5 vanliga psykologiska effekter av våren

5 vanliga psykologiska effekter av våren
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2023

— Det måste vara väderändringen. Detta är en fras som vi ofta använder för att förklara vissa psykologiska effekter associerade med våren och andra årstider.

Vi känner sällan till de verkliga effekterna av väderändringar, och vi tenderar ofta att underskatta dem. Med våren ökar till exempel antalet soliga dagsljustimmar, och det gör även temperaturen. Vi kan också uppfatta annat känslomässigt klimat kan: människor vill göra saker utomhus och parkerna börjar fyllas med folk.

Vi vet att bra väder påverkar vårt humör. Faktum är att det främjar produktionen av de så kallade lyckohormonerna:

  • Dopamin
  • Serotonin
  • Oxytocin

Med detta i åtanke, låt oss ta en titt på några av vårens andra psykologiska effekter.

Psykologiska effekter av våren

Tro det eller ej, väderändringarna på våren kan vara lite svåra att hantera till en början. Vi brukar kalla det för säsongs-eller vårdepression , och svårighetsgraden obehag beror på kroppens anpassning till förändringar i ljusförhållandena.

Vi bör dock klargöra att detta inte är ett sjukdomstillstånd (folk förväxlar det ofta med klinisk depression). Det kräver inte heller medicinering.

De vanligaste psykologiska effekterna på våren är följande:

  1. Trötthet och utmattning: Detta leder ofta till en känsla av dåsighet och en generell brist på energi.
  2. Irritabilitet: Vi kanske kan känna att alla händelser, även om de är obetydliga, lätt kan sätta igång ett dåligt humör.
  3. Humörförändringar: Detta uttrycker vi genom känslomässiga upp- och nedgångar. Det kan vara en berg-och-dalbana när vi först vaknar upp med energi, men sedan känner att allt bara raserar under förmiddagen. Vi kanske börjar dagen med att vara 100 % motiverade, men känner oss sedan frustrerade för att vi inte har lust att göra någonting. Apati och sorg är också vanliga känslor.
  4. Koncentrationssvårigheter: Att vara distraherad är oförmågan att utföra en uppgift på ett ihållande sätt.
  5. Minnesförlust: Detta är inte vanligt och ofta tillfälligt, men vi kan uppleva att vi glömmer vad vi ville säga och vad vi höll på med.

Andra effekter av vårdepression inkluderar också följande:

  • Håravfall
  • Förändringar i aptit
  • Minskad sexuell lust
Vårdepression
Vårdepression är förknippat med trötthet och kan göra det svårt att utföra de uppgifter som vi planerat för dagen.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

Dessa psykologiska effekter av våren påverkar inte alla

Naturligtvis påverkar säsongsbytet inte alla på samma sätt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vårens psykologiska och fysiska effekter är övergående. I allmänhet håller de inte mer än två veckor.

Om du märker att det inte går över, är det lämpligt att konsultera sjukvården.

Utöver de ovan nämnda effekterna innebär vårens ankomst för många människor att mötas med sina kroppar igen. Det är en kropp som hållits gömd och täckt under de kalla månaderna och som, med de högre temperaturerna, innebär att vi avtäcker och blottar.

Därför är det viktigt att alltid ha ett större perspektiv på saker och ting. Med andra ord, förutom effekterna av vårdepressionen, finns samtidigt ett socialt tryck att ha en smal kropp. Detta är något som också orsakar många människor obehag.

Rekommendationer för att förhindra de negativa psykologiska effekterna av våren

Följande är några av de åtgärder du kan vidta för att motverka effekterna vårdepression:

  • Försök att somna tidigt: När dagarna blir längre är det lättare att vi vill fortsätta vara uppe. Men här är det bättre att försöka göra en måttlig övergång, så att kroppen kan vänja sig vid de nya förhållandena. Försök att sova minst 7 till 8 timmar per natt.
  • Ät en hälsosam kost, särskilt under de första dagarna när du börjar uppfatta förändringarna. Frukt och grönsaker hjälper alltid. Det är också lämpligt att du till kvällen endast äter någonting lätt och minst 2 timmar innan du ska sova. Undvik koffein, fet mat och industrialiserade livsmedel.
  • Ta upp aktiviteter som du tycker om: Gillar du att läsa, cykla eller måla? Hitta en stund där du gör saker som motiverar dig.
  • Passa på att träna fysiskt: Varmare temperaturer är en uppmaning att ta en promenad eller göra utomhusaktiviteter. Du måste dock komma ihåg en viktig  faktor: måttlighet. Börja alltid smått samtidigt som du försöker att inte trötta ut eller överbelasta din kropp.
Våren är en idealisk tid för att njuta av det optimala vädret utomhus.
Våren är en idealisk tid för att njuta av det fina vädret utomhus.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 9 tips för att förvara vinterkläder

Ta det lugnt under säsongsövergångar

Vårdepression, såväl som andra förändringar av vardagen, bör få oss att tänka på vikten av gradvishet, anpassning och att ge oss själva tid att möta nya tillstånd.

Inför dessa omständigheter är det viktigt att ha tålamod och inte kräva omedelbara resultat. I stället bör vi respektera oss själva och acceptera våra känslor. Vi måste ge oss själva utrymme och tid att gå från ett tillstånd till ett annat.

Försök att undvika att göra överdrivna planer, måltider och utflykter. Du kan ta detta ögonblick som ett tillfälle att fråga dig själv hur ditt liv ser ut, om du är under för mycket stress och om du verkligen får tillräckligt med vila. När förhållandena i ditt dagliga liv är alltför krävande kan vårdepression ha en mer märkbar effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pérez, M. J. C., Bobo, M. T., & Arias, A. R. (2013). Medicalización de la vida en la consulta:¿ hacia dónde caminamos?. Atención primaria45(10), 536-540.
  • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., Pellegrini, D., & Kremer, A. (2010). Enfoque del síndrome de astenia crónica. Medicina (Buenos Aires)70(3), 284-292.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.