Tappa vikt med livsmedel med negativa kalorier

Tappa vikt med livsmedel med negativa kalorier
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du kanske blir förvirrad över “livsmedel med negativa kalorier” eftersom du tror att allt negativt är dåligt. I detta fall är det dock raka motsatsen, för denna typ av livsmedel kan hjälpa dig att tappa vikt på ett hälsosamt sätt utan att eliminera mängden kalorier du behöver varje dag för att din kropp ska fungera.

Vad är en negativ kaloribalans?

Det finns inga livsmedel med negativa kalorier, för kalorier är en fysisk enhet som aldrig kan vara negativ. Termen “livsmedel med negativa kalorier” refererar dock till de livsmedel med kalorinivåer som är tillräckligt låga för att ge dig energi och stödja matsmältningsprocessen och samtidigt hjälpa dig att tappa vikt.

Att dricka vatten är till exempel ett livsmedel med negativa kalorier. Det innehåller inga kalorier, och för att behandla det i kroppen måste kroppen använda energi.

fruktsallad

Det finns väldigt få “livsmedel med negativa kalorier”. Trots att vi ger dig en lista över dem nedan är sanningen att dessa livsmedel inte använder fler kalorier än de ger dig i varje fall, och när de faktiskt gör detta är det obetydliga mängder. Du bör uppenbarligen ha i åtanke att din kropp använder energi bara för att överleva och andas. Av samma anledning är många av dessa livsmedel så effektiva att de kan hjälpa dig till och med när du inte gör något.

Förebyggande åtgärder när du äter livsmedel med negativa kalorier

Som med andra typer av dieter kommer du alltid lockas att endast äta livsmedel med negativa kalorier för att nå dina viktnedgångsmål. Det är dock inte alls vad du bör göra, eftersom brist på energi och näringsämnen gör dig undernärd. Du bör försöka ha en balanserad diet som inkluderar livsmedel som är nödvändiga för att din kropp ska fungera.

Avgiftning med dessa livsmedel

Magfett

Ett av de mest hälsosamma sätten att dra nytta av fördelarna hos dessa livsmedel för att tappa vikt är att göra en avgiftning för att dra nytta av deras egenskaper. Denna avgiftning kan göras i två eller tre dagar när du känner att kroppen behöver förnya sig. Du kan dock även inkludera dessa livsmedel i din diet regelbundet för att dra nytta av deras många egenskaper.

Vad du inte bör göra med livsmedel med negativa kalorier

För att stödja din viktnedgång med livsmedel med negativa kalorier behöver du inte följa ett strikt schema. Ha bara följande tips i åtanke:

  • Undvik att äta för mycket av dessa livsmedel eftersom stora kvantiteter kan ha negativa konsekvenser för din hälsa.
  • Spendera inte hela dagarna med att äta. Planera fem eller sex måltider om dagen och inkludera mer av dessa livsmedel i två eller tre dagar för avgiftningen.
  • Försök att äta rå mat när du kan, så att du kan dra nytta av dess egenskaper i så stor utsträckning som möjligt.
  • När du är klar med avgiftningen av kroppen är det väldigt viktigt att följa en hälsosamt och balanserad diet.

Rekommenderade livsmedel med negativa kalorier

  • Grönsaker: sparris, gröna bönor, alger, brysselkål, kål, morot, blomkål, selleri, rädisa, gurka, ärtor, kinakål, purjolök, sallad, cikoria, spenat, tomat.
  • Frukter: äpple, blåbär, tranbär, grapefrukt, citron, lime, hallon.
  • Kryddor och örter: kanel, klöver, chili, koriander, linfrön, vitlök, ingefära, lök, persilja.

Andra fördelar hos dessa livsmedel


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.