Kosttillskott vid graviditet och amning

Kosttillskott vid graviditet och amning hjälper till att upprätthålla ett gott hälsotillstånd för både mor och barn. Läs mer om detta här.
Kosttillskott vid graviditet och amning

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2022

Kosttillskott är nödvändiga i alla stadier av en graviditet – före befruktningen, under graviditeten och under amningen.

Kosttillskott vid graviditet och amning hjälper till att upprätthålla ett gott hälsotillstånd för både mor och barn. Detta eftersom att en optimal kost för mamman är avgörande för fostrets utveckling och tillväxt.

Många problem med brister i näringsintaget går att förebygga före befruktningen, samt under graviditeten och amningsperioden. Det är vanligt att specialister och barnmorskor rekommenderar kosttillskott under dessa perioder av en kvinnas liv. Dessa är speciellt utformade för varje period: före befruktningen, under graviditeten och amningsperioden.

Kosttillskott är viktiga redan före befruktningen

Moderns näring under tiden före befruktningen är en avgörande faktor för en hälsosam utvecklingsprocess under den efterföljande graviditeten. Detta eftersom att det avsevärt påverkar både fertiliteten och det första skedet av graviditeten. Dessutom är fostrets tillväxt nära kopplad till moderns näringsstatus.

Rådgör därför med en läkare som kan utvärdera ditt hälsotillstånd och rekommendera ett lämpligt kosttillskott om du funderar på att bli gravid. På så sätt kan du vidta nödvändiga åtgärder.

Att äta långkedjiga omega-3-fettsyror, främst eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) bidrar till god allmän hälsa. De stöder en korrekt funktion av hjärtat, lungorna, immunsystemet och det endokrina systemet, något som man kan läsa om i en publikation i Annual Review of Food Science and Technology.

En kvinna som visar ett positivt graviditetstest.
Moderns näringsstatus spelar en stor roll under graviditeten.

Kosttillskott under din graviditet

Det finns flera studier som visar vikten av kosttillskott under en graviditet. Dessa inkluderar näringsämnen som folsyra, vitamin B12, järn, jod och andra mikronäringsämnen.

Folsyra (vitamin B9) och vitamin B12

Dessa är viktiga för korrekt cellutveckling. Folsyra börjar verka direkt, så detta kan du vilja ta om du planerar att skaffa barn.

Forskning visar att intaget av detta mikronäringsämne minskar risken för problem i utvecklingen av barnets kognitiva system, som neuralrörsdefekter.

Kosttillskott vid graviditet: Jod

Kraven på detta kemiska element ökar under de nio månaderna av graviditeten. Det är kopplat till korrekt tillväxt och intellektuell utveckling av fostret. Kvinnor behöver upprätthålla tillräckliga nivåer av detta mineral eftersom en brist kan leda till medfödd hypertyreos.

Vi rekommenderar även att du läser den här artikeln: Vilka är de huvudsakliga symptomen på en graviditet?

Järn

Behovet av järn ökar markant under graviditeten, så här rekommenderas att ta tillskott regelbundet. Det täcker både moderns behov och ger barnet vad det behöver. Järn är ett viktigt mineral eftersom det är nödvändigt för transporten av syre till cellerna.

Kosttillskott vid graviditet: Omega-3 fettsyror

Dessa näringsämnen är viktiga för kroppen. DHA bidrar till utvecklingen av hjärnan, synen och ögonen hos fostret. Det finns också bevis för att dessa lipider förbättrar den kardiovaskulära hälsan hos modern och hennes växande barn.

D-vitamin är ett viktigt kosttillskott vid graviditet

Detta vitamin är viktigt eftersom det bidrar till korrekt bentillväxt och allmän utveckling hos fostret. Kvinnor behöver se till att bibehålla tillräckliga nivåer av vitamin D under graviditeten för att kunna absorbera kalcium och främja en korrekt benutveckling.

Komponenterna i kosttillskott under amning

Näringsbehoven är lite annorlunda i detta skede och faktiskt mer krävande än under graviditeten. Barnet får de flesta viktiga näringsämnen från bröstmjölken. Av denna anledning kan det vara en bra idé att ta kosttillskott som kan tillfredsställa dessa behov. De vanligaste för detta ändamål är:

Folsyra (vitamin B9)

Moderns nivåer av vitamin B9 kan sjunka under amning eftersom en del av det går över i bröstmjölken. Folsyra hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Vitamin A och D

Bröstmjölk är den bästa källan till vitamin A och vitamin D för barnet. D-vitamin bidrar bland annat till absorptionen och användningen av kalcium. Det är moderns nivåer av dessa både vitaminer som säkerställer tillförseln av det genom bröstmjölken till barnet.

Ett ammande barn.

Jod är ett av de viktiga tillskotten att ta under amningsperioden

Ammande kvinnor behöver nästan dubbelt så mycket jod för att säkerställa den nödvändiga försörjningen till barnet.

Kalcium och järn

En kvinnas behov av kalcium och järn under amning ökar markant. Järn är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och hemoglobin.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Lär dig vilka konsekvenser som kommer av näringsbrist

Omega-3 fettsyror

Dessa är nödvändiga näringsämnen för att vår kropp ska fungera optimalt. Faktum är att dokosahexaensyra (DHA) bidrar i hög grad till den normala utvecklingen av barnets hjärna och ögon. Det förebygger också inflammatoriska tillstånd.

Kosttillskott som du bör ta under din graviditet

Kosttillskott vid graviditet och amning är speciellt framtagna för att möta behoven i alla skeden av processen. Du bör inte bara ta hand om din hälsa när du redan vet att du är gravid, utan också redan innan befruktningen sker för att förbereda din kropp inför påfrestningen som en graviditet medför. Varje situation är unik, och det är ibland nödvändigt att utvärdera sammanhanget för att komplettera kosten på rätt sätt för varje kvinna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.