9 tips för att förvara vinterkläder

9 tips för att förvara vinterkläder

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2024

Alla av oss har inte rymliga garderober, så det är dags att väcka vår uppfinningsrikedom för att sortera och förvara vinterkläder inför säsongsskiftet.

Denna uppgift blir tråkig om du lämnar allt till sista minuten. Istället är det lämpligt att gå lite i taget: städa, organisera och slutligen lägga undan allt. Detta gäller särskilt eftersom om din garderob är liten är det en bra idé att hitta andra platser eller ta till resurser som plastlådor och hyrda förvaringsenheter.

Till hela processen läggs vikten av korrekt förvaring för att undvika att skada dina kläder eller stapla mängder som, långt ifrån en lösning, istället blir ett annat problem. Så låt oss ta en titt på det bästa sättet att förvara dina vinterkläder.

Varför det är viktigt att förvara vinterkläder på rätt sätt

Om det är en säsong på året som ger en carte blanche att leka med outfits så är det våren. Under dessa månader kan du bära shorts, fräscha flanellplagg och klä dig i ett lager av mindre plagg för att hålla dig lite varm samtidigt som du drar fördel av balansen mellan årstidens värme och kyla.

Problemet är att du inte kommer att använda alla tunga rockar som du haft tillgängliga under hösten och vintern. Så försök att förvara dem ordentligt så att du kan bära dem igen nästa säsong i perfekt skick.

Vänta inte med att göra detta till sista minuten. Se istället till att ge den förvaring till ömtåliga och ibland dyra kläder den tid det förtjänar.

Så länge du behandlar dina föremål med omsorg, förlänger du deras livslängd och hjälper dem att se ut som nya. Dessutom är ordning och reda nyckeln till att söka och hitta ett plagg snabbt när du behöver det.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Tips för att vika kläder och få mer utrymme i garderoben

Tips för att sortera och förvara vinterkläder inför våren

För att få det rätt när det kommer till sortering och förvaring av kläder är huvudtipset att tömma garderoben och sortera plaggen. Till exempel kan du separera jackor, skor, halsdukar och allt annat som har med de kalla årstiderna att göra. Nästa steg är att tillämpa följande rekommendationer.

1. Var ärlig för att minska mängden kläder du äger

Man har inte alltid på sig allt man äger; i slutändan tenderar vi alla att samla på oss saker vi egentligen inte har på oss. Så, passa på att göra dig av med det du inte längre har eller som du inte längre tycker passar din smak. Om ett plagg är i perfekt skick donerar du det, säljer det eller har en garageförsäljning.

Denna inventering är idealisk för att minska antalet kläder, få garderobsutrymme och upprätthålla ordning. Ett förslag från Marie Kondos Konsten att städa är att peka ut allt som inte gör dig lycklig och ge bort det, återvinna det, sälja det eller reparera det.

Behåll bara de plagg som du är säker på att du kommer att bära igen nästa säsong.

Venta de garaje de la ropa de temporada pasada.
På en garageloppis blir du inte bara av med det du inte längre har på dig, utan du tjänar också pengar på det.

2. Tvätta och laga dina vinterkläder före sortering och förvaring

Lägg aldrig föremål i din garderob utan att först tvätta dem eller göra nödvändiga reparationer. Kom ihåg att de kommer att ligga flera månader instängda.

Om de är svettiga eller smutsiga kommer kroppslukt eller impregnerade parfymer att vara svåra att ta bort senare. För att inte tala om att du ökar möjligheten för malangrepp i otvättade tyger.

Efter tvätt, se till att kläderna är torra så att mögel inte börjar växa. Om ludd har bildats under tvätt, ta bort det med en speciell borste eller fingrarna. När dessa steg är klara, vik ihop och lägg dem på hyllor eller häng dem på galgar.

3. Använd förvaringsbehållare

Har du en liten garderob är en lösning att organisera och förvara dem i plastbehållare med lock. Tjock kartong kan vara ett alternativ, men tänk på att den sannolikt går sönder. Det kommer att kosta mer att byta lådor och risken är större för angrepp av insekter och gnagare.

Plastbehållare är å andra sidan funktionella och förhindrar att textilierna får fläckar. Detta hjälper till att hålla kläderna fria från skrynklor eller veck som är svåra att få bort. Se till att lämna lite luft emellan så att luften kan cirkulera, och märk lådorna väl.

4. Se upp för vakuumförsegling

Vakuumförsegling av skrymmande plagg är en möjlig ordnings- och förvaringsteknik eftersom det hjälper dig att utnyttjar allt tillgängligt utrymme i garderoben. Men inte alla säsongskläder kan hanteras på detta sätt.

Många av våra vinterkläder är tillverkade i texturer som simulerar päls eller är filt; om du vakuumförpackar dem kommer dessa fibrer att komprimeras och det finns en risk att de inte återgår till sin ursprungliga form när de packas upp. Det är viktigt att det finns luft mellan plaggen så att de behåller sitt verkliga utseende.

5. Använd malmedel

Malkulor i garderoben håller insekter borta, men kom ihåg att malkulor är ett bekämpningsmedel. Om du lägger dem i behållare eller lägger dem i ett hörn av garderoben, skydda dem med en lufttät påse eller lägg dem inuti en burk.

Syftet är att hjälpa till att bevara dina säsongskläder utan att orsaka hälsoproblem. Svenska Giftinformationen förklarar dock att malavstötande medel i Sverige är relativt ofarliga idag, men att utländska malmedel kan innehålla giftiga ämnen. Om sådana kemikalier vidrör tygerna kommer detta senare att även komma i kontakt med vår hud.

Nyckeln är att skydda den här komponenten så att den inte är i direktkontakt med några kläder och dess ångor inte sprids i din garderob.

Bolas de naftalina.
Naftalen används ofta utomlands för att stöta bort nattfjärilar. Det är lämpligt att vidta försiktighetsåtgärder om du skulle använda det.

6. Använd extra galgar

Det finns plagg som håller bättre om du hänger dem istället för att vika dem: tröjor, klänningar och vissa kappor, beroende på typ av tyg. I dessa fall är det viktigt att göra plats i garderoben. Så, hur kan du uppnå detta?

Lägg till en hängstång!

Å andra sidan, för de plagg som du ska vika, är det användbart att installera extra hyllor eller en extra hylla överst. Där kommer kläder och accessoarer som du inte ska ha på dig på ett att tag hålla sig ur vägen.

7. Förvara vinterkläder i par

En procedur för att hålla ordning på kläderna är att matcha liknande plagg och sortera dem i lådor med avdelare. Lägg alla handskar, halsdukar, strumpor och underkläder, till exempel, i set.

Strategin har ett dubbelt syfte:

  1. Organisera efter sektioner.
  2. Bli av med de plagg som saknar sin partner.

8. Glöm inte skor

Att skaffa ett skoställ är bättre än att stapla skor. Du kan också förvara skor i sina lådor, på hyllor eller i plastkoffertar. Om du har stövlar, fyll dem med tidningspapper så att de inte tappar formen eller blir skrynkliga.

9. Luftkonditionering

Rummet där du förvarar säsongskläder måste vara luftkonditionerat: ganska svalt och fuktkontrollerat. Om du förvarar kläderna i plastbehållare, ställ dem till en plats där de får lite ljus, eftersom detta undviker en missfärgning av tygerna på grund av månaders lagring.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Hur man blir av med den unkna lukten från kläder

Städa din garderob på djupet innan du lägger dina vinterkläder på förvaring

Ingen städnings- och förvaringsteknik kommer att vara fördelaktig om platsen där du ska ha dina kläder är ostädad. Innan hela sorteringen, kasseringen och förvaringsprocessen, kom ihåg att städa garderoben ordentligt så att den är fri från mal och smuts.

Dammsug och torka av med en trasa fuktad i tvålvatten. Komplettera rengöringen med dospåsar med aromatiska växter, tvålbitar eller en pappershandduk impregnerad med en valfri eterisk olja.

En avfuktare är en lönsam investering. En publikation i Anta Exclusiva påpekar att dessa enheter tar bort överflödigt vatten från luften och överdriven luftfuktighet som kan genereras även i kläder.

Vad du ska göra när din garderob inte är tillräckligt stor för att förvara vinterkläder

Om din garderob är för liten för att komplettera med extra behållare, hyllor och galgar kan du förvara kläderna i garaget eller källaren, så länge som luftfuktigheten och ljuset är reglerat. I dessa scenarier är det viktigt att använda lufttäta, vattentäta behållare utformade för att vara utomhus.

En ytterligare garderob kan vara den perfekta lösningen. Men bomulls- eller canvasväskor skyddade i torra interiörer är också till hjälp.

Slutligen är en extern förvaringscontainer ett alternativ. Men i dessa fall, se till att överväga den ekonomiska utgiften för hyran för att lämna kläderna i förvaring under så lång tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.