Visste du att C-vitamin kan ha biverkningar?

Det är inte alla som känner till att C-vitamin har biverkningar, men det har det! De är sällsynta och uppstår främst på grund av interaktioner med andra substanser.
Visste du att C-vitamin kan ha biverkningar?

Senaste uppdateringen: 16 mars, 2022

Vissa biverkningar av C-vitamin i kroppen kan uppstå, men i de flesta fall sker det i minimala proportioner. Mycket mer är känt om de fördelaktiga effekterna av detta vitamin på kroppen, än om de möjliga komplikationer som kan uppstå genom att ta det utan åtskillnad.

Låt oss börja med att komma ihåg att C-vitamin är ett nödvändigt näringsämne för kroppen. Allt C-vitamin som vår kropp behöver måste vi få i oss utifrån, eftersom människokroppen inte kan syntetisera det på egen hand.

Huvudkällan är vår kost. Detta vitamin är vattenlösligt, det vill säga att löser upp sig i vatten. När C-vitaminerna väl kommer in i kroppen använder vi dem tills den nödvändiga mängden har använts. Det som blir över kissar vi ut med urinen.

Det är denna automatiska elimineringsmekanism via njurarna som gör biverkningar osannolika. En person måste få i sig mycket stora mängder C-vitamin för att utveckla några biverkningar. Det handlar då främst om problem med utsöndringen via njurarna.

C-vitaminets funktioner

C-vitamin har sin huvudsakliga funktion i att reparera och stödja vävnadstillväxt, särskilt i huden, skelettet och cirkulationssystemet. Effekten på blodkärlen är inte heller obetydlig.

Huvudfunktionerna för C-vitamin är:

  • Bildar proteiner involverade i konstruktionen av hud och senor.
  • Bildar senor och ligamentvävnad.
  • Läkning: Bildningen av ärrvävnad beror till viss del på förekomsten av tillräckliga nivåer av C-vitamin i kroppen, enligt experter.
  • Verkar som ett adjuvans i tarmens absorption av järn.

Vetenskapen har visat att C-vitamin är en kraftfull antioxidant. Antioxidanter är ämnen som hämmar en del av effekten som fria radikaler har på celler.

Fria radikaler bildas ständigt under kroppens ämnesomsättning, speciellt i processen att ta upp näringsämnen och energi från maten. När fria radikaler ackumuleras ökar cellskadorna och påskyndar därmed åldrandet i vävnaderna.

Forskare menar att fria radikaler kan påverka förekomsten av vissa cancerformer, hjärtsjukdomar och artros. Möjligheten att C-vitamin delvis blockerar de skadliga effekterna av denna åldrande process är goda nyheter.

En skål med frukt och grönsaker med c-vitamin
C-vitamin spelar en mycket viktig roll i kroppen och det ger sällan biverkningar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Komplexa B-vitaminer: Fördelar och funktioner

Källor till vitamin C

De biverkningar man kan se av C-vitamin kommer först när intaget är för högt. De viktigaste källorna till detta vitamin är frukt och grönsaker, särskilt citrusfrukter. Andra frukter med höga doser av C-vitamin är:

  • Kiwi
  • Ananas
  • Röda bär och frukter: Hallon, blåbär, jordgubbar
  • Melon
  • Vattenmelon

Bland grönsaker är gröna grönsaker de som innehåller mest av detta ämne. Vi kan bland annat nämna broccoli, blomkål, spenat och kål. Paprika och tomat är också rika källor.

I vissa länder finns det lagstiftning som ålägger livsmedelsproducenter att berika vissa produkter med C-vitamin. Detta kan säkerställa intaget av C-vitamin genom andra livsmedel.

Vidare kan processen som man använder sig av när man tillagar C-vitaminrika livsmedel förändra tillgängligheten. Både matlagning och exponering för solljus kan förändra mängden vitamin som maten erbjuder kroppen.

Biverkningar av C-vitamin

Så efter att ha tittat på kroppens funktioner och var vi får detta vitamin ifrån är vi redo att prata om några biverkningar av vitamin C. Dessa kan dyka upp när vi får i oss över två tusen milligram C-vitamin per dag.

Den första biverkningen som uppträder är i mag- och tarmkanalen. Höga doser av C-vitamin kan orsaka halsbränna, pyros och även diarré. Läkare rekommenderar inte alltför stora mängder C-vitamin under graviditeten eftersom det påverkar barnet.

En annan biverkning av C-vitamin är bildandet av njursten. En studie publicerad i Clinical Nephrology har observerat att ämnesomsättningen av överskott av C-vitamin omvandlar det till oxalat, och oxalatet försöker ta sig ut genom urinvägarna. Här kan det ackumuleras i urinen och då ge upphov till njursten.

När det redan förekommer vissa sjukdomar kan kroppen reagera dåligt på höga doser vitamin C. Patienter med G6PD-brist kan drabbas av hemolys – förstörelse av röda blodkroppar – i samband med högt intag av vitamin C, medan symptomen för hemokromatospatienter kan förvärras.

C-vitamin tablett.
Överdrivet intag av C-vitamin kan orsaka oönskade biverkningar. Det är viktigt att undvika doser högre än två tusen milligram per dag.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Så minskar du symptom på torra ögon på grund av skärmanvändning

Biverkningar av C-vitamin på grund av interaktioner

Förutom de negativa effekterna av vitamin C på grund av överdrivet intag, måste vi också ta hänsyn detta ämnes interaktioner med andra läkemedel:

  • Kemoterapi: Hos cancerpatienter finns det en vetenskaplig misstanke om att C-vitamin kan minska effekten av behandlingen.
  • Östrogener: Läkare har fastställt att C-vitamin ökar tillgången till östrogener i blodet, som till exempel kan interagera med p-piller och med hormonbehandling för klimakteriet.
  • Aluminium: Det finns fall där njurpatienter använder mediciner som innehåller aluminium. Använder de stora mängder C-vitamin samtidigt kan aluminiumet göra biverkningarna mer påtagliga.
  • Antikoagulantia: Detta gäller främst warfarin, som är ett antikoagulerande ämne. Det är inte lika effektivt i närvaro av stora mängder C-vitamin.

För stora doser av C-vitamin kan vara kontraproduktivt

Slutligen måste vi nämna att biverkningar av C-vitamin är sällsynta, med de kan dock förekomma, särskilt vid vissa behandlingar och tillstånd. Dessutom har detta vitamin i vissa fall betydande interaktioner med andra ämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tuera BB., Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr, 2000.
  • Karademirci M., Kutlu R., Kilinc I., Relationship between smoking and total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, vit c, vit e. Clin Respir J, 2018. 12 (6): 2006-2012.
  • Colliou E., Mari A., Delas A., Delarche A., Faguer S., Oxalate nephropathy following vitamin C intake within intensive care unit. Clin Nephrol, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.