De vanligaste ämnena i smink

Dagens artikel tar upp de vanligaste ämnena som används i smink, som många använder dagligen för att förbättra sitt utseende. Vet du vilka ämnen som vanligen finns i smink?
De vanligaste ämnena i smink

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att förminska skavanker, pigga upp en trött hud samt förlänga ögonfransarna är bara några av kriterierna för några vanliga ämnen som finns i smink. Men vissa av dessa produkter fungerar bättre än andra, vilket beror på deras produktinnehåll.

Många typer av smink har introducerats på marknaden sedan industrins födelse; det finns allt från smink med 100% naturliga ämnen till smink med kemiska substanser. Men tack vare att branschen har flertalet regler att följa är riskerna att drabbas av hudsjukdom mindre idag.

Det finns en stor variation av kosmetika på marknaden och de vanligaste ämnena i smink är emulgeringsmedel, konserveringsmedel, vatten, parfym, förtjockningsmedel, fuktighetskräm och färgämnen.

Vanliga ämnen i smink

Då ska vi gå vidare och titta på vilka som är de vanligast förekommande ingredienserna i smink. Observera att den följande ordningen inte är kopplad till hur vanligt förekommande de är i olika produkter.

Alkohol

Huvudfunktionen för detta ämne är att underlätta appliceringen av en produkt på huden. Det fungerar också som ett emulgeringsmedel, det vill säga att det hjälper de andra ämnena i kosmetikan att blandas ihop.

Oljor är vanliga ämnen i smink

De är en av komponenterna i smink som tillför mjukhet och lyster till receptet. De vanligaste oljorna är lanolin och vaselin. Naturliga ämnen är olivolja, ricinolja, kokosolja, macadamiaolja och sheasmör.

Här bör man observera att oljor av naturligt eller ekologiskt ursprung blir mer kraftfulla i kosmetiska formler. Jojobaolja fungerar till exempel som fuktkräm och cellförnyare.

stelnad olja i burk
Det har blivit allt vanligare med naturliga ämnen i kosmetikaindustrin, vilket gillas av kunderna.

Parfymer

I denna ingrediens gömmer sig vissa kemikalier. Därför är detta en av ingredienserna som kan leda till allergi och hudirritation. På grund av detta är därför många sminkprodukter idag “allergivänliga” och innehåller inte parfym.

Dessa luktämnen kan förekomma på sminkproduktens innehållsförteckning  under namnen isoeugenol, cinnamaldehyd, eugenol eller hydroxycitronellal.

Parabener är vanliga ämnen i smink

Parabener och bensoylperoxid är kemikalier som hjälper till att bevara sminkets ingredienser då det förhindrar svamptillväxt och bakteriebildning.

Det finns ett samband mellan kemikalierna och bröstcancer och därtill kan det även härma östrogen. Därför planerar nu flera länder att införa ett förbud mot dem. Vidare har en studie från 2008, publicerad i Critical Reviews in Toxicology, fastställt att detta ämne kan utgöra risker för för den mänskliga hälsan om man exponeras för den dagligen.

Titanidioxid

Denna naturliga mineral, även kallad E171, absorberar och blockerar ultraviolett (UV) strålning. Att den återfinns i solkräm har lett till omfattande debatt då dess nanopartiklar kan tränga djupt in i huden. Värt att notera är att denna ingrediens är förbjöds som livsmedelsingrediens i Frankrike 1 januari 2020 pga att den är cancerframkallande.

Vax

Bivax, candelillavax och karnubavax är vanligt förekommande i läppstift som förtjockningsmedel. De fungerar även som barriärmedel i smink.

Återfuktande medel är vanliga ämnen i smink

Hyaluronsyra är en av de mest eftertraktade ingredienserna eftersom den bromsar hudens åldrande och återfuktar på djupet. Liknande är glycerin en annan återfuktande ingrediens som vanligtvis används på grund av dess förmåga att absorbera fukt och hålla den kvar i huden.

Vitaminer

Tokoferol eller vitamin E är en oxidant som är ett ämne som skyddar huden från fria radikaler. En annan vitamin är vitamin A eller retinol som minimerar rynkor samtidigt som det gör ansiktet slätare.

Bland andra viktiga vitaminer finns vitamin C, en kraftfull antioxidant bygger upp kollagenfibrer, samt vitamin B5 eller pantenol, en ytterst viktig återfuktare.

Sammansättningen av vanliga ämnen i smink

Nu vet du vad som står på listan över de vanligaste ämnena i smink. Men det är också bra att veta hur deras format ser ut på marknaden. Härnäst ska vi titta närmare på några av dem.

Sminkbaser

Foundations finns i många olika former: kräm, flytande och som lotion. De är perfekta för att förminska rynkor och förbättra hudens utseende. I övrigt består de huvudsakligen av vatten och silikonsammansättningar, till vilka företag också kan lägga till mjukgörande medel, vitaminer eller solkräm.

Vattenbaserade foundations funkar bra på personer med normal eller oljig hy då de innehåller 50-60% vatten. Utöver detta innehåller oljebaserade foundations mer oljiga substanser och lämpar sig utmärkt för torr hy.

Läppstift

Som nämnt ovan är vax den ingrediens som ger form och konsistens åt läppstift. Därtill kan den här produkten innehålla alkohol, olja, färgämnen och återfuktande medel.

smink och borstar
Smink består av naturliga och konstgjorda ämnen. Att veta hur man särskiljer dem är avgörande för personer med känslig hy.

Ögonskugga

Glimmer (mineraler) eller talk inger en mjukhet i denna typ av kosmetika. Faktum är att de förbättrar färg, glans och skugga som utgör de andra komponenterna för ögonskugga.

Mascara

Mascara görs vanligtvis av vatten, vax och silikon. Ofta innehåller det också polymer och, i vissa fall, fibrer som ger en förlängningseffekt. För övrigt kommer de svarta och bruna färgerna från järnoxider.

Konsumenterna styr vilka ämnen sminkindustrin använder sig av

Avslutningsvis varierar sammansättningen av varje kosmetikaprodukt beroende på märke. Här ingår även marknadsmässiga trender; djurplågerifritt smink (ej testat på djur), smink som innehåller råmaterial av naturligt ursprung och allergivänligt smink. (Det senare är mindre sannolikt att orsaka allergier eller irritation).

Vissa sammansättningar lockar fler kunder än andra då det ständigt finns en ökad efterfrågan på högre kvalitet och hälsosammare ämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • F Carrasco. Diccionario de ingredientes cosméticos [Internet].Málaga: Imagen Personal 4ta edición; 2009 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=B3DlzBC0_UQC&oi=fnd&pg=PT5&dq=ingredientes+cosmeticos&ots=3CIPuf7Txe&sig=nWXItntTgu63HgRiBT-BCJyVNTg&redir_esc=y#v=onepage&q=ingredientes%20cosmeticos&f=false
  • Julie Gabriel. The Green Beauty Guida [Internet]. Deerfield Florida: Healt Communications Inc; 2008 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=F4WjAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR1&dq=natural+makeup&ots=yp4FmO3KcT&sig=3PFUstLoTT07u2lNc3r-zFJdUxA&redir_esc=y#v=onepage&q=natural%20makeup&f=false
  • Golden, Robert, Jay Gandy, and Guenter Vollmer. “A review of the endocrine activity of parabens and implications for potential risks to human health.” Critical reviews in toxicology 35.5 (2005): 435-458.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.