8 misstag som orsakar dålig lukt i kläder

Visste du att det finns många faktorer som kan leda till dålig lukt i kläder? Det handlar inte bara om kroppslukt. Vi berättar hur du förhindrar detta problem.
8 misstag som orsakar dålig lukt i kläder

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att du kanske gör några misstag som orsakar dålig lukt i dina kläder? I allmänhet vill vi alla ha kläder med en behaglig lukt och som är mjuka och sköna. Kläder, som har direktkontakt med vår hud, hjälper oss att känna oss rena och välklädda.

Det är därför det kan kännas väldigt obehagligt när våra kläder får en dålig lukt. Men vad orsakar denna situation, och varför slutar de lukta gott trots regelbunden tvätt? Det finns flera faktorer som bidrar till detta problem. Låt oss ta en titt på dem.

8 misstag som orsakar dålig lukt i kläder

Många gånger tror vi att det räcker med att lägga lite sköljmedel eller tvättmedel med parfym i tvättmaskinen för att undvika illaluktande kläder. Det finns dock andra saker att tänka på för att våra kläder inte ska få obehagliga lukter. Vilka är misstagen att undvika?

1. Att inte tvätta kläder med en gång

När man tar av sig ett plagg är det många som har för vana att vädra ut det och lägga undan det med avsikt att använda det en gång till. Att strunta i att tvätta det kan dock vara ett stort misstag, speciellt om du har haft en hektisk dag och har svettats en del.

Med vissa textilier räcker det inte att vädra ut dem för att den obehagliga lukten ska försvinna. Tvärtom kommer lukten att bli ännu mer genomträngande för varje dag som går utan tvätt. Dessutom kan lukten sprida sig i hela din garderob när du gör detta.

Vidare ackumuleras bakterier varje gång de otvättade kläderna används igen. Av denna anledning rekommenderar experter att man tvättar kläder ofta, särskilt de som kommer i nära kontakt med huden.

tvätt som luktar illa

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa den här artikeln med: 6 saker du borde rensa ut ur garderoben med en gång

2. Lägga kläder med dålig lukt direkt i tvättmaskinen

Ett annat vanligt misstag är att lägga kläder i tvättmaskinen utan att först rengöra dem för hand. Det är lämpligt att först skrubba kläderna i området kring dina armhålor eller i de delar som ackumulerar dålig lukt på grund av kroppsvätskor. Detta är även fallet för underkläder och strumpor.

3. Att blanda allt i tvätten

I allmänhet är det en bra idé att separera kläderna som ska tvättas i maskin efter färg och typ av tyg. Men om du har upptäckt några kläder som luktar illa är det bäst att tvätta dem var för sig.

Till exempel ska man inte blanda sportkläder med ömtåliga plagg eller vardagskläder. Faktum är att det är möjligt att om de är blandade kan de överföra den dåliga lukten till andra plagg istället för att bli fräscha.

4. Lägga in blöta kläder i garderoben

Ett annat misstag som orsakar dålig lukt i kläder och textilartiklar är att lägga in dem i garderoben medan de fortfarande är blöta. Detta är något som har en tendens att hända oftare under vintern eftersom kläderna inte torkar lika snabbt då.

Detta är dock ett mycket allvarligt misstag eftersom fukt uppmuntrar tillväxten av mikroorganismer som lämnar en mycket dålig lukt. Faktum är att denna lukt ofta är ganska svår att eliminera.

Den allmänna rekommendationen är att vädra och torka våra plagg mycket väl innan vi viker dem och lägger dem i garderoben. Om vi ​​har en torktumlare är det nödvändigt att se till att tvätten är helt torr.

Trots att man använder en torktumlare kan vissa plagg hålla kvar mer fukt och behöva få hänga och torka extra innan man viker dem och lägger undan dem i garderober och lådor.

5. Att inte ta hand om blöta kläder tillräckligt snabbt

När du kör en tvättmaskin är det viktigt att ta ut kläderna ur maskinen så fort tvättcykeln är klar. Annars tenderar kläderna att samla på sig fukt och de kan på grund av detta få en dålig lukt.

Om du av någon anledning glömmer dem är det bästa du kan göra att kontrollera om de har fått en obehaglig lukt. Om så är fallet bör de tvättas igen på en kort cykel.

