Gör dina egna återanvändbara sminkpads

Sminkborttagning är en oumbärlig del av alla ansiktsvårdsrutiner. Dagens artikel ger dig ett miljövänligt alternativ till engångsartiklar, och du kommer att lära dig hur du gör några återanvändbara sminkpads hemma.
Gör dina egna återanvändbara sminkpads

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Återanvändbara sminkpads är hållbara och miljövänliga produkter.

Men varför är det viktigt att du bryr dig om det?

Användningen av engångsprodukter leder till överflödigt avfall och bidrar till miljöförstöring.

I synnerhet är återanvändbara sminkpads idealiska för att hjälpa oss på vägen att minska vårt eget bidrag till denna utveckling och minimera vårt avfall. Du kommer att se att det inte bara hjälper dig att minska ditt koldioxidavtryck utan också att behålla din vackra hy – allt detta utan behov av att köpa engångsprodukter.

Vill du veta mer om detta?

Läs vidare!

Varför ska vi använda återanvändbara sminkpads?

Att använda dig av hållbara produkter i din skönhetsrutin har väldigt många fördelar.

För det första är de ett miljövänligt alternativ och förorenar inte lika mycket som de som man kastar efter en användning. För det andra behöver du inte lägga ut lika mycket pengar på hudvård.

Låt oss titta närmare på varför återanvändbara pads för att ta bort smink är ett så bra alternativ.

Sminkborttagning

Att tvätta ansiktet med tvål räcker vanligen inte för att få bort allt smink, vilket är varför du behöver pads för att ta bort resterna när du rengör ditt ansikte på kvällen. Och återanvändbara pads är perfekta för att ta bort mascara, läppstift och andra produkter. Allt du behöver göra är att fukta dem med lite micellärt vatten.

kvinna använder återanvändbara sminkpads
Egentillverkade, återanvändbara sminkpads är idealiska för att rengöra huden på kvällen. Fukta dem bara med lite micellärt vatten eller rengöringskräm.

Du kanske gillar den här artikeln:  5 naturliga sminkborttagare och ansiktsmasker i ett

Rekommenderas av kosmetologer

Pads som tar bort makeup har varit en trend i många år. Återanvändbara sminkpads har dock blivit det ett allt populärare val på senare tid. Faktum är att vissa kosmetologer rekommenderar dem eftersom de är skonsamma, inte irriterar huden och är utmärkta för djuprengöring av ansiktet.

Återanvändbara sminkpads är miljövänliga

Att använda traditionella bomullspads innebär att man kastar cirka 60 pads i månaden. Som du kan föreställa dig genererar detta mycket avfall. I kontrast till detta så bidrar hemgjorda, återanvändbara sminkpads till att skona miljön på följande sätt:

 • För det första är de återanvändbara och du minskar mängden avfall.
 • För det andra är det ett utmärkt sätt att återanvända dina gamla kläder och handdukar.

Återanvändbara sminkpads är ett ekonomiskt alternativ

Hur många pads använder du varje gång du tar bort smink? Mellan två och fyra per dag. Det betyder att du använder cirka 730 till 1460 pads per år när du lägger ihop det.

Om du inför återanvändbara sminkpads i din ansiktsvårdsrutin betyder det däremot att du kan använda dem om och om igen, i flera månader eller år. Detta innebär betydande besparingar i din sminkbudget!

De passar alla hudtyper

Dessa pads passar lika bra för fet, blandad och torr hud på grund av att de är så mjuka och skonsamma. Du kan använda dem till att rengöra både ansiktet och halsen.

De är lätta att tvätta

Återanvändbara pads absorberar smink och smuts. Av denna anledning måste du tvätta dem efter varje användning.

Hur?

Det är mycket enkelt: Tvätta dem bara för hand med tvål och vatten, eller lägg dem i en tvättpåse och tvätta dem i maskin tillsammans med övrig tvätt.

Gör dina egna återanvändbara sminkpads

Detta är faktiskt mycket enkelt att göra och du behöver bara några vanliga material som du förmodligen redan har hemma.

 • En bit flanelltyg och en gammal handduk
 • En kulspetspenna eller en tunn tuschpenna
 • Tråd
 • Ett runt glas eller ett styvt föremål som du använder som mall för formen på dina pads
återanvändbara sminkpads
Du måste tvätta dina återanvändbara pads efter varje användning för att bli av med smink och smuts.

Har du allt material nu? Låt oss börja, då! Följ bara dessa enkla steg:

 1. Sätt glaset på tyget.
 2. Rita sedan av konturen så att du får en cirkel och upprepa proceduren så många gånger du vill (beroende på hur många pads du behöver). Gör cirklar på både flanelltyget och handduken.
 3. Klipp sedan ut cirklarna med en sax.
 4. Placera sedan en flanellcirkel ovanpå en handdukscirkel.
 5. Sy ihop dem längs hela kanten av cirkeln så att du får en dubbelsidig dyna.
 6. Förvara dina pads i en glasbehållare för att hålla dem rena och torra.

Återanvändbara pads är ett hållbart alternativ

Många miljoner våtservetter och bomullspads kastas bort varje dag. Att ersätta dem med återanvändbara alternativ är alltså en enkel åtgärd som kan ge fantastiska resultat globalt. Denna förändring kan ha en positiv miljömässig, estetisk och ekonomisk inverkan på oss alla.

Återanvändbara sminkpads har lång livslängd, men de håller inte för evigt. Som med alla typer av tygprodukter måste du sluta använda dem någon gång.

Det är därför det är ett bra alternativ att hålla sig till de tre punkterna för minimering av avfall (minska, återanvända och återvinna).


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Walters RM, Mao G, Gunn ET, Hornby S. Cleansing formulations that respect skin barrier integrity. Dermatol Res Pract. 2012;2012:495917. doi:10.1155/2012/495917
 • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.
 • Cantarellas, V. Del caldo casero al Tacobell. Aproximación etnoarqueológica a la gestión de desechos domésticos. España: Universitat de les Illes Balears; 2019.
 • Chacon, M, Pacheco, A, Cendejas M, Ortega, F. Tendencia del crecimiento en la cultura del reciclaje. Revista de Ciencias Ambientales y Recursos Naturales. 2016; 2 (5): 63-72.
 • Lara, J. Reducir, reutilizar, reciclar. Elementos: Ciencia y cultura. 2008. 15 (69), 45-48.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.