Vad var substansen som Neymar fick i Qatars sista match 2022?

Vad var substansen som Neymar fick i Qatars sista match 2022?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 31 januari, 2023

I åttondelsfinalen av Qatar 2022 där Brasilien och Sydkorea ställdes mot varandra blev det en sydamerikansk seger. Men mer viralt än målen blev en video där Neymar andades in något som hans lagkamrat Casemiro gav honom. Vad var substansen som Neymar fick som orsakade sådan kontrovers?

Naturligtvis kan detta inte vara en olaglig produkt eller i strid med idrottens antidopningsregler. Ingen idrottare skulle använda en förbjuden drog eller salva mitt under en match, och ännu mindre med möjligheten att bli fångad på bild.

Eftersom Neymar var på väg tillbaka från en skada som hindrat honom från att sluta spela som startande i gruppspelet gick det tal om att substansen kunde vara relaterad till hans återhämtning. Den verkliga förklaringen är dock enklare, och vi detta ska vi berätta om här.

Vad var bilden som orsakade kontroverser?

Innan matchstarten mellan Brasilien och Sydkorea gick Casemiro fram till Neymar och rörde vid hans näsa. Sedan kramade han honom.

De många kamerorna runtom stadion fångade sekvensen och det tog inte lång tid för ögonblicket att bli viralt. Eftersom det ägde rum innan avspark väcktes misstankar.

Sedan, i andra halvlek, gick Casemiro återigen fram till Neymar, observerade hans näsa och rörde vid den igen.

Enligt vad som hände senare var det inte bara Neymar som andades in detta ämne. Också Rafinha använde det.

Neymars mediaexponering var i alla fall större och många spekulerade att FIFA skulle komma begära en antidopningskontroll av PSG-anfallaren. Vad som är säkert är att brasilianaren inte blev kallad till något test av de officiella organen, och Brasiliens tekniska team har sedan dess förklarat läget.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Hur kommer värmen vid VM i Qatar att påverka spelarna?

Vad var substansen som Neymar andades in under matchen?

Tränaren Zé Mario Campeiz har klargjort att substansen som Neymar och Raphinha använde är ett avsvällande medel i form av en salva. Detta liknar det som många föräldrar använder med sina barn när de till exempel är förkylda innan de ska sova.

Det är faktiskt inte första gången man har använt denna metod. I Ryssland 2018 uppstod samma kontrovers på grund av liknande scener som kamerorna hade spelat in.

Förbättrad andning hjälper återhämtningsproceduren. Ju bättre du kan syresätta kroppen, desto snabbare kan den återhämta sig. En idrottare sliter mer på sin kropp och tar längre tid på sig att återhämta sig om luftfuktigheten är för hög eller för låg.

– Mario Campeiz

Klimatförhållandena i Qatar var långt ifrån idealiska för professionella utomhussporter. Frågan om syresättning av spelarna var därför ett problem för läkarkåren.

Salvan som Neymar använde var en relativt liten hjälp för att rensa luftvägarna och underlätta inträdet av luft. Det är känt att nivån av luftfuktighet i atmosfären kan modifiera dynamiken för inandning och utandning. Även utan att vara förkyld kan en spelare ha svårt att andas när han springer.

Avsvällande medel är vanligtvis ämnen som minskar blodflödet till näsans slemhinna. Att avsvälla är förenklat att minska ansamlingen av vätskor i vissa områden.

Avsvällande
Avsvällande medel kan komma i form av sprayer, tabletter eller salvor.

Alla avsvällande medel är inte lagliga i fotboll

Ämnet som Neymar använde antas vara lagligt på grund av dess mycket utbredda användning. Det måste dock förstås att inte alla avsvällande medel är tillåtna i professionell fotboll.

Många av de läkemedel som marknadsförs för detta ändamål har förbjudits inom idrotten eftersom de kan stimulera prestationsförmågan på ett ergogent sätt. Så är fallet med pseudoefedrin, som är vanligt i flera kommersiella receptfria förkylningsmediciner. Detsamma gäller dimetylamylamin.

