillräckligt mycket utrymme att förvara sakerna på, även om man provat alla knep för organisering och arrangering. Då är det bra att lära sig om andra sätt att organisera garderoben.

Om detta händer dig, tveka inte att använda:

  • Vägghyllor
  • Hängande klädfack
  • Hyllor för skor
  • Lådor som får plats under sängen.
  • Små byråer med trälådor

Har du testat dessa tips? Om du spenderar för mycket tid med att organisera din garderob eller med att leta efter kläder som du vill ta på dig så bör du inte tveka att ta tag i dessa tips. Om du har andra liknande idéer får du gärna dela dem med oss!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ballesteros, J., Ramón, & Martinez, A. (2005). Intoxicaciones agudas en el hogar; exposiciones por inhalación. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
  • Cabezas, J. (2014). Guía de limpieza y desinfección en el hogar. https://doi.org/10.1016/j.xphs.2015.11.028
  • Lozada-Urbano, M., Rivera, R., Miranda, D., Gallegos-Vergara, C., Reyes-Villegas, M. Y., & Xirinachs-Salazar, Y. (2014). Validation of a scale to assess contamination at home, study in rural Peru. Archivos de Medicina. https://doi.org/10.3823/1228

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.