Hur man tar hand om en förkylning hemma

En förkylning kan orsaka mycket besvärande symptom, såsom hosta eller täppt näsa. Den kan dock lindras med viss grundläggande vård. Lär dig i denna artikel hur man tar hand om en förkylning hemma.
Hur man tar hand om en förkylning hemma

Last update: 20 mars, 2021

I de flesta fall är det ganska lätt att ta hand om en förkylning hemma. Detta tillstånd kan drabba vem som helst och orsakar vanligtvis inte några stora komplikationer. Symptomen är emellertid besvärande och kan göra att man måste stanna hemma från jobbet eller skolan.

Symptom, som nästäppa, nysningar och hosta orsakar en allmän obehagskänsla som hindrar oss i att utföra våra dagliga uppgifter. Lyckligtvis blir förkylningen vanligtvis bättre efter bara en kort tid om du använder vissa åtgärder för att ta hand om dig själv. Läs vidare för att lära dig mer!

Vad är en förkylning?

En förkylning är en virusinfektion som påverkar luftvägarna. Det kan orsakas av många olika typer av virus. Det uppskattas faktiskt att det finns cirka 200 typer av relaterade virus, som rhinovirus, adenovirus och många andra, som kan ge upphov till det vi kallar en vanlig förkylning.

Genom historien har experter försökt identifiera de faktorer som underlättar för denna patologi att utvecklas. Studier har till exempel visat att detta händer oftare hos barn, i stressiga situationer eller på platser där miljön är torr och kall.

Symptom uppträder vanligtvis två till tre dagar efter att man blivit exponerad för viruset. Låt oss titta på några av dem:

Slemmet blir förtjockat när sjukdomen fortskrider. Men symptomen blir på egen hand bättre efter några dagar. Trots detta är det viktigt att använda några metoder för att hantera dessa symptom samt minska risken för komplikationer.

tar hand om en förkylning hemma: förkyld person

Läs också den här artikeln: Vad är orsaken till att vi hostar? Hur förhindrar vi det?

Tips för att ta hand om en förkylning hemma

Om det inte finns några tecken på komplikationer från förkylningen, är några enkla åtgärder mer än tillräckligt för att hantera symptomen. Att följa dessa råd, tillsammans med tillräckligt med vila, kommer att lindra symptomen på kort tid.

Drick vatten och andra nyttiga drycker för att ta hand om en förkylning hemma

Att undvika att bli uttorkad är en av de grundläggande åtgärderna för att lindra nästäppa. När du dricker mycket vätska löser du upp slemmet, vilket gör det lättare att få bort det, antingen genom att snyta dig eller hosta.

Vi rekommenderar att du dricker både vatten och varma infusioner. På samma sätt ger soppor och buljonger ofta en välgörande känsla. Det är viktigt att undvika ämnen som främjar uttorkning, som alkohol eller koffein.

Gör en saltlösning för att ta hand om en förkylning hemma

Användning av saltlösning kan hjälpa dig att mildra obehag som nästäppa och ont i halsen. Det räcker att lösa upp en fjärdedels tesked salt i ett glas varmt vatten. Dessutom kan du använda vätskan för att rengöra näsan eller gurgla dig i halsen.

Om du inte vill göra lösningen själv kan du också köpa en saltlösning eller näsdroppar på apoteket. De används vid blockering och överdriven slemproduktion. Hos spädbarn är det idealiskt att droppa några droppar av lösningen i en näsborre innan du försiktigt suger ut den igen med en nasal aspirator.

tar hand om en förkylning hemma: kvinna tar nässpray

Ta hand om platsen där du vilar

När det gäller att ta hand om en förkylning hemma är mycket vila en av de viktigaste sakerna att tänka på. Du bör dock se till att platsen där du sover och vilar är fri från irriterande ämnen, som cigarettrök, damm eller starkt luktande kemikalier. Exponering för dessa kan förvärra tillståndet.

Du kan också placera en luftfuktare i rummet så att miljön är fuktig och varm. Detta hjälper till att minska irritationen i andningsorganen och skapa en känsla av lättnad.

Glöm inte detta när du ska ta hand om en förkylning hemma

Förutom att använda dig av ovanstående råd är det av största intresse att komma ihåg vikten av att minska risken för infektion. Du måste hålla för näsan och munnen när du hostar eller nyser för att förhindra att partiklarna smittar andra. Att tvