Eteriska oljor för sjukdomar på vintern

Aromaterapi är användningen av eteriska oljor för terapeutiska ändamål. Det finns olika preparat som man kan använda  för många vanliga sjukdomar på vintern.
Eteriska oljor för sjukdomar på vintern

Senaste uppdateringen: 05 juli, 2022

Med hjälp av slemlösande medel och antivirala eteriska oljor kan du bekämpa vissa sjukdomar på vintern som förkylningar, influensa och bronkit. Men de är inte bara användbara vid behandling av sjukdomar, utan är också effektiva i förebyggande syfte.

Eteriska oljor är flyktiga essenser som man kan extrahera från aromatiska växter. Man erhåller dem genom destillation och ångdestillation. Man kan administrera dem ensamma, men man kan också använda dem i form av sirap, kapslar, droppar, sprayer, i en doftspridare eller genom inandning.

Vetenskaplig aromaterapi är studiet av eteriska oljor. Det är en vetenskap baserad på en strikt metod, med solida vetenskapliga data bekräftade i laboratorier. Aromaterapi är användningen av eteriska oljor för terapeutiska ändamål. Det är en naturlig metod baserad på aktiviteten hos biokemiska molekyler i eteriska oljor.

Idag ska vi berätta om åtta eteriska oljor som är oumbärliga vid typiska sjukdomar på vintern.

1. Balsamgran mot vanliga sjukdomar på vintern

Den eteriska oljan från balsamgran (Abies balsamea) lindrar inflammation och rodnad i hud och slemhinnor och är ett atmosfäriskt antiseptiskt medel. Eftersom den är giftfri och skonsam mot hud och slemhinnor är den idealisk för små barn och personer med känslig hud.

Den har positiva effekter för luftvägarna och utövar en slemlösande och lugnande effekt på lungornas slemhinnor. Detta gäller speciellt om dessa är kroniska tillstånd beroende på bronkerna.

2. Eterisk olja från eukalyptus med mentol

Detta är ett träd som är nära relaterat till andningsfunktionens hälsa. Den molekylära profilen visar en mukolytisk effekt som underlättar upphostning av slem.

Det är effektivt vid tillstånd där andningen är svår och smärtsam, samt tillstånd i näsa, hals och öra, både akuta och kroniska.

Dess molekylära profil är dock inte lämplig för användning hos spädbarn, vid graviditet eller amning. Men de flesta tolererar det väl på hud och slemhinnor.

Eukalyptusolja.
Eukalyptus, i form av eterisk olja, är användbar för sjukdomar som drabbar luftvägarna på vintern.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  6 eteriska och väldoftande oljor för viktminskning

3. Eukalyptus mot sjukdomar på vintern

Eterisk eukalyptusolja från Australien är respiratoriskt antiseptisk och slemlösande.

Det är effektivt för att lindra förkylningar med slem som blockerar de övre och nedre luftvägarna, som bronkit eller bihåleinflammation. Den antibakteriella aktiviteten gör den mycket effektiv vid torr och irriterande hosta.

4. Lagerblad

Den eteriska oljan av lagerblad har flera terapeutiska aktiviteter. Dess huvudsakliga verksamhetsområde är på den känslomässiga nivån, men på grund av cineolhalten är lagerolja även ett bra slemlösande medel.

På grund av dess komponenter har den dessutom antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper. Det är en mycket komplett eterisk olja, eftersom den också lindrar all slags smärta.

5. Romersk kamomill som en effektiv eterisk olja

Människor har använt sig av romersk kamomill sedan urminnes tider, tack vare dess effekter på nervös astma, dyspné, andnöd och nervös hosta. Romersk kamomillolja har antiinflammatorisk, kramplösande, smärtstillande och lugnande effekt.

Verkan är intensiv och man kan se effekten snabbt. Det är helt säkert och skonsamt mot hud och slemhinnor.

6. Tall (Pinus sylvestris) för sjukdomar på vintern

Den huvudsakliga molekylen i eterisk olja från tall är pinen, en molekyl som ger den balsamiska egenskaper för lungslemhinnan. Det är slemlösande och är ett atmosfäriskt antiseptiskt medel.

Det kräver dock utspädning i vegetabilisk olja eller andra icke-irriterande eteriska oljor. På så sätt minskar koncentrationen så att den inte överstiger 50%.

Kamomillblommor och eterisk olja av kamomill.
Fördelarna med eterisk kamomillolja har varit kända sedan urminnes tider.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln:  Bleka mörka ringar under ögonen med eteriska oljor

7. Kamferoljor

Moderna experter fick upp ögonen för denna eteriska olja på 1980-talet. På grund av sitt innehåll av cineol har den slemlösande aktivitet och en unik antiviral effekt vid förkylningar, influensa och bihåleinflammation.

Den stärker kroppens naturliga försvar och är därför mycket användbar för att förebygga infektioner. Det är särskilt effektivt i förebyggande syfte på förskolor och äldreboenden.

Förutom den behagliga doften ger oljan energi och vitalitet. Den har en exceptionell hudtolerans.

8. Timjan mot sjukdomar på vintern

Timjan är mycket effektivt, både för det otorhinolaryngologiska området och för de övre och nedre luftvägarna. Sammantaget har den en effekt med brett spektrum vid antibakteriell, antiviral och svampdödande verkan.

Denna olja lindrar halsont och behandlar sjukdomar som är vanliga på vintern, som bronkit och bihåleinflammation. Kort sagt, det är de eteriska oljornas naturliga antibiotikum. Dessutom är det lätt att använda.

Slutsats

Eteriska oljor med känd biokemisk sammansättning är ett utmärkt alternativ för förebyggande och behandling av typiska sjukdomar som är vanliga på vintern.

Dessutom stöder vetenskapliga data och omfattande klinisk erfarenhet deras användning, eftersom deras fysiologiska och terapeutiska doser är kända. Därför förhindrar detta all risk för toxicitet, samtidigt som man bibehåller optimal effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, M., Alcaraz, L., & Real, S. (2012). Procedimientos para la extracción de aceites esenciales en plantas aromáticas. Secretaria de Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA).

  • AGUDELO, L., GOMEZ, G., DURAN, D., STASHENKO, E., & BETANCUR, L. (2010). Composición química y evaluación de la actividad antiherpética in vitro de aceites esenciales de Lippia alba (Mill) N.E Brown y sus componentes mayoritarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud.

  • Sánchez, Y., Pino, O., Correa, T. M., Naranjo, E., & Iglesia, A. (2009). Estudio Químico Y Microbiológico Del Aceite Esencial De. Revista de Protección Vegetal.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.