Sociala medier: För- och nackdelar

Sociala medier har revolutionerat hur människor kommunicerar efter sekelskiftet. I den här artikeln berättar vi om fördelar och nackdelar samt lägger fram några vetenskapliga bevis för dessa.
Sociala medier: För- och nackdelar

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Även om det finns en massa olika sociala medieplattformar för olika målgrupper, finns det en sak de har gemensamt. Alla sociala medier är digitala utrymmen där människor, varumärken och organisationer samlas och interagerar.

Med tanke på att människan är en social varelse av naturen, som filosofen Aristoteles uttryckte det, är det inget konstigt med att vi har skapat verktyg för att få kontakt med varandra. Men deras inverkan har börjat gå utöver traditionell kommunikation.

Plattformar som Facebook, Twitter och Instagram, som inte bara tjänar till att dela foton och videor med vänner, har också förändrat den traditionella affärsmodellen och anses vara idealiska kanaler för marknadsföring. Men inte allt är fröjd och gamman.

Nedan hittar du några fördelar och nackdelar. Dessa kommer att hjälpa dig att utnyttja dina sociala medier bättre, och upptäcka potentiella risker.

Fördelarna med sociala medier

Vissa människor tror att sociala medier kan vara mänsklighetens undergång. Denna uppfattning kan också vara giltig, till en viss punkt.

Vi kan dock inte förneka det faktum att sociala medier har vissa positiva aspekter. Här är några av dem.

1. De inspirerar människor att förbättra sin hälsa

Foton och recept på vackra sallader på Instagram, träningsvideor för att hjälpa människor gå ner i vikt och inlägg från influensers är inspirationskällor för många människor att förbättra sin hälsa.

Även om denna fördel balanserar på en fin gräns, är sanningen att sociala medier tillhandahåller oss visst stöd och är plattformar som gör det möjligt för människor att diskutera sina idéer. Denna miljö skapar ett slags sammanhållning med definierade mål.

Enligt en studie från Journal of Health and Social Behavior kan social samhörighet ha en betydande emotionell stödjande effekt på att förbättra den allmänna hälsan.

Sociala medier: person tittar på någon som gör squats på laptop
Många använder sociala medier för att förbättra sin fysiska form och allmänna hälsa.

Läs vidare för att lära dig mer i den här artikeln: 7 för- och nackdelar med att barn använder smartphones

2. Sociala medier låter dig komma i kontakt med människor från hela världen

Även om de flesta använder dem för att hålla eller återuppta kontakten med familj och vänner, tillåter dessa plattformar alla med en internetanslutning att interagera och prata med människor var som helst i världen.

På sociala medier tar det bara några få klick för att få vänner eller följa människor i länder som du kanske aldrig har hört talas om.

3. De låter dig kommunicera direkt

Användningen av fasta telefoner och brev har minskat på grund av sociala medier. Allt du behöver göra är att lämna en kommentar på något av inläggen hos personen du vill kontakta, och du kommer att få ett meddelande direkt de svarar.

Faktum är att de flesta plattformar, som inte är särskilt utformade för meddelanden, ändå har en funktion för direktmeddelanden. På så sätt är allt du behöver göra att använda en smartphone, dator eller surfplatta för att skicka och ta emot meddelanden från hela världen.

4. Sociala medier ger nyheter i realtid

Internetåldern tillåter inte bara media att rapportera en incident omedelbart. Nu verkar det som allas jobb är att hjälpa till att sprida nyheterna så att resten av världen får kunskap om aktuella händelser.

Det är svårt att tro att folk tidigare väntade till nästa dag för att läsa nyheter eller väntade på nyheterna på TV. Nu behöver vi inte vänta så länge. En enkel sökning på sociala medier ger dig all information du behöver.

5. De är instrument för att bekämpa brott

Sociala medier har blivit ett verktyg för polismyndigheter att spåra och arrestera dem som väljer att skryta över sina brott online. Dessa sträcker sig från olämpliga handlingar till hatbrott.

