7 tips för att ta bort sminket på några sekunder

Undvik frestelsen att vara lat - ta bort sminket i slutet av dagen! Det är viktigt för att motverka hudproblem eftersom det låter huden andas och förnya sig själv medan du sover.
7 tips för att ta bort sminket på några sekunder

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Något av det viktigaste i varje skönhetsrutin är att ta bort sminket varje kväll innan man går och lägger sig. De flesta kvinnor använder kosmetika och smink för att framhäva sina ansikten, men när det kommer till att ta bort sminket är vi ofta lata. Långa dagar på jobbet eller att komma hem utmattad efter en fest eller dejt; det är några av de vanligaste ursäkterna för att hoppa över det här viktiga steget.

Det kan verka harmlöst att glömma, men det kan ha konsekvenser för din hy som blir mer uppenbara med tiden. Igentäppta porer och förlorad lyster är några av de omedelbara effekterna av att inte ta bort sminket. Även i det långa loppet påskyndar det nedbrytningen av huden och ger dig tidiga ålderstecken. Du kan dock lösa det med några enkla steg, där du inte behöver investera mycket i kommersiella produkter.

Vi ger dig 7 fantastiska tips på hur du enkelt kan ta bort sminket innan du går och lägger dig.

1. Skölj med kallt vatten och en mild tvål

kvinna-sköljer-ansiktet-med-vatten

En snabbsköljning med kallt vatten och en mild tvål är nyckeln till att ta bort de orenheter som har ackumulerats på huden under dagen. Undvik att använda varmt vatten eftersom det kan ändra hudens produktion av naturliga oljor, vilket kan leda till torrhet.

2. Använd sminkservetter

Sminkservetter är bra alternativ för de som har känslig eller oljig hud. De tar bort smink och överskottsolja som ackumuleras i porernaFör blandade eller torra hudtyper kan du försöka göra hemmagjorda sminkservetter.

Material

  • Bomull
  • 1 matsked flytande tvål
  • 2 dl renat vatten
  • 1 glasburk

Instruktioner

  • Blanda tvålen med vattnet och häll i burken.
  • Fyll burken med bomullen och se till att den fuktas ordentligt.
  • Ta en bomullstuss och ta bort ditt smink.

3. Vaselin runt ögonen

kvinna-applicerar-vaselin-runt-ögonen

Maskara och eyeliner är menade att vara länge men det innebär också att de inte är så lätta att ta bort. För att ta bort dem på några sekunder kan du ha lite vaselin på fingret och gnugga runt båda ögonen. Var försiktig så att du inte får något i ögonen. Torka rent med en mjuk trasa.

Det tar inte bara bort sminket, utan återfuktar även huden naturligt.

4. Mandelolja

Mandelolja är en naturlig källa till vitamin E och essentiella fettsyror som är fördelaktiga för huden. Många har börjat använda det för att ta bort smink. Den oljiga texturen gör det lätt att ta bort orenheter utan att skada huden eller orsaka irritation. Fördelen över andra oljetyper är att mandelolja inte täpper igen porerna eller påverkar körtlarna.

Applicera några droppar på de områden där du vill ta bort smink och torka av med en mjuk trasa.

5. Ta bort läppstift

kvinna-tar-bort-läppstift

Du kanske inte tänker på att ta bort läppstift eller läppbalsam men att ta bort kosmetiska produkter från dina läppar är lika viktigt som i resten av ditt ansikte. Även om många läpprodukter försvinner under dagen sitter det fortfaran de kvar ett lager som inte syns.

Ha på lite olja eller kall kräm med en bomullstuss och gnugga nätt från kanterna och in mot mitten.

6. Använd kokosnötsolja

Kokosnötsolja har många användningsområden och kan dessutom användas för hudvård. Den tar inte bara bort kosmetika, utan återfuktar även huden och skyddar mot rynkorAnvänd den på områdena runt ögonen och på de torra delarna av ansiktet.

Ta först bort orenheter, och sedan kan du varsamt massera in oljan tills huden har absorberat den.

7. Använd en fuktgivare

flaska-med-fuktgivande-olja

Efter att ha tagit bort smink från ansiktet är det en bra idé att använda en återfuktare för att stänga porerna och fräscha upp huden. Det förbereder ansiktet på att sova och minskar risken för akne och pormaskar.

Tyckte du om våra tips? Som du kan se behöver det inte vara tidskrävande att ta bort sminket på kvällen.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cash, T. F., Dawson, K., Davis, P., Bowen, M., & Galumbeck, C. (1989). Effects of cosmetics use on the physical attractiveness and body image of american college women. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.1989.9712051

  • Ejere, H. O., Alhassan, M. B., & Rabiu, M. (2015). Face washing promotion for preventing active trachoma. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003659.pub4

  • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2010). Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000313516


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.