Afrikansk mango – en revolution för dieter

Afrikansk mango – en revolution för dieter
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Det finns egentligen ingen anledning att leva genom att knapra på selleristjälkar. Vi bör njuta av att äta eftersom det både är ett nöje och en nödvändighet som vi inte kan neka. Om du dock skulle vilja tappa de där extra kilona som du burit på ett tag så finns det en lösning – något som får dig att tappa inte mindre än 8-11 kilogram på fyra veckor! Det verkar otroligt, eller hur? Vi kommer upptäcka hemligheterna hos afrikansk mango tillsammans – frukten som är en revolution för dieter.

En frukt som revolutionerade dieter

Afrikansk mango, vars vetenskapliga namn är irvingia gabonensis, är ett träd i västra Afrika som kan bli 25 till 40 meter högt och som värderas högt för sina dietära och medicinala egenskaper. Trots att det nu finns i Spanien och Sydamerika så har den konsumerats av invånarna i denna region i över 200 år som en färsk frukt eller redning för soppor.

Denna frukts frö kallas för dikanöt eller ogbono. Enligt antropologiska studier så använde dessa människor afrikansk mango inte bara som mat utan även som ett botemedel för gula febern och ihållande diarré. Det mest intressanta är att den användes som ett hjälpmedel under jakt eftersom den reducerar hungerkänslan.

Nu kanske du undrar över dess effekter på folks vikt?

Afrikansk mango har genomgående studerats eftersom dess egenskaper har intresserat många forskare. Hittills så har tre studier med samma resultat publicerats: den afrikanska mangon hjälper dig att tappa vikt!

I två av studierna så valde man slumpvis ut två grupper med individer som behövde gå ned i vikt. De konsumerade en viss mängd afrikansk mango eller en placebo under en period på fyra och tio veckor respektive, utan att ändra deras dagliga rutin.

När studierna var genomförda så hade personerna som ätit irvingia gabonensis 30 minuter innan måltider tappat 5,6% av sin kroppsvikt (tio kilogram i den andra studien) jämfört med 1% i placebogruppen. De observerade även en minskning av kolesterolet och glukosen i blodet. I den tredje studien så använde man extrakt från afrikansk mango, IGOB131, för att inokulera möss och observerade att den hämmade lagringen av fettceller.

Det finns nu många företag som erbjuder kapslar av irvingia gabonensis-extrakt baserat på dessa studier och positiva vittnesmål från hundratals personer som har använt denna produkt. Fördelarna är som följer.

Afrikansk mangos fördelar

Idealvikt
 • Avsevärd viktförlust: Från tre kilogram under den första veckan till elva under den fjärde.
 • Hjälper till att förbränna fett
 • Accelererar förbränningen
 • Reducerar kolesterolnivåerna, speciellt LDL
 • Stabiliserar blodsockernivåerna
 • Reducerar aptiten tack vare dess höga fiberhalt
 • Innehåller antioxidanter
 • Hjälper till att eliminera gifter
 • Effektivt som näringstillskott: På grund av dess höga halter av vitamin B
 • Reglerar leptinaktiviteten: Influerar nöjdhetskänslan

Fantastiskt, eller hur? Du lär garanterat vilja prova, men det finns några saker du bör veta först.

Vad bör jag göra?

Det finns några saker att ha i åtanke om du ska köpa och äta afrikansk mango:

1. Endast fröet

Kom ihåg att den afrikanska mangons frö endast används för att ta fram kapslar, så låt dig inte luras. Du bör speciellt notera koncentrationen av IGOB131 i extraktet du köper. Kom ihåg att dess effektivitet har testats i en studie och att de goda resultaten för denna behandling beror på kvalitén av extraktet som används.

2. Diethjälpmedel

Afrikansk mango är ett diethjälpmedel som influerar din aptit, vilket gör att du äter färre och färre kalorier i samtliga sex måltider under dagen. Drick ordentligt med vatten och, om du kan, träna lite.

3. Ät den innan måltider

Större effektivitet har upptäckts om extraktkapseln tas 30 minuter innan måltider med ett glas vatten.

4. Följ tillverkarens riktlinjer

Trots att det är ett naturligt tillskott så är de effektiva doserna de som skrivs på förpackningen, eftersom procenthalten i extraktet dikteras av dess renlighet. Följ riktlinjerna för att få bra resultat.

5. Se upp för lurendrejerier

Det är alltid möjligt att luras när man handlar på internet, oavsett om det rör sig om en dålig produkt som använder andra typer av mango som inte är lika effektiva, eller genom att sälja produkter som inte finns. Du kan alltid beställa det i en butik där du kan reklamera och undvika webbsidor med galna erbjudanden.

Har denna produkt några kontraindikationer?

Mango

Nej, precis som andra nya livsmedel som du lägger till i din diet och som orsakar förändringar av förbränningen så kan afrikansk mango ha biverkningar som endast pågår i några dagar. Var inte rädd. Här är de:

Biverkningar för afrikansk mango

 • Huvudvärk: Det betyder generellt sett att du måste dricka vatten och att din blodsockernivå är låg.
 • Flatulens: På grund av accelererad förbränning.
 • Sömnlöshet: Detta orsakas av de ökade energinivåerna. Det är ett problem som försvinner efter en kort tid.
 • Illamående: Det är ovanligt, men kan orsakas av lägre kaloriintag på grund av mindre aptit.

Avslutande tips

Nu vet du om de positiva och negativa effekterna som afrikansk mango kan ha på ditt liv. Detta kan vara svaret du har letat efter under så lång tid: en naturlig, billig och effektiv produkt. Det slutgiltiga beslutet är ditt, så ta tyglarna och ge dig själv chansen att förlora den där extra vikten. Afrikansk mango och du kan uppnå det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Morales, D., et al. Caracterización del “Irvingia Gabonensis” con el propósito de determinar sus funciones farmacológicas como un posible tratamiento para la obesidad y una comparación bibliográfica de las propiedades terapéuticas del “Silybum Marianum. Universidad iberoamericana, Costa Rica, 2018
 • Ngondi, J. L., Oben, J. E., & Minka, S. R. (2005). The effect of Irvingia gabonensis seeds on body weight and blood lipids of obese subjects in Cameroon. Lipids in health and disease4, 12.
 • Saúco, V. El cultivo del mango. Mundi-Prensa Libros, 2009.
 • Sergent, E. El cultivo del mango (” Mangifera indica” L.): botánica, manejo y comercialización. Vol. 72. CDCH UCV, 1999.
 • Sun, J., & Chen, P. (2012). Ultra high-performance liquid chromatography with high-resolution mass spectrometry analysis of African mango (Irvingia gabonensis) seeds, extract, and related dietary supplements. Journal of agricultural and food chemistry60(35), 8703-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.