Glycerinstolpiller mot förstoppning: hur fungerar de?

Glycerinstolpiller är suppositorier som lindrar symtom på tillfällig förstoppning hos vuxna och ungdomar från 12 år och uppåt.
Glycerinstolpiller mot förstoppning: hur fungerar de?

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Generellt använder man glycerinstolpiller för att lösa tillfällig förstoppning. Läkare rekommenderar detta läkemedel för att det behandlar detta tillstånd genom att verka både snabbt och direkt. Glycerol är den aktiva ingrediensen i glycerinstolpiller. Det är ett ämne som utövar en laxerande verkan när det används rektalt. Den laxerande effekten uppstår eftersom att stolpillret mjukar upp avföringen och ger en mild lokal irriterande effekt, vilket i sin tur stimulerar tarmperistaltik.

Hur fungerar glycerinstolpiller mot förstoppning?

Som vi precis nämnde så fungerar glycerinstolpiller tack vare två faktorer:

  • En lokal irriterande effekt på den rektala slemhinnan: den irriterande effekten påverkar inte tarmväggarna. Det orsakar sammandragning av ändtarmen som främjar utvisning av avföring.
  • En osmotisk effekt: glycerol absorberar vatten och detta, tillsammans med dess smörjande egenskaper, mjukar upp avföringen och underlättar utvisningen.

Glycerinstolpiller börjar verka från 15 minuter till en timme efter införing. Dessutom absorberar din kropp inte glycerolet utan det elimineras nästan helt med avföringen.

Förstoppad individ håller sig för magen.

Indikationer

Läkare rekommenderar glycerolstolpiller för att lindra tillfällig förstoppning hos vuxna.

Vad är förstoppning?

I allmänhet betyder förstoppning att avföringsfrekvensen är reducerad. Förstoppning är ett symtom som innebär att tarmtransiten av någon anledning har minskat. Förstoppning drabbar fler kvinnor än män, särskilt kvinnor mellan 20 och 35 år och efter 60 års ålder.

Beroende på hur länge det varar kan förstoppning delas in i två typer:

  • Tillfällig förstoppning: detta kan bero på förändringar i kost och vattenintag, brist på motion, behandling med vissa mediciner eller stressiga situationer.
  • Kronisk förstoppning: För att läkare ska diagnostisera förstoppning som kronisk måste den vara i minst tre månader.

Man kan också relatera kronisk förstoppning till situationer som liknar de vid tillfällig förstoppning, men som varar längre. Andra gånger beror det dock på matsmältningsproblem och vissa sjukdomar.

Du kanske också är intresserad av: 3 livsmedel med laxerande egenskaper mot förstoppning

Kan glycerinstolpiller ge biverkningar?

Röntgenbild på en förstoppad tarm.

Om du använder glycerinstolpiller i överskott, eller under långa perioder, kan de orsaka irritabelt tarmsyndrom. Dessutom kan du ibland uppleva symtom som klåda, sveda och irritation i ändtarmen.

Användningen av glycerinstolpiller är dock kontraindicerad om du är allergisk mot glycerol. Du bör inte heller använda dem om du har hemorrojder, symtom på tarmobstruktion, blindtarmsinflammation eller andra tarmsjukdomar.

Vilka är fördelarna med att använda dem?

Det finns tre huvudfördelar med att använda glycerinstolpiller:

I allmänhet är den vanliga dosen hos vuxna ett stolpiller om dagen, och du bör inte använda dem mer än 6 eller 7 dagar i rad.

Kontraindikationer

Glycerinstolpiller har vissa kontraindikationer, bland vilka är följande:

  • Överkänslighet mot någon av dess komponenter.
  • Störningar i mag-tarmpassagen: du ska inte ta dem om du lider av störningar i tarmtransiten, till exempel om du lider av tarmobstruktion.
  • Förekomst av buksmärta av okänt ursprung: om du upplever buksmärta utan känd orsak, ska du inte använda dessa stolpiller förrän du känner till smärtans ursprung. Användning av laxermedel i dessa situationer kan dölja ett underliggande tillstånd som därmed kan förbli okänt.

Dessutom är användningen av glycerolstolpiller kontraindicerad när du har ett tillstånd som medför en viss fara om tarmperistaltiken stimuleras.

Du bör endast sällan använda glycerinstolpiller mot förstoppning

Glycerinstolpiller hjälper till att lindra problemet med tillfällig förstoppning direkt och snabbt. Innan du börjar behandla mot förstoppning bör du dock försöka lindra det genom att ändra vissa vanor.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att stolpiller inte löser den grundläggande orsaken till förstoppning. De lindrar bara symtomen snabbt och tillfälligt. Tveka därför inte att rådfråga din läkare om du regelbundet lider av förstoppning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buitrago Navarro, J., Albendin Garcia, L., Toledo Calvo, L., & Martos García, R. (2015). ABORDAJE DEL ESTREÑIMIENTO EN LACTANTES POR PERSONAL DE ENFERMERÍA EN UN DCCU. Nutricion Clinica y Dietética Hospitalaria.

  • DE GRUCCI, J. L., & PEREZ, H. M. (1964). SUPOSITORIOS LAXANTES DE CONTACTO EN LA PREPARACION PARA RECTOSCOPIAS. La Semana Médica.

  • Farmacéutica. (2009). Farmacia Empresa Información de mercado MARIA-JOSEP DIVINS. 32 Farmacia Profesional.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.