I USA sa faktiskt 73% av alla tillfrågade poliser att sociala medier hjälper dem att lösa brott snabbare. Liknande uppskattar experter att 85% av polisavdelningarna i Spanien använder dessa medier för att utreda och lösa brott.

6. Sociala medier ökar varumärkens synlighet

Oavsett om ditt varumärke är du som person, eller om du har ett företag, är sociala medier bra alternativ för att få kontakt med nya och återvändande kunder. Fler och fler digitala utrymmen fungerar som fönster för att visa och sälja produkter, antingen inom samma plattform eller genom att omdirigera kunder till din webbplats.

Sociala medier har också blivit den största tillgången för frilansare, entreprenörer och småföretag, som inte skulle fungera på samma sätt om det inte vore för dessa kanaler.

7. De kan förbättra studier i skolan

Enligt en studie av Grunwald Associates LLC. i samarbete med National School Boards Association, gör 60% av eleverna som använder sociala medier det för att diskutera skolrelaterade frågor. Experter vet också att 50% använder dem för att prata om läxor.

De har också funnit att sociala medier som involverar studenter kan förbättra betygen med 50% och avsevärt minska frånvaron i skolan.

8. De hjälper blyga eller isolerade människor att få kontakt med andra

En studie publicerad i Common Sense Media visade att över 20% av alla tonåringar känner sig mindre blyga och mer utåtriktade när de använder sociala medier. Liknande uppgav 20% att användningen av dessa plattformar förbättrade deras självförtroende, popularitet samt förståelse gentemot andra.

Experter associerar dessa resultat med den anonymitet dessa kommunikationsformer ger. Tack vare dem känner sig barn, tonåringar och unga vuxna som har svårt att relatera till andra, mer bekväma att prata och interagera. Något som i sin tur ökar deras självförtroende.

9. De låter människor dela kunskap och lära sig

Sociala medier är också kunskaps- och inlärningsplattformar. Du kan dela med dig av vad du vet och lära dig av andra som har gjort detsamma, antingen genom vetenskapliga artiklar, videor, kurser eller virtuell undervisning.

10. Sociala medier erbjuder innovation och mångsidighet

Sociala medier har förändrats mycket sedan de först skapades. Plattformarna som skapats för att dela foton och videor med vänner och familj har utvecklats till multifunktionella plattformar som till exempel kan användas för att köpa och sälja produkter och tjänster.

Nackdelarna med sociala medier

Sociala medier plågas också av “onda” sidor och faror som du bör se upp för.

Nedan tar vi upp några av dem i detalj.

Torra-ögon

1. De äventyrar din integritet och ditt privatliv

Ju mer data som du delar på sociala nätverk, desto mindre integritet har du. Vissa användaravtal tillåter även plattformar att använda ditt innehåll.

Av samma anledning måste du vara försiktig med din personliga uppgifter. Att dela adresser och foton på bland annat minderåriga kan äventyra säkerheten.

2. De kan vara medel för nätmobbning, grooming och sexting

Även om de oftare drabbar barn, tonåringar och unga vuxna, är detta destruktiva saker som vi alla kan bli offer för.

I extrema fall kan dessa ingrepp leda till:

  • stress och ångest
  • depression
  • sexuella övergrepp och våldtäkt
  • självmord

3. De sprider falska nyheter och opålitlig information

En annan nackdel med sociala medier är hur snabbt vissa personer kan sprida falska nyheter och dålig information. Målet med falska nyheter, som har blivit mycket populärt, är att sprida felaktig information och skada människor.

Därför är det viktigt att kritiskt granska dina källor och avgöra om nyheterna du läser är äkta eller falska.

4. De minskar interaktioner öga mot öga

Den enkla kommunikationen via skärmar och klick har bidragit till en minskning av grundläggande och traditionella handlingar som personliga konversationer.

Även om det är svårt att tro, kan detta påverka dig på lång sikt, eftersom det inte tillåter dig att utveckla de sociala färdigheter som vi behöver i livet utanför digitala plattformar. I detta avseende menar vissa experter att sociala medier kan uppmuntra till antisociala beteenden.