6. Att inte rengöra sin tvättmaskin och torktumlare

Att inte underhålla sin tvättutrustning är också ett misstag. Det bästa alternativet är att vända sig till en experttekniker så att du kan hålla den i perfekt form. Ett proffs kommer inte bara att kontrollera ditt system, utan kommer också att rensa utrustningen på alla bakterier och smuts som samlats på insidan.

Utöver detta är regelbunden rengöring av tvättmaskin och torktumlare hemma ett måste. Till exempel kan man tvätta av gummidelarna med vinäger för att förhindra att mögel och andra mikroorganismer växer på dess yta.

7. Ha på sig sina kläder för länge

Även om inte alla plagg måste tvättas efter varje användning, är det nödvändigt att hålla ett öga på hur ofta du bär dem och hur länge. Jeans är till exempel plagg som kan bäras flera gånger innan tvätt. Glöm dock inte tiden mellan tvättarna, eftersom bakterier kan ansamlas.

Samtidigt kan spilld mat och kontakt med andra ämnen och lukter generera smuts och dålig lukt. Därför kan ett tips vara att du bär ett par jeans max tre gånger. Detsamma gäller andra plagg som jackor eller kappor.

För dessa sistnämnda plagg, till exempel, är det en bra idé att torka av dem med en trasa insmord med vatten och tvål i armhålorna under tiden som går innan de skickas till tvätten eller till kemtvätt.

8. Låta kläderna komma i kontakt med andra starka lukter

I många lägenheter är tvättytan inte särskilt stor. Ibland är den precis bredvid köket, och då kan det vara väldigt lätt att matlukter tränger in i plaggen.

Av denna anledning är det nödvändigt att planera din tvätt så att den inte sammanfaller med måltidstider, speciellt om du ska laga kött eller fisk. Det ska inte heller finnas cigarettrök eller andra starka lukter i närheten.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att gilla att läsa: Ta bort mögel från tvättmaskinen: 3 gröna lösningar

Dålig kroppslukt kan ge dålig lukt i kläder

Även om dålig lukt i kläder kan komma från olika källor är den vanligaste orsaken lukten av svett. Av denna anledning är sportkläder den vanligaste typen av plagg som får riktigt stark och dålig lukt efter träningspass.

Denna dåliga lukt kommer från ångan som kommer ut ur hudens porer för att stabilisera temperaturen och, vid många tillfällen, är det en obehaglig lukt som har sitt ursprung från bakterier och andra hygien- eller miljöfaktorer.

I detta avseende satte forskare från British University of Northumbria, Chamila J Denawaka, Ian A Fowlis och John R Dean sig själva i uppgift att undersöka den obehagliga svett som genomsyrar kläder.

Enligt deras forskning är det främst sex kemiska element som genererar denna illaluktande svett. Dessutom identifierar de förekomsten av vissa bakterier som orsakar den starka lukten.

I detta avseende är god kroppshygien och användning av deodoranter, som förhindrar dålig lukt, avgörande för att undvika spridning av dessa bakterier.

Bikarbonat för illaluktande kläder

Använd rätt produkter för att undvika dålig lukt i kläder

När du nu har fått läsa om några av misstagen som orsakar dålig lukt i kläder, försök att komma ihåg vikten av att använda rätt produkter för din tvätt. Förutom de kemiska alternativen kan alternativ som vinäger och ättika hjälpa. Lägg bara till en skvätt när du sköljer dina kläder.

Bikarbonat och citron är också utmärkta för att bekämpa dålig lukt i kläder. De hjälper inte bara till med utmärkt rengöring, utan de är också antibakteriella och hjälper till att få plaggen oklanderligt rena.

Ett annat tips är att lägga små påsar med potpurri i din garderob. Dessa kommer att ge dina plagg en diskret aromatisk och god doft.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Denawaka CJ, Fowlis IA, Dean JR. Source, impact and removal of malodour from soiled clothing. J Chromatogr A. 2016 Mar 18;1438:216-25. doi: 10.1016/j.chroma.2016.02.037. Epub 2016 Feb 15. PMID: 26898151. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26898151/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.