Tips om hur du hittar tid att träna

Fysisk aktivitet ger en bättre livskvalitet. Att ta dig tid att lägga in träning i ditt schema minskar stress, stimulerar dina muskler och skyddar din kardiovaskulära hälsa.
Tips om hur du hittar tid att träna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är viktigt att vi använder vår tid väl. När allt kommer omkring försöker vi alltid att få ut så mycket som bara är möjligt av dagen. Men mellan en uppgift och nästa blir det lätt så att vi skjuter upp saker som vi anser vara mindre viktiga. Därför är det vanligt att många av oss bara inte hittar tid att träna.

Med ursäkter som arbete, hushållsarbete eller skola glömmer vi vikten av att ta hand om våra kroppar. Det är något som går utöver vårt fysiska utseende och innefattar emotionellt och mentalt välbefinnande och hälsa också. Du behöver inte ta dig till ett gym, för även hemmaträning kan hjälpa dig att må bättre och även se bättre ut.

Men hur kan du hitta den tid du saknar?

Läs vidare och ta reda på det!

Varför hittar du inte tid att träna?

Du kanske tänker att du ska träna, men att tänka räcker inte. Det är ingen idé att gömma sig bakom ursäkten med brist på tid för att komma i form. Du måste istället motivera dig själv och offra en sak eller två, även om du är väldigt upptagen.

Brist på motion leder till en stillasittande livsstil, som predisponerar oss för kroniska sjukdomar som fetma, muskelatrofi, stress, matsmältningssjukdomar och osteoporos.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) orsakas minst 600 000 för tidiga dödsfall per år i Europa av fysisk inaktivitet. I hela världen uppskattas antalet till 1,9 miljoner. Det är också mer troligt att de som inte deltar i atletisk aktivitet dör i förtid.

Målet är inte att skrämma dig med dessa siffror, utan snarare att uppmuntra människor att sluta använda argument som dessa:

  • Det finns inte tillräckligt med timmar om dagen
  • Jag har inte råd att gå på gym
  • Jobbet tar all min kraft
  • Skolan tar all min tid
  • Motion gör mig hungrig och jag vill inte gå upp i vikt

Vi vet att scheman har en tendens att bli komplicerade och att 24 timmar kan verka som om de inte räcker till. Ofta har vi dock inga problem att hitta “hål” för att kolla sociala medier, titta på en film eller ta en tupplur. Allt detta kommer före träning.

Det handlar alltså om att omvärdera ditt schema och göra prioriteringar, och lägga till en träningsrutin, åtminstone en väldigt enkel sådan.

man tränar i vardagsrum
Det kan vara lättare att hitta tid att träna hemma om du inte kan gå ut eller inte har mycket tid över i ditt schema.

Vikten av att träna

Att träna och äta rätt ger dig mer energi, lindrar stress och hjälper dig till en hälsosam vikt. I allmänhet förbättrar vi livskvaliteten när vi är aktiva. De som idrottar förbättrar även sin självkontroll och förmåga att fatta bra beslut, eftersom de utvecklar stor kognitiv kapacitet.

Hjärnan utsöndrar också endorfiner under träningen och efteråt, vilket ger ett ökat emotionellt välbefinnande och lycka, och detta minimerar symptomen på depression och ångest. Enligt forskning finns ett tydligt samband mellan avslappning och fysisk träning.

Här är några skäl att hitta tid att träna:

  • Det förbättrar ditt humör
  • Det korrigerar sömnlöshet
  • Du stimulerar inlärning och minne

5 tips för att sluta komma med ursäkter och hitta tid att träna

I motsats till vad många tror, ​​hjälper träning kroppen att fungera effektivt. Du får energi att ta dig igenom resten av dagen. Så leta inte efter ursäkter. Få ut det mesta av din tid med hjälp av följande alternativ:

1. Organisera och planera bättre

Se över vad du lägger din tid på. Med detta som utgångspunkt kan du omdefiniera dina prioriteringar. Det hjälper att skriva en lista över dina aktiviteter och eliminera de som inte är lika viktiga.

2. Gå med i ett lag eller en grupp för att träna

Du är inte ensam! Några av dina vänner letar säkert också efter tid att träna. Stötta varandra, det kommer att göra det roligare och lättare att upprätthålla över tid. Börja med lättare träningspass och öka gradvis intensiteten, så länge kroppen tillåter det.

3. Hitta en lämplig plats

Ett gym eller en park nära din arbetsplats eller skola är ett bra ställe att träna på. Att hitta en plats hemma fungerar också, särskilt om du vill träna väldigt tidigt på morgonen eller innan du går och lägger dig. En av fördelarna är att du kan följa träningsprogram online, varav många leds av kvalificerade instruktörer.

4. Välj aktiviteter du tycker om

Knäböj, sit-ups eller armhävningar är inte obligatoriska för att hålla sig i form. Det finns andra aktiviteter som kan vara minst lika fördelaktiga, till exempel dans, cykling, simning eller yoga. Nyckeln är att välja något du gillar och investera lite av din dag i det.

tid att träna: familj på cykeltur
Träning behöver inte alltid vara en tråkig träningsrutin. Cykling gör oss aktiva och tar oss ut ur huset.

5. Se det inte som en kostnad

Vi har redan nämnt att du kan träna utomhus, i en park eller hemma. Du behöver inte betala för medlemskap eller för att delta på träningspass, så pengar behöver inte vara en ursäkt.

Använd inte heller kostnaden för sportutrustning eller kläder som en ursäkt. Lätta skor och bekväma kläder är allt du behöver.

Att hitta tid att träna är en seger

Brist på tid att träna är förknippat med mentala hinder som rädsla för att bli skadad, misslyckas eller dåligt  självförtroende. Därför ersätter vi fysiska aktiviteter med mindre komprometterande alternativ. Det vill säga vi föredrar att sova, titta på film eller lägga vår tid på sociala medier.

Med lite kreativitet och framför allt organisation kommer du att få god fysisk och en stark psykisk hälsa genom träning. Kom ihåg att det finns många fördelar, men det viktigaste är att du får en bättre livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
  • Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
  • Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
  • Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.