Använd citron för vacker och frisk hy

Vår hud är vårt "personliga brev". Det är därför det är viktigt att ta hand om den och visa upp den bästa versionen av oss själva. Det är dessutom viktigt för vår självkänsla, för huden har stor inverkan på hur vi ser oss själva.
Använd citron för vacker och frisk hy
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att använda citron för vacker och frisk hy är ett bra steg mot att nå den bild av dig själv du vill uppvisa, samtidigt som du tar hand om din självkänsla.

Vår hud visar hur vi mår på insidan, men ibland är det till vår nackdel. Stress, brist på sömn och trötthet kan avslöja saker om oss som vi inte vill dela med oss av.

Därför är det bäst att ta bra hand om vår hud. Det är väldigt viktigt att se oss själva i spegeln och se en frisk person titta tillbaka. Det fyller oss med positivt energi, och det behöver vi för att påbörja dagen. Det är speciellt viktigt när vi går igenom tuffa tider.

Det är bäst att använda produkter som är så naturliga som möjligt; de respekterar vår natur och har knappt några bieffekter.

Idag ska vi gå igenom hur man kan använda citron för vacker och frisk hy.

Varför citron för vacker och frisk hy?

Hud fri från orenheter

Som med alla citrusfrukter är citron rik på vitamin C, så det är en utmärkt antioxidant. Därför senarelägger den uppkomsten av rynkor och åldersfläckar. På samma sätt hjälper den till att producera melaniner, och främjar därmed hudens regeneration.

C-vitamin används även för att hjälpa läkning. Det är inte ovanligt att vi får små sår på huden på grund av akne eller pormaskar. Citronsaft hjälper till att ta bort dessa märken, eller åtminstone minska dem.

Saften erbjuder även fördelen att tjäna som en exfoliant. På så sätt kan vi bli av med orenheter och oljor som fastnat på huden. Samtidigt får vi fast och ren hy.

Hur man använder citron för vacker och frisk hy

Exfoliera huden med citron och socker

Citron och socker

Som du säkert vet behöver alla exfolianter en solid komponent som öppnar porerna. I det här fallet ska vi använda oss av vitt socker. Fall inte för frestelsen att använda salt, eftersom salt absorberar vatten från huden och har en tendens att göra den för torr.

Det kan verka konstigt att vi rekommenderar just socker, men faktum är att huden inte filtrerar glukos, så det kommer inte in i kroppen. De grova texturen är alltså ett perfekt redskap för att uppnå vårt mål.

Ingredienser

 • 3 matskedar vitt socker
 • 3 matskedar olivolja
 • 12 ml vatten
 • Saften från 1/2 citron

Beredning

 • Blanda citronsaften med vattnet.
 • Tillsätt sockret.
 • Häll i oljan lite i taget och rör om så att det blandas väl.

Applicering

Effekten liknar andra exfolianter.

 • Först måste du vara väldigt ren på området ifråga.

Applicera sedan exfolianten med citron med cirkelmassage. Var försiktig så att du inte använder för mycket tryck, eftersom det kan skada huden.

Tona huden

Tona huden naturligt

Ingredienser

 • Saften från 1/2 citron
 • 1 1/4 dl vatten
 • 1 bomullstuss

Du kan öka mängden så länge proportionerna är desamma.

Beredning

 • Blanda vatten och citronsaft för att inte citronen ska skada huden. På så sätt tar vi bort vad vi inte vill ha och drar maximal nytta av fördelarna. Om du märker av rodnad ska du tillsätta mer vatten.

Applicering

 • Blöt bomullstussen och passera varsamt över huden du vill behandla.
 • Vänta i 20 minuter innan du sköljer av. Under tiden kommer citronen rensa, klargöra och tona huden.
 • Efteråt tar du bort blandningen med gott om kallt vatten och torkar.
 • Det bästa är därefter att applicera en fuktkräm.

Som du vet är det viktigt att exfoliera, tona och återfukta för att få vacker och frisk hy. För det sistnämnda finns det gott om naturliga alternativ, såsom den här fuktkrämen med kakaosmör och vitamin E.

Vår hud är vårt personliga brev. Det är därför det är så viktigt att ta hand om den och visa upp den bästa versionen av oss själva. Det är också viktigt för vår självkänsla, eftersom huden har stor påverkan på hur vi ser oss själva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
 • Proksch, E., Brandner, J. M., & Jensen, J. M. (2008). The skin: An indispensable barrier. Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1600-0625.2008.00786.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.