5. De stör våra sömncykler

Sociala medier kan vara beroendeframkallande och de kan påverka kvaliteten och kvantiteten på din sömn. Det finns ett samband mellan mobiltelefoner med blått ljus och avbrott i sömncykler. Detta beror på att många människor prioriterar en konversation, interaktion eller spelande över vila.

Sociala medier: barn tittar på mobil under täcket
Skärmarna är skadliga på natten, eftersom de stör din kropps funktioner.

6. De gör dig mer stillasittande

För att vara aktiv på sociala medier måste du vara stillasittande i ditt verkliga liv. Dessa plattformar kräver att du sitter på ett ställe under långa perioder för att kunna träffa, interagera och prata med andra deltagare.

Den dåliga sidan med detta är att det att tillbringa mer än 7 timmar med att sitta varje dag, inklusive på jobbet eller i skolan, kan vara skadligt för din kropp och leda till en mer stillasittande livsstil.

7. Sociala medier påverkar skolarbetet negativt om de används för ofta

Även om studenter som använder sociala medier för att diskutera skolrelaterade frågor tenderar att ha bättre betyg, visar en studie som publicerats Educational Psychology Review  att de som använder Instagram när de studerar eller gör sina läxor i genomsnitt har sämre betyg.

Detsamma gäller för dem som loggar in på sina sociala medieprofiler, ofta skickar meddelanden och foton och brukar tillbringa mycket tid på dessa webbplatser.

Eftersom resultaten inte är enhetliga rekommenderar experter föräldrar att hålla ett öga på detta och ingripa i sina barns användning av sociala medier när det blir för mycket.

8. De kan öka risken för psykisk sjukdom

En studie publicerad i American Journal of Health Behavior visar att användning av sociala medier är kopplat till en högre sannolikhet för depression och ångest. Forskare uppskattar också att de på grund av deras beroendeframkallande natur kan utlösa narcissistiskt, hyperaktivt och rebelliska beteende.

9. Sociala medier minskar produktiviteten

Precis som bra användning av sociala medier kan förbättra din produktivitet, kan olämplig användning av dem slösa bort mycket tid.

År 2018 tillbringade vuxna i genomsnitt 142 minuter på sociala medier per dag. År 2019 ökade detta till två och en halv timme och 2020 till tre timmar. Detta säger oss att människor tillbringar mer tid på sociala medier än andra aktiviteter, som att titta på TV, träna och handla.

10. De utsätter dig för risk för bedrägeri och identitetsstöld

Bedrägerier via sociala medier är mycket vanliga. Av denna anledning bör du vara på din vakt när det kommer till priser, rabattkuponger, jobberbjudanden, affärsmöjligheter, undersökningar, donationer och dylika saker. Var också medveten om falska specialfunktioner som “tillåter” dig att ändra plattformens färger och stilar.

En annan risk på sociala medier är identitetsstöld. Personer gör detta för att tjäna pengar, och detta användande är ofta relaterat till brott som bedrägeri. Om du är offer för detta brott måste du rapportera det omedelbart.

För- och nackdelarna med sociala medier beror på hur du använder dem

Sedan sekelskiftet har sociala medier revolutionerat sättet vi kommunicerar på. Som med allt i livet har detta fördelar och nackdelar. På grund av detta är det viktigt att använda dessa plattformar med en medvetenhet för att få ut det mesta av dem och undvika att bli offer för deras nackdelar och faror.

Några av de viktigaste fördelarna är:

  • Du kan få kontakt med människor från hela världen.
  • Det är en omedelbar källa för information och utbyten av idéer.
  • De tillhandahåller nyheter i realtid
  • Du kan använda dem som en inspirationskälla för att förbättra din hälsa och erbjuda innovation och mångsidighet.

Däremot är några av nackdelarna att de äventyrar din integritet, ökar dina risker för nätmobbning, grooming och sexting, stör dina sömncykler, främjar utvecklingen av en stillasittande livsstil och kan utsätta dig för bedrägerier och identitetsstöld.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.