Vad är micellärt vatten och vad använder man det till?

Det verkar finnas många hudvårdsprodukter som innehåller micellärt vatten. Lite är dock känt om fördelarna med detta och vad det egentligen används till. Vi berättar mer om denna vanliga tillsats.
Vad är micellärt vatten och vad använder man det till?

Senaste uppdateringen: 28 april, 2021

Micellärt vatten har tagit an en framträdande roll i mångas hudvårdsrutin de senaste åren. Dess användning som en rengöringsprodukt för ansiktet har ökat och det är också en vanlig ingrediens i många hudprodukter.

Framgången för denna typ av kosmetik produkt ligger i den effektiva rengöringen den kan bidra till. Detta vatten gör också huden mjuk och slät, vilket alltid är positivt! Läs vidare för att ta reda på mer om micellärt vatten.

Vad är micellärt vatten?

Micellärt vatten är en av de mest populära produkterna för ansiktsvård och rengöring. Det betraktas som ett läkemedel för huden på grund av att det består av en formel som man kan köpa på apotek.

Dess formel innehåller milda tensider som genererar miceller. Det är en kemisk form som är baserad på sammankopplingen av molekyler genom deras vattenavvisande ändar.

Micellerna har funktionen att de bidrar till kontakt mellan hudens yta och smuts. Kombinerat med vatten kan man på så sätt avlägsna vattenlösliga föroreningar.

Förutom ytaktiva ämnen innehåller denna typ av produkt också ett antal tillsatta komponenter, som fuktgivande medel, sammandragande medel och mjukgörande medel. Dessa ämnen ger micellärt vatten ytterligare egenskaper vilket gör att det är en mycket komplett kosmetisk produkt.

micellärt vatten

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Att hålla din sminkväska ren: viktigare än du kan tro

Vad använder man det till?

Micellärt vatten gör inte bara huden mjuk, utan det är också effektivt för att avlägsna smuts, smink och fetter. Det hjälper på så sätt till att rengöra porerna samtidigt som det stramar åt huden.

Det är en alkoholfri produkt, och enligt publikationer i den vetenskapliga tidskriften JAAD hjälper det till att främja återfuktning av huden samtidigt som det minskar irritation och inflammation. På så sätt håller det vår hud mjuk, smidig och len.

Kosmetikaindustrin säljer vanligtvis sina produkter enligt den hudtyp som de passar till. Därför finns det micellärt vatten för olika hudtyper vilka kan klassificeras som normal, torr, oljig, äldre, kombinerad eller mycket torr.

Vi kan inte nog poängtera vikten av att först ta reda på sin hudtyp för att kunna välja rätt typ av micellärt vatten. Om du är osäker är det en inte en dum idé att gå till en hudläkare eller dermatolog för att lära dig mer om just din hudkomposition och hitta de perfekta produkterna för din hud.

Hur du använder produkten i din dagliga rutin

Korrekt hygien och hudvård bör vara baserad på användningen av olika hudprodukter i vår dagliga rutin. Helst bör du genomföra en rengöringsrutin minst två gånger om dagen.

Den första rutinen bör du göra det första du gör på morgonen för att rengöra huden från cellerna som avlägsnats under natten och oljan som kommer fram under sömnen. En kvällsrutin i slutet av dagen är ytterligare ett fantastiskt tillfälle att genomföra denna typ av hudvård för att ta bort smink, och smuts som har ackumulerats under dagen.

Micellärt vatten ersätter alla tidigare produkter i hudvårdsrutinen. Med andra ord är det en produkt som kan fungera som rengöringsmedel, toner och fuktgivare. Det minskar alltså den tid du brukar lägga på din hudvård då det nu räcker med en enkel och snabb rutin.

Det finns för närvarande en stor kontrovers om i vilken utsträckning du bör skölja av huden efter att du använt micellärt vatten. Det är tillrådligt att skölja ansiktet efter att ha använt det, eftersom rengöringsmedlet annars kan orsaka irritation vid långvarig kontakt med huden, enligt studier från Dermatologic Therapy.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: 7 naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter

5 fördelar med daglig användnin

Micellärt vatten är inte bara effektivt för att rengöra ansiktet. Det har också viktiga fördelar som hjälper till att skydda huden. När vi använder det ger vi vår hud några av följande fördelar:

 • Återfuktning: Det flesta typer av micellärt vatten innehåller glycerin, vilket hjälper huden att hålla sig återfuktad och inte tappa sitt fuktinnehåll. Enligt studier från Archives of Dermatological Research, har glycerol en mycket god vätskebehållande förmåga.
 • Tar bort smuts och olja: Närvaron av miceller är det som står för denna egenskap eftersom dessa har förmågan att attrahera smutspartiklar.
 • Effektiv för alla hudtyper: Detta vatten har mycket låg irriterande potential, vilket särskiljer produkten från andra typer av rengöringsmedel och tvålar. Dessutom finns det olika sorter för varje hudtyp.
 • Rengör huden: Det hjälper till att rengöra porerna och, eftersom det är ett mjukgörande medel, orsakar det inte någon form av irritation vid akne. En studie av The Journal of Dermatology drar slutsatsen att det är säkert och effektivt att använda detta i kombination med ett ansiktsrengöringsmedel och en fuktighetskräm för ansiktet.
 • Sminkborttagare: Denna produkt är väldigt lätt att bära med sig och den är lätt att använda. Den är effektiv som sminkborttagare som du kan använda när som helst, även utan rinnande vatten.
kvinna häller micellärt vatten på bomullstuss

Vikten av att inkludera micellärt vatten i hudrutinen

Micellärt vatten är en av de mest perfekta produkterna när man tänker på dess sammansättning och egenskaper. Det kan ge fördelar till alla människor som använder det, med få biverkningar. Dessa fördelar kortar ner din hudvårdsrutin till några få åtgärder.

Det är en av de viktigaste ingredienserna vid ansiktshygien tack vare de många alternativen som finns att välja mellan. Det finns produkter anpassad till alla olika, och även blandade, hudtyper, vilket gör detta till en ännu mer attraktiv produkt och en nödvändighet för alla!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, Denis A, Haftek M, Falson F, Pirot F, Maibach HI. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010 Aug;302(6):435-41. doi: 10.1007/s00403-009-1021-z. Epub 2009 Dec 31. PMID: 20043170.
 • Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138.
 • Draelos Z, Hornby S, Walters RM, Appa Y. Hydrophobically modified polymers can minimize skin irritation potential caused by surfactant-based cleansers. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):314-21. doi: 10.1111/jocd.12061. PMID: 24305430; PMCID: PMC4285286.
 • Cerezo, Beatriz Imedio. NUEVAS TENDENCIAS EN DERMOFARMACIA: EL AGUA MICELAR, ANÁLISIS DE COMPOSICIÓN Y CONSUMO. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.
 • Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Cutaneous cleansers. Skin Therapy Lett. 2003 Mar;8(3):1-4. PMID: 12858234.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.