8 naturliga behandlingar för överaktiv blåsa

17 december, 2018
 

En plötslig rörelse eller något så naturligt som att hosta, nysa eller skratta kan bli pinsamt för den som lider av en överaktiv blåsa. Om du har problem med att bekämpa impulsen att kissa kan du lida av inkontinens. Den goda nyheten är att det finns naturliga botemedel, till exempel dessa 8 naturliga behandlingar för en överaktiv blåsa.

1. Håll koll på ditt vätskeintag

Det är som att föra en matdagbok för att hålla koll på vad du äter när du är på diet, men i det här fallet håller du koll på hur mycket vätska du dricker om dagen för att få en allmän uppfattning om vad och när du dricker, drycker som ger dig problem (kaffe eller läsk, till exempel), mm.

2. Träna din blåsa

Att träna din blåsa är det som läkare mest rekommenderar utan att ta till medicin. Det handlar om att träna blåsan så att du kan hålla dig längre.

3. Buchu

En växtbaserad åtgärd som ofta används för infektioner i urinblåsa och njurar i Sydafrika är buchu. Växten har antiinflammatoriska, antibakteriella och vätskedrivande egenskaper som renar urinvägarna och gör dem friskare. Teet kan vara svårt att hitta i Sverige, men det går att köpa online t.ex. här.

Denna växt kommer enligt forskning med många fördelar, bland annat för urinvägarna.

4. Absorberande skydd

Även om det kan vara ett tillfälligt behandlingsalternativ kan ett absorberande skydd hjälpa dig med eventuella olyckor under tiden du tränar din blåsa.

5. Sågpalmetto

Medicinska studier kopplar växten sågpalmettons (Serenoa repens) antiinflammatoriska egenskaper med minskade urinträngningar, särskilt hos män med förstorad prostata.

 

6. Knipövningar

Dessa knipövningar, även känt som kegelövningar, stärker de muskler som styr urinering och dess flöde.

7. C-vitamin mot överaktiv blåsa

Citron för urinvägarna

Kosttillskott med C-vitamin rekommenderas tack vare deras förmåga att bekämpa oxidativ stress, vilket kan irritera nerverna runt urinblåsan och göra att du förlorar kontrollen över urinen.

8. Viktminskning

Övervikt är dåligt för lederna, men det kan också försvaga elasticiteten i stödmusklerna runt urinblåsan och orsaka urininkontinens. Att gå ner i vikt bidrar till att förbättra denna situation.