Varför blir vi sjukare på vintern? En studie avslöjar nya detaljer

En grupp forskare upptäckte nyligen fler av de biologiska orsakerna till att vi blir sjukare på vintern än under andra årstider. Lär dig allt om dem här!
Varför blir vi sjukare på vintern? En studie avslöjar nya detaljer
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 05 januari, 2023

Det är ett faktum att människor blir sjukare mer på vintern än under andra årstider. I färsk studie avslöjar forskare opublicerade detaljer om det.

Man har alltid trott att när temperaturen sjunker har virus som influensa en större inverkan eftersom vi samlas inomhus. Det betyder att om man redan har fått sjukdomen så överförs den lättare bland andra.

Men vad forskare från teamet vid Massachusetts Eye and Ear Hospital och Northeastern University föreslår är att det finns biologiska orsaker bakom fenomenet. Vill veta mer? Fortsätt läsa!

Kalla årstider påverkar näsans immunsvar

Resultaten av studien vi citerar pekar  på det faktum att vi blir sjukare på vintern eftersom låga temperaturer avsevärt påverkar näsans immunsvar. När det finns ett virus, såsom influensavirus, i miljön, kan dess partiklar komma in genom detta organ på två olika sätt:

  1. Genom inandning.
  2. Genom direktkontakt.

Näsan är en av de första kontaktpunkterna mellan omvärlden och insidan av kroppen.

Dr. Benjamin Bleier, medförfattare till studien publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Redan 2018 hade Dr. Bleier själv och ett team av forskare upptäckt att när celler på framsidan av näsan upptäcker bakterier, släpper de ut miljarder små säckar som innehåller vätska. Kända som extracellulära vesiklar (EVs), de rör sig snabbt in i slemmet för att omge och attackera bakterier innan de har en chans att infektera.

I praktiken är deras funktion att döda bakterier innan de kan infektera dig och göra dig sjuk. Det var denna upptäckt som fick gruppen av forskare att undersöka ytterligare.

“Detta fick vårt team att analysera huruvida samma reaktion inträffar med några av de virus som orsakar vanliga övre luftvägsinfektioner, såsom förkylning.”

Dr. Bleier

varför vi blir sjukare på vintern
Enligt studien blir vi sjukare på vintern eftersom kylan påverkar näsans immunförsvar.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Så kan zink stärka immunförsvaret

Kvaliteten på de extracellulära vesiklarna i näsan minskar med kyla

Med en hypotes om att det nasala immunsvaret äventyras med förkylning började Bleier och hans team ny forskning.

För att testa deras hypotes exponerade de nasala vävnader för en temperatur på 4,4 °C. De fann att detta ledde till en minskning med cirka 5 °C  i vävnadstemperaturen, vilket påverkade immunsystemet. Fallet minskade avsevärt deras medfödda immunsvar.

Antalet extracellulära vesiklar från näsan som de släppte under dessa förhållanden minskade med mer än 40 % och deras kvalitet påverkades. Det minskade svaret innebär att viruset är mer kapabelt att fästa till dessa näsceller.

Detta är den första studien som tar hänsyn till en biologisk förklaring

I många år har det tagits som givet att vi blir sjukare under vintern. Denna studie är dock den första som tar upp biologiska faktorer för att förklara varför.

Bleier och hans team anser att deras resultat är mycket betydelsefulla. Såvitt de vet är denna studie den första som ger en biologisk förklaring till fenomenet och fungerar som en grund för att förstå och förebygga övre luftvägsinfektioner som förkylningar, influensa och covid-19.

Ett viktigt fakta är att näscellerna som användes donerades av frivilliga och odlades i ett laboratorium.

Det vill säga att människor inte behövde exponeras direkt för virusen. I studien simulerade man naturliga förhållandena inuti näsan. Dessutom utsatte men dem för temperaturvariationer för att bättre observera förändringarna i immunsvaret.

Tills vidare väntar man framsteg i experimentet med frivilliga för att starkare bekräfta den framlagda hypotesen, om svaret visar sig vara detsamma som det simulerade. Detta är dock redan ett genombrott i kontrollen av vanliga vintersjukdomar i luftvägarna.

En grupp forskare upptäckte de biologiska orsakerna till att vi blir sjukare på vintern än under andra årstider.
Studien bekräftar den biologiska orsaken till varför vi blir mer sjuka på vintern. Och svaret verkar ligga i temperaturen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Rör inte dessa fyra kroppsdelar utan att tvätta händerna

Trots framsteg är det fortfarande viktigt med förebyggande åtgärder mot influensa

Enligt Cleveland Clinic är influensa en infektion i de övre luftvägarna som påverkar näsan, munnen, halsen och lungorna. Symtomen varierar från person till person, men det finns några som är generella:

  • Feber
  • Nysningar
  • Vätskande ögon
  • Rinnande näsa
  • Huvudvärk
  • Kroppssmärtor
  • Trötthet och utmattning
  • Hosta och ont i halsen
  • Frossa och svettningar
  • Illamående och aptitlöshet

Det finns inget specifikt botemedel mot influensa, däremot ett antal mediciner för att lindra symtomen.

Det finns ett vaccin som man kan ta som förebyggande mot influensa, som man kan få som en injektion eller nässpray. Syftet är att utsätta kroppen för ett försvagat virus så att kroppen utvecklar antikroppar.

Förutom att ta vaccinet och följa det föreslagna medicinska vaccinationsschemat är det viktigt att tvätta händerna ofta i förebyggande syfte. Det är också viktigt att äta hälsosamt, träna och dricka ordentligt med vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Benjamin S. Bleier; Di Huang; Maie S. Taha; Ángela L. Nocera; Anan D. Workman; Mansoor M. Amiji. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2022.  DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2022.09.037

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.