Vad betyder hosta med grönt slem?

Slemmet som följer med hosta kan delvis hjälpa till att diagnostisera olika sjukdomar i luftvägarna. I den här artikeln berättar vi vad en hosta med grönt slem kan betyda.
Vad betyder hosta med grönt slem?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skriven och verifierad av biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Vad innebär det när du får hosta med grönt slem? Är det alltid ett tecken på en infektion som ska behandlas med antibiotika?

Slem är en kroppsvätska som utsöndras av slemhinnorna i andningsorganen hos däggdjur, och enligt bibliografiska källor är funktionen att upprätthålla fuktbalansen i luftvägarna. Dessutom fångar slem upp och underlättar utvisning av främmande ämnen från kroppen. Eftersom det också innehåller lysozym (antibakteriella ämnen) och antikroppar, kan vi säga att det har antimikrobiella egenskaper.

Hur konstigt det än kan verka, kan slemmets färg säga mycket om patientens sjukdom. I den här artikeln berättar vi vad det betyder, och särskilt när slem har en grönaktig färg. Vi ska också förklara vilka åtgärder du bör vidta.

De olika färgerna på slem i halsen

Oavsett hur obehagligt det kan verka, är det avgörande för att upptäcka olika sjukdomar att förstå var slemmets färger beror på och varför denna färgförändring sker.

Medicinska organisationer har poängterat betydelsen av detta:

Som vi ser visar slemmets färg vad immunsystemet försöker utvisa från kroppen. Hosta följt av brunt slem kan till exempel innebära att patienten har inhalerat jord eller mineralföreningar under lång tid. Det kan också indikera att det finns torkat blod någonstans i luftvägarna.

Å andra sidan kan rött slem i vissa fall innebära en allvarlig sjukdom. Det kan visa att det finns blödningar i en del av kroppen som är i kontakt med näshålan och munnen.

I nästa avsnitt ska vi fokusera på ämnet för denna specifika artikel: Vad betyder hosta med grönt slem?

Här är svaret.

man med hosta med grönt slem
Hosta kan åtföljas av smärta i bröstet och nacken, vilket också hjälper till att ställa diagnos.

Hosta med grönt slem – vad betyder det?

Som vi nämnde ovan, indikerar förekomsten av hosta med grönt slem att kroppen bekämpar en infektion. Oavsett hur paradoxalt det kan verka beror denna gröna färg på ett stort antal döda vita blodkroppar och andra ämnen som kommer från kampen mot viruset eller bakterierna.

De vanligaste infektioner som orsakar denna typ av slem är följande:

Akut bronkit kan ge hosta med grönt slem

Enligt forskning är akut bronkit den vanligaste diagnosen bland personer med hosta som besöker vårdcentraler. I det här fallet har vi att göra med en virusinfektion, eftersom rhinovirus (som orsakar förkylning) är orsaken till 90% av fallen.

Även om det inte är så vanligt måste vi också påpeka att vissa typer av bronkit kan vara orsakade av bakterier. Enligt källan som vi nämnde ovan är 32% av patienterna med hosta som varar i mer än två veckor infekterade med bakterier av typen Bordetella pertussis.

Några ytterligare symptom är följande:

  • Obehag i bröstet
  • Utmattning
  • Feber
  • Andfåddhet och svårigheter att andas

Cystisk fibros

I det här fallet står vi inför en mycket mer aggressiv och allvarlig sjukdom än den tidigare, eftersom den är förknippad med en viss risk för dödlighet (upp till 1,33 per miljon invånare, enligt studier). Cystic Fibrosis Foundation (CFF) rapporterar att denna sjukdom är ärftlig och beror på ett fel i de exokrina körtlarna.

I en normal situation producerar körtlarna slem, saliv och andra vätskor som hjälper kroppen att fungera normalt. Hos patienter med cystisk fibros är detta slem för tjockt, vilket gör att det täpper till lungorna och tarmarna. Ihållande hosta med grönt slem innebär att kroppen försöker bli av med detta tjocka, hämmande slem.

Följande är några andra viktiga faktorer om denna sjukdom:

  • Den är inte smittsam.
  • Hittills finns det inget botemedel.
  • Det förekommer hos ett av 3200 barn.

Hosta med grönt slem kan vara ett tecken på lunginflammation

Enligt Världshälsoorganisationen är lunginflammation orsaken till 15% av alla dödsfall bland barn under fem år. Det är en sjukdom som kommer av en infektion. Denna infektion kan antingen bero på ett virus, bakterier eller svamp. Återigen är hosta med grönt slem ett tecken på en immunologisk kamp mot dessa mikroorganismer.

Några av de sjukdomar som orsakar detta tillstånd kommer från infektioner med bakterierna Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae typ b, den patogena svampen Pneumocystis Jiroveci och respiratoriskt syncytialvirus. Detta gör att patientens lungalveoler fylls med vätskor och var. Detta gör andningen svår och begränsar syreabsorptionen.

Bihåleinflammation

Hosta med grönt slem är typiskt i fall av bihåleinflammation av bakteriellt ursprung. Enligt statistiska studier utförda i USA påverkar detta tillstånd cirka 31 miljoner patienter varje år.

I detta fall finns de patogena bakterierna i bihålorna och orsakar täppt näsa, slemutsöndring och smärta eller tryck i området runt näsan och ögonen.

hosta med grönt slem: kvinna med ont i bihålorna
Bihåleinflammation uppträder med huvudvärk bakom ögonen och runt näsan.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Enkelt och naturligt sätt att behandla bihåleinflammation

Hur hanterar man hosta med grönt slem?

Som vi har sett kan hosta med grönt slem indikera ett immunsvar på en infektion eller en ärftlig sjukdom, som cystisk fibros. Många naturläkemedel kan hjälpa till att lindra irritation i halsen, men medicinsk behandling kan också vara nödvändig beroende på tillståndets svårighetsgrad.

I många fall är det inte nödvändigt att behandla andningssjukdomar eftersom de ofta blir bättre på egen hand. Detta innebär att patientens immunsystem kan hantera infektionen på egen hand. Kroppen är vanligtvis fri från symptom efter ungefär en vecka.

I andra fall kan det vara nödvändigt att använda antibiotika, inhalatorer för att öppna de trånga luftvägarna i lungorna och till och med kirurgi. Beslutet kommer att fattas av specialisten som hanterar ditt specifika fall.

Det är därför viktigt att uppsöka en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.