8 tips för bättre belysning i garderoben

Vi vill ha alla garderober som är rymliga, snygga, moderna och har bra belysning. Idag delar vi med oss ​​av 8 tips som hjälper dig att göra din garderob mer upplyst.
8 tips för bättre belysning i garderoben

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vilka är de grundläggande behoven som en garderob bör fylla? De flesta skulle naturligtvis säga att den behöver kläder. Det finns dock även ett annat element som våra skåp och klädkammare behöver som är lika viktigt, om inte viktigare. Detta element är belysning. Därför ska vi i dagens artikel dela med oss ​​av 8 tips för hur du skapar bättre belysning i garderoben.

Om din garderob har rätt belysning behöver du inte gå ut till ett annat rum för att besyna dina kläder i detalj. Dessutom hjälper belysning dig också att organisera dina kläder, accessoarer och skor. Detta så att du snabbt kan hitta det du letar efter.

Det spelar ingen roll om din garderob är stor eller liten, dessa tips för en bättre upplyst garderob hjälper till att göra alla klädförvaringar bättre och trevligare.

Tips för bättre belysning i garderoben

Din garderob är en trevligare och mer praktisk plats att vara på om den har god belysning. Ingen uppskattar att gå in i ett mörker för att leta efter sina kläder. Det är också irriterande att behöva gå ut till ett annat rum för att kunna se hur kläderna ser ut i ljuset.

Om du planerar att skapa en ny klädkammare i ditt hem, eller om du redan har en med dålig belysning, kan du med fördel ta till dig av dessa tips.

1. Använd neutral belysning i garderoben

När du väljer belysning i en garderob bör du använda lampor som efterliknar solens strålar och som inte kastar skuggor. På så vis återges färgerna på bästa sätt.

Ett vanligt problem är att våra kläder tenderar att ha andra färger inomhus än när vi går ut. Därför bör du använda neutral belysning. Den liknar mest naturligt ljus. Vitt ljus kan också fungera.

kvinna i en ljusare garderob

2. Använd en hängande lampa för bättre belysning i garderoben

Dessa lampor ger en elegant designdetalj och är effektiva för att ge dig en mer upplyst garderob. LED-lampor passar perfekt i stora garderober, speciellt varianter med spotlights i neutrala färger.

3. Dra nytta av naturligt ljus

Det är inte alla garderober som har fönster i närheten, men om din har det bör du dra nytta av det. Försök att undvika att täcka för dem med mörka gardiner eller tjocka tyger. Istället bör du dra nytta  av solljuset för att lysa upp din garderob.

Du kan också förstärka ljuset genom att måla väggarna med mjuka färger. Om du har plats kan du även ställa in några väl valda möbler i din garderob. Vitt, beige och pastell får utrymmet att se större och ljusare ut.

4. Använd infällda och justerbara spotlights för bättre belysning i garderoben

Infälld belysning gör att du kan rikta ljuset mot baksidan av din garderob och få dina kläder att se ljusare ut. Vi rekommenderar att du placerar dem mindre än 90 cm från varandra så att de ger ett harmoniskt ljus, istället för att kasta skuggor.

Eftersom de är små tar de inte mycket plats i din garderob. För att anpassa dem till dina behov kan du gärna installera mer än en lampa. Du kan faktiskt till och med sätta dem i taket. Det finns några på marknaden som har så kallad kardansk upphängning (vilka ser bäst ut om hängs med ca 80 cm mellan varandra) eller så kan du välja plafonder (placeras med ca 60 cm mellanrum).

5. Få bättre belysning i garderoben med LED-remsor

Det finns många knep som du kan använda dig av för att göra det lite ljusare så att du kan se saker bättre i din garderob. Ett av de mer populära alternativen för garderobsbelysning är flexibla, självhäftande LED-remsor. Förutom att de är väldigt effektiva är de också praktiska, speciellt om du inte kan installera infälld belysning.

Allt du behöver är en kontakt för att dessa lampor ska fungera. Och även om du kan hitta dem i många olika färger, föreslår vi de vita eftersom de är neutrala. LED-tekniken hjälper dig också att spara energi, enligt en artikel publicerad av den spanska banken BBVA.

Utöver dessa fördelar med LED-lampor ska vi också lyfta fram att du kan använda dem på kanterna av din garderob och inuti dina lådor. De är det perfekta alternativet om du vill belysa hyllor, ställ och lådor.

6. Prova LED-downlights

Beroende på storleken på ditt klädskåp eller din garderob kan du även prova LED-downlights som är på 16 eller 18 watt. De är perfekta som allmänbelysning. De passar också bra som komplement till annan belysning.

7. Använd bords- och golvlampor för bättre belysning i garderoben

För detta tips behöver du bara några bordslampor. Om du har en walk-in-closet kan du ställa dem vid din spegel och skapa en upplyst plats där du kan sminka dig. En bordslampa med genomskinlig skärm ger ett varmt ljus till din garderob, och golvlampor erbjuder bra belysning när du ska välja ut din outfit.

8. Glöm inte speglar!

Ingen garderob är fullkomlig utan en spegel. En bra spegel är en viktig del av inredningen och hjälper dig också att se dina kläder bättre. Dessutom förbättrar de också belysningen i rummet.

Ett annat tips är att installera ett ljus på varje sida av spegeln. Och du kan välja en som är hög, böjd, rund eller fyrkantig beroende på hur du vill inreda utrymmet.

ljusare garderob med handdukar

Rätt ton och fördelning

Och sist men inte minst, kom ihåg följande förslag:

  • Välj lampor med ljus i samma ton. På så sätt skapar du harmoni och belysningen av din garderob blir varken för sval eller för varm.
  • Lek med lamporna. Du kan prova infällda, hängande, ytpaneler eller spotlights. Och vill du bara fokusera på en vinkel är upphängda varianter med LED-lampor det bästa alternativet.
  • Glöm inte att du vill ha en neutral temperatur. Detta är det bästa sättet att vara säker på att färgerna på dina kläder ser likadana ut utomhus.
  • Mät avståndet mellan dina lampor. Om du inte mäter dessa avstånd korrekt kan det orsaka fula skuggor.
  • Fördela ljuset efter form och storlek på ditt utrymme. Du kan använda en eller flera lampor beroende på hur stor din klädkammare är.

Slutsats

Nu när du har läst dessa tips på hur man kan skapa bättre belysning i garderoben är du ett steg närmare att skapa din egen. Plus, det smidiga med det hela är att du inte behöver lägga ner något svårare arbete!

Däremot kan man aldrig få för mycket hjälp. Exempelvis kan du få hjälp i en lampbutik där du också hittar all utrustning du behöver för att komma igång.

En inredningsarkitekt kan också ge råd om vilka alternativ som är bäst för din garderob. Så om du vill känna dig lite säkrare på dina inredningsval kan du alltid be om hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.