8 symtom på njursten du bör vara uppmärksam på

december 20, 2018
Många av dessa symtom på njursten kan förväxlas med symtomen från andra sjukdomar. Om två eller flera av dem dyker upp samtidigt, bör du ta kontakt med sjukvården så snart som möjligt.

Symtom på njursten kan lätt misstolkas som symtom på andra besvär. Men det är viktigt att man är uppmärksam eftersom njursten kan vara en mycket smärtsam åkomma och leda till operation.

Njurarna har en viktig roll i avgiftningen av kroppen. Även om vi inte märker det, arbetar de dag och natt för att filtrera och avlägsna stora delar av det avfall som transporteras genom blodet.

Detta gör att när njurarna har svårigheter att arbeta på optimal nivå, bildar mineralsalter och andra kemiska komponenter kristaller, som är det som kallas njurstenar.

Det är ett tillstånd som kan orsaka blockeringar i urinvägarna, vilka stör urineringen och kan resultera i mycket stark smärta.

Medan storleken på stenarna varierar mellan patienter, är det viktigt att eliminera dem alla för att undvika infektioner och ytterligare hälsoproblem.

Av denna anledning vill vi idag ta tillfället i akt och dela 8 viktiga symtom på njursten. Du kommer kunna upptäcka detta problem lättare och snabbare, så att du kan få behandling så snart som möjligt.

Läs vidare om de olika varningstecknen!

Symtom på njursten som du inte bör ignorera

1. Frekvent och smärtsam urinering

Förändringar i urineringsvanor är ett symtom

Förändringar i urineringsvanorna bör alltid betraktas som en varningssignal för problem i urinvägarna.

 • Om du ständigt känner att du behöver kissa, samtidigt om du känner smärta i underlivet, är detta symtom som kan varna för njursten.
 • Vanligtvis minskar mängden urin, men du känner ändå hela tiden att det trycker i urinblåsan.
 • Smärtan är ofta intensiv när njurstenen rör sig från urinblåsan till urinröret.

2. Ryggsmärta

Det är vanligt att förväxla detta symtom med ett muskulärt problem, men det är viktigt att också överväga att det kan orsakas av närvaron av njurstenar.

 • Akut smärta, särskilt på ena sidan av ryggen, är vanligt förekommande bland de som lider av blockeringar på grund av dessa kristaller.
 • Smärtan kan manifestera sig kraftigt, men den kan också förflytta sig från nedre buken till ryggen.
 • I vissa fall kan det producera vågor av bultande smärta och känslighet.

3. Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar är ett tecken på njurproblem

Illamående och kräkningar tenderar att dyka upp vid problem som är relaterade till matsmältningen.

Men när de är frekventa och åtföljs av tidigare nämnda symtom på njursten, är det bäst att du tar kontakt med läkare så snart som möjligt.

 • Symtomen tenderar att uppstå när stenarna har ökat i storlek, vilket orsakar blockeringar i urinvägarna.
 • De uppkommer på grund av njurarnas svårigheter att eliminera kroppens avfall.

4. Blod i urinen

Var väldigt uppmärksam! Detta symtom på njursten bör utvärderas av en läkare så snart du märker det.

 • Att kissa blod varnar för problem med njurfunktionerna eller allvarliga infektioner.
 • När man har njursten, kan vätskan beskrivas som rosa, röd eller brun urin.
 • Det uppkommer oftast när stenarna börjat täppa till i urinröret.

5. Urin som luktar starkt

Urinen kan lukta starkt på grund av gifter

Dåligt fungerande njurar, oavsett om det förekommer njurstenar eller om organen i sig är kraftlösa, skapar en stark lukt i urinen. Detta märker du direkt när du går på toaletten.

 • Den dåliga lukten kommer av de gifter som hålls kvar i systemet. Blockeringen hindrar dessa från att elimineras optimalt.
 • Denna situation kan också orsaka bakterietillväxt som i sin tur kan orsaka infektioner.

6. Oförmåga att sitta

Patienter som inte upptäcker och kan motverka sina njurstenar i tid, kan känna en obekväm känsla av tryck när de sitter ner.

 • Tillväxten av dessa kristaller täpper till urinvägarna. Normalt orsakar detta spänning och smärta i buken och ländryggen.
 • Symtomen minskar när du står. Du bör dock åtgärda detta omedelbart eftersom det är ett tecken på att tillståndet håller på att bli allvarligare.

7. Feber och frossa

Feber och frossa kan tyda på njursten

När njurstenarna inte åtgärdas, orsakar detta en gradvis minskning av njurarnas funktion. Därefter ökar sannolikheten för att drabbas av urinvägsinfektioner.

 • Uppkomst av feber eller frossa, även om det bara sitter i korta stunder, indikerar att problemet har lett till bakterieangrepp i systemet.
 • Temperaturökningen börjar långsamt. Detta är dock ett tydligt tecken på att tillståndet blir värre.

8. Inflammation

Ansamling av mineralsalter och gifter i njurarna skapar en inflammatorisk reaktion i systemet, även när stenarna är små.

 • Det är normalt för den drabbade att upptäcka en mild inflammation på båda sidor av kroppen, precis där njurarna är belägna.
 • Om problemet förvärras, kommer denna uppsvälldhet att spridas till buken och ljumsken.

Är du orolig att du lider av detta njurproblem? Om du upplever några av ovan nämnda symtom på njursten, kontakta din läkare så snart som möjligt.

 • Esquena S., Millán Rodríguez F., Sánchez-Martín F.M., Rousaud Barón F., Marchant F., Villavicencio Mavrich H.. Cólico renal: Revisión de la literatura y evidencia científica. Actas Urol Esp  [Internet]. 2006  Mar [citado  2018  Oct  24] ;  30( 3 ): 268-280. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0210-48062006000300004&lng=es.
 • Monrroy Vega Danitza Arminda, Mullisaca Vito Rossy. Cálculos Renales o Nefrolitiasis. Rev. Act. Clin. Med  [revista en la Internet]. [citado  2018  Oct  24]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2304-37682011000800005&lng=es.
 • Peña Rodríguez José Carlos. Avances y retos en la fisiopatología y tratamiento de la nefrolitiasis. Acta méd. Grupo Ángeles  [revista en la Internet]. 2016  Sep [citado  2018  Oct  24] ;  14( 3 ): 155-161. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-72032016000300155&lng=es.
 • Wells, Keith A. Nephrolithiasis with unusual initial symptoms. Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics , Volume 23 , Issue 3 , 196 – 201