Symptom på bihåleinflammation hos barn samt behandling

Bihåleinflammation hos barn orsakar rinnande näsa, dålig andedräkt och huvudvärk. Smittan är vanligare under skoltiden och under vinterhalvåret.
Symptom på bihåleinflammation hos barn samt behandling

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2022

Bihåleinflammation hos barn är en ganska vanlig komplikation vid luftvägssjukdomar som till exempel en vanlig förkylning. Faktum är att man uppskattar att cirka 10% av barn med förkylningar kan få det någon gång. Det är en mild infektion och för det mesta är den lätt att behandla.

De paranasala bihålorna är håligheter i skallen nära näsan. De är fodrade med slemhinnor och utrymmet är fyllt med luft. Det som händer vid bihåleinflammation är att denna slemhinna blir inflammerad på grund av infektion.

I många fall får personer med detta tillstånd inte ens en diagnos och det går över av sig själv. För andra är behandling dock nödvändig. Dagens artikel kommer att förklara allt du behöver veta om bihåleinflammation hos barn.

Symptomen på bihåleinflammation hos barn

Det här tillståndet kan vara akut eller kroniskt. Den viktigaste egenskapen hos den senare är att symptomen varar i mer än tre månader. Oftast inträffar det cirka 5 till 7 dagar efter en förkylning.

Det visar sig vanligtvis med feber, och symptomen är praktiskt taget desamma som vid förkylning. Det är till exempel normalt att ett sjukt barn har en täppt, rinnande näsa. Dessutom har de oftast hosta som blir värre på natten.

Huvudvärk är ett annat karakteristiskt symptom. Vissa barn känner även ett tryck bakom ögonen eller har till och med tandvärk. Detta beror på trycket inuti bihålorna på grund av inflammation och slem. Det kan också yttra sig som dålig andedräkt, förlust av luktsinnet eller även förändringar i ansiktets känslighet.

En läkare kontrollerar ett barns mun
Barn kan ofta drabbas av bihåleinflammation efter en förkylning eller ett allvarligare fall av faryngit.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Symptom på bihåleinflammation som är bra att känna till

Vad orsakar bihåleinflammation hos barn?

Detta tillstånd är vanligare hos barn än hos vuxna. Detta verkar bero på att bihålorna är mindre hos barn, och likaså hålet genom vilket sekretet ska ta sig igenom för att dräneras. Därför blir det lättare blockerat och slemmet rinner inte ut som det ska.

När slemmet fastnar i bihålorna kan bakterier växa lättare och infektion uppstå. Obstruktionen kan därtill bero på en avvikande nässkiljevägg eller polyper vid utgången av kanalen.

Å andra sidan finns det en rad faktorer som ökar risken för bihåleinflammation. Till exempel barn med allergisk rinit eller med ett svagt immunförsvar. Likaså finns en ökad smittorisk på förskolor och liknande platser.

Tre barn leker med färgglada bollar
Förskolor, fritidshem och skolor främjar spridningen av luftvägssjukdomar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Bekämpa bihåleinflammation på 5 dagar med denna kur

Behandling

Först och främst måste vi säga att det finns vissa sätt att förhindra att tillståndet uppstår hos barn. Att använda en luftrenare i hemmet på vintern är en bra metod. Det är nämligen lättare att slemhinnan blir irriterad när luften är för torr.

Observera också att bihåleinflammation i sig inte är smittsam. Förkylningen som kan ha orsakat inflammationen är dock smittsam. Därför rekommenderar man att man håller barn borta från förkylda personer.

Viral bihåleinflammation kräver inte antibiotika. Istället behöver denna patient icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel mot smärta och koksaltlösningar för att rengöra näsan. Bakteriell bihåleinflammation hos barn kan kräva antibiotika.

Bihåleinflammation är i stort sett alltid godartad, men det skadar inte att vidta några förebyggande åtgärder

Kontakta en läkare om du ser tecken på bihåleinflammation hos dina barn. En förälder måste alltid vara uppmärksam för att kunna upptäcka symptomen och agera därefter.

Symptom på infektioner i luftvägarna är vanligare under vinter- och skolsäsongen. Förkylningar, öroninflammation och även bihåleinflammation sprids ofta på skolor och förskolor. Lyssna därför på en läkare som säger att barnet bör stanna hemma och följ läkarens instruktioner för att stoppa spridningen av bakterier och virus och undvika att smitta andra barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Enrique, Azuara Pliego. “Sinusitis. Sus complicaciones en los niños.” (2019).
  • Sinusitis infantiles | Anales de Pediatría. (n.d.). Retrieved June 9, 2020, from https://www.analesdepediatria.org/es-sinusitis-infantiles-articulo-13054784
  • Badilla García, Jenny. “Sinusitis en Pediatría.” Medicina Legal de Costa Rica 35.2 (2018): 62-70.
  • Zhigui, Jimenez, and Carlos Alberto. “Manejo integral de la sinusitis aguda desde el punto de vista etiológico, clínico y terapéutico en adolescentes y adultos.” (2017).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.