Vanliga myter inom idrottsnäring

Ämnen som lovar att öka nivåerna av testosteron verkar inte ha denna effekt på människor enligt studier. Känner du till några andra myter om idrottsnäring? I den här artikeln berättar vi sanningen om dem!
Vanliga myter inom idrottsnäring
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vi kan se myter inom idrottsnäring nästan överallt runt omkring oss. Vid många tillfällen kan dessa sätta en idrottares hälsa på spel eller helt enkelt bara lova effekter som inte är möjliga.

I andra fall kan vetenskapliga framsteg spränga myterna kring gamla föreställningar och hjälpa till att kalibrera nuvarande trender till fakta.

Så vad bör du känna till?

Nedan ska vi gå in i detalj på några av dessa myter!

Vanliga myter om idrottsnäring

Idrottsnäring har alltid varit omgiven av myter. Därför har många utredare under de senaste åren fokuserat sina ansträngningar på att ta reda på mer om dem. Faktum är att vi idag lättare kan avgöra vilka övertygelser som har sina rötter i falska påståenden.

Vi måste ladda kroppen med kolhydrater

olika kolhydratmat som omger en skylt som säger kolhydrater
Forskning har visat att det inte är nödvändigt att variera ditt ätmönster särskilt mycket för att få din kropp att mätta glykogenlagren.

Att ladda upp med kolhydrater kan behövas i många sporter. Men fram till för några år sedan gjorde idrottare detta på ett specifikt sätt. Traditionellt sett krävde laddning av kolhydrater, eller ett överintag, en fullständig utarmning av depåerna för ett senare överintag av detta näringsämne.

Aktuella studier tyder på att denna metod inte medför några fördelar alls. Det är inte nödvändigt att variera ditt ätmönster särskilt mycket för att få din kropp att fylla på sin glykogendepåer helt. Det räcker med att minska mängden du tränar och öka tiden du vilar under dagarna fram till ett tillfälle då du vill prestera till max.

Denna upptäckt hjälper idrottare att ladda upp med kolhydrater utan att riskera en obalans i sitt kaloriintag eller att kompromissa med hur deras muskler fungerar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 proteinshakes & smoothies för att förbättra din träning

Vanliga myter om idrottsnäring: Man måste äta kosttillskott

Det finns många kosttillskott på marknaden som hävdar att de har förmågan att öka idrottares prestanda. Men få av dessa är faktiskt kapabla att göra det. Vad som är sant när det kommer till alla dessa tillskott är att branschen marknadsför dem på ett sätt som skapar osäkerhet.

Ett mycket tydligt exempel är de ämnen som lovar att öka hur mycket fett du förbränner. Även om en adekvat dos av C-vitamin kan förbättra oxidationen av kosttillskott när du tränar, är det enligt vissa studier få ämnen som faktiskt orsakar viktminskning.

Av de få ämnen som kan bidra till att förbättra din kroppssammansättning kan vi nämna koffein, kreatin och hydroximetylbutyrat (HMB). Effekten är dock inte mirakulös och du bör komplettera ditt intag av någon av dem genom att regelbundet träna och upprätthålla en hälsosam kost.

Det speciella fallet med testosteronförstärkare

kreatintillskott i ett konstnärligt fotografi
Det finns inga bevis för de förmodade effekterna av naturliga kosttillskott som säger sig öka testosteronnivåerna.

En av de största myterna inom idrottsnäring är att vissa naturliga ämnen kan öka testosteronnivåerna. Ämnen som ingefära, tiggarnöt (Tribulus terrestris), asparaginsyra etc. lovar hälsokosttillverkare kan öka nivåerna av detta hormon naturligt. Något, som ett resultat, ska förbättra sportprestandan och muskelfunktione.

Verkligheten är att ingen studie på människor stöder detta påstående. Majoriteten av de studier som forskare har utfört involverar djur, och i många fall ökar de bara spermieproduktionen.

På människor drar alla studier som specialister gjort slutsatsen att vissa substanser kan förbättra sexlusten under omständigheter där personen har låga nivåer av testosteron. Men specialister har inte hittat ett samband med proteinsyntes, muskelmassaökning eller funktion.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Den bästa kosthållningen för kvinnliga idrottare

Du bör dricka är när du börjar känna dig törstig

Uttorkning börjar ganska lång tid innan du känner dig törstig. Särskilt i varmt eller fuktigt klimat kan förlust av vatten och mineralsalter påverka din prestation och hälsa negativt.

Av den anledningen är det en bra idé att dricka små mängder vatten hela tiden du tränar.  Börja innan du börjar träna och drick sedan var 20:e minut efter att du har börjat. Vetenskaplig litteratur noterar vikten av korrekt vätsketillförsel för att undvika fall i din sportprestation.

Något att komma ihåg om idrottsnäring

Myter om idrottsnäring finns överallt. De lovar en förbättring av sportprestanda, uthållighet och styrka. Nyckeln till framgång ligger dock i korrekt planering av dina träningspass och en varierad och balanserad kost.

Att minska din konsumtion av bearbetade livsmedel och öka mängden frukt och grönsaker du äter, tillsammans med god sömn och ordentlig med vätska kommer att hjälpa till att stoppa oönskade nedgångar i dina prestationer.

Låt dig inte lockas av marknadsföringen som vill få dig att överkonsumera kosttillskott som inte ger någon effekt som går att bevisa vetenskapligt.

När det kommer till att välja ett kosttillskott är det också viktigt att välja de tillverkare som kan garantera att det inte finns några dopingämnen i sammansättningen av deras produkter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Murray B., Rosenbloom C., Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and athletes. Nutr Rev, 2018. 76 (4): 243-259.
  • Johnston CS., Corte C., Swan PD., Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab (Lond), 2006.
  • Nuccio RP., Barnes KA., Carter JM., Baker LB., Fluid balance in team sport athletes and the effect of hypohydration on cognitive, technical and physical performance. Sports Med, 2017. 47 (10): 1951-1982.
  • Stoll S. Common Misconceptions in the Nutritional Management of Athletes. Am J Lifestyle Med. 2018;12(5):387–390. Published 2018 Apr 21. doi:10.1177/1559827618766484

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.