Vanor och rutiner när du ska arbeta hemifrån

När du arbetar hemifrån är det en bra idé att planera ditt schema och skapa några rutiner. I den här artikeln ger vi ge dig några rekommendationer.
Vanor och rutiner när du ska arbeta hemifrån

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2020

I dagsläget arbetar många människor hemifrån på grund av coronavirus-pandemin. Detta kallas ofta distansarbete eller telependling. Detta innebär att man fortsätter att utföra alla sina uppgifter som anställd med hjälp av datorer eller på något annat sätt. Men det är inte alltid lätt att arbeta på distans. För att kunna lyckas bra med att arbeta hemifrån behöver du specifika rutiner.

Vissa jobb tillåter inte ens detta alternativ. Ibland för att det inte är möjligt, andra gånger för att arbetsgivaren vet att det finns vissa utmaningar med den här typen av arbete. Att följa en effektiv rutin när man är hemma är mer komplicerat eftersom vi har större frihet i vårt schema, och det är lättare att engagera sig i andra aktiviteter. Det finns fler distraktioner, och koncentrationsnivån sjunker ofta märkbart.

Därför ska vi i den här artikeln ge tips på en serie vanor och rutiner som kan hjälpa dig att ta dig igenom dessa dagar i karantän. Med hjälp av dessa kan du fortsätta arbeta hemifrån utan att riskera att du inte blir klar med alla dina uppgifter.

Nödvändiga arbetsförhållanden i hemmet

Kvinna sitter vid dator och arbetar hemifrån.
För att du ska kunna hålla dig produktiv i arbetet är det viktigt att fastställa vissa villkor med arbetsgivaren eller företaget. Det är också viktigt att upprätthålla god kommunikation.

För att du ska kunna arbeta hemifrån är det viktigt att komma fram till ett tillfredsställande avtal med ditt företag eller din chef. Ni måste besluta om det arbete du behöver göra, hur alla ska kommunicera med varandra och de förväntade resultaten.

När du arbetar hemifrån rekommenderas det att du alltid ska vara ansluten och tillgänglig. På så sätt kan alla kollegor och samarbetspartners i samma företag hela upprätthålla kommunikationen med varandra. För att göra detta är en bra wifi-anslutning avgörande. Många nätplattformar tillåter oss också att interagera på avstånd. Till exempel gör videosamtalsprogram som Skype eller Google Hangouts det möjligt att hålla konferenser eller möten. Whatsapp är ett annat alternativ.

I själva verket är videomöten en nyckelpunkt. Experter rekommenderar minst tre videokonferensmöten om dagen för team. Även om detta kan verka överdrivet kan det vara en användbar metod för att börja arbetet på morgonen, följa upp under dagen och sedan avsluta dagen.

Att välja rätt plats för distansarbete

Platsen där du arbetar är mycket viktig. När du är hemma måste du dela upp dina områden på ett bra sätt. Du kan inte blanda de områden där du vilar och kopplar av med arbetsområden.

När du väljer ditt kontor måste du ta hänsyn till att platsen måste, som vi tidigare nämnde, ha en bra internetanslutning. Dessutom måste du ha allt du behöver i närheten och till hands, till exempel papper, pennor, din dator osv. Det är mycket olämpligt att utföra ditt arbete i sängen eller på soffan. På samma sätt bör du undvika störningar som att ha TV:n på i närheten. Helst bör du använda samma ställe varje dag för att utföra dina arbetsuppgifter, och det bör därför alltid vara tillgängligt.

Om det finns barn i huset är det bäst att också skapa en rutin för dem. Att hålla dem upptagna och stimulerade med böcker eller läxor hjälper dem att koncentrera sig bättre. Men det är också viktigt att de tar pauser, precis som när de är i skolan.

Rutiner när du ska arbeta hemifrån: Planera ditt schema

Kvinna planerar sitt schema.
Att organisera ett arbetsschema är avgörande för att hinna med allt. Det är också en bra idé för att upprätthålla hälsosamma vanor som att träna.

När du vill kunna arbeta hemifrån är det förnuftigt att hålla ett fast schema, precis som när du är på arbetsplatsen. Tanken är att fortsätta med dina normala personliga hygienrutiner, som att duscha och klä på dig innan du börjar arbeta. Dessa små detaljer hjälper dig att vara mer medveten om att du behöver utföra dina vanliga uppgifter.

Om du kan koncentrera dig ordentligt kommer du troligtvis att ha mer fritid när du arbetar på distans. Tveka därför inte att integrera en träningsrutin i ditt dagliga liv. Motion kan hjälpa dig att förbättra dina prestationer. Det hjälper dig också att rensa ditt sinne och förbättra din hälsa.

Du bör komma ihåg att distansarbete på ett sätt är en livsstil, och det är därför viktigt att du är noga med alla dina rutiner och vanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.