Problemet i fotboll är att avsvällande medel i förkylningsmediciner stimulerar receptorer som kallas alfa-1-receptorer. Dessa receptorer är relaterade till blodkärlsförträngning. Avsvällningsmedlet begränsar alltså blodflödet till näsans slemhinna.

Receptorerna finns dock inte bara i näsan. Effekten av dessa läkemedel kan spridas till andra organ som har samma receptorer. Därför bör man vara försiktig med användningen om man har hypertoni – till exempel eftersom man då kan bli drabbad av ett förhöjt blodtryck på grund av läkemedlets systemiska effekt.

Vicks VapoRub
Vissa kommersiella varumärken, som Vicks®, har produkter som är välkända för sin avsvällande potential i form av salva.

Kan substansen som Neymar fick vara ammoniak?

Även om Brasiliens medicinska personal och fysiska tränare redan har sagt att ämnet Neymar inhalerade var ett lagligt avsvällande medel för fotboll, cirkulerade rykten om att det kan ha varit ammoniak. Även om detta ämne är lagligt, inandas man detta vanligtvis genom absorberande bomull indränkt i ämnet.

Det var kontroverser också om detta ämne i Ryssland 2018. Bilder på det ryska landslaget som andas in ammoniak före matcher väckte frågor bland åskådarna.

Detta gäller en enkel ammoniak där man blötlägger bitar av absorberande bomull och sedan andas in ångan. Detta görs av tusentals idrottare för att få en explosion av energi. Det har använts i decennier.

– Eduard Bezuglov, läkare för det ryska fotbollslandslaget, 2018

Ammoniak är inte olagligt när det gäller dopingkontroller eftersom det inte finns någon säkerhet om huruvida det verkligen är effektivt för att förbättra atletisk prestation.

I teorin irriterar inandning luftvägsslemhinnan och skickar en signal till nervsystemet om att öka kroppens andningshastighet. Genom att andas i snabbare takt ökar hjärtat pumpningen för att kompensera, vilket kan skapa en bättre fördelning av blodet till musklerna.

Med andra ord kan ammoniak lura kroppen att tro att den behöver mer syre och mer blod snabbare. Boxare och professionella tyngdlyftare har använt denna metod i decennier.

Det finns dock många reservationer om säkerheten för denna kemikalie. Vissa vetenskapliga studier har varnat för att ammoniak kan maskera neurologiska tillstånd och förhindra att man får vård i tid. Detta är särskilt fallet för sporter med risk för skallskador.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 av de mest allvarliga skadorna i fotbollens historia

Neymar fortsätter och Brasilien gick vidare

Neymar återupptog nyligen fotbollsaktiviteten i åttondelsfinalen efter sin fotled. Kontroversen om ämnet han inhalerade kommer inte att gå längre eftersom det verkar uppenbart att det är en laglig praxis. Hans prestation på planen är ett tecken på hur de brasilianska spelarna har kunnat måtstå det utmanande klimatet i Qatar, med eller utan salvor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de Oca Porto, Rodny Montes, Teresa Correa Vidal, and Mario Granda Fraga. “Las efedrinas como estimulantes del sistema nervioso central y su implicación en el deporte.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 4.1 (2020).
  • Martínez, Franchek Drobnic. “Síntomas de vías respiratorias altas y normativa antidopaje de 2010. La pseudoefedrina: camino de ida y vuelta.” Apunts: Medicina de l’esport 45.167 (2010): 11.
  • McCrory P. Smelling salts. Br J Sports Med. 2006 Aug;40(8):659-60. doi: 10.1136/bjsm.2006.029710. PMID: 16864561; PMCID: PMC2579444.
  • Sofotasiou, Polytimi, Benjamin Richard Hughes, and John Kaiser Calautit. “Qatar 2022: Facing the FIFA World Cup climatic and legacy challenges.” Sustainable cities and society 14 (2015): 16-30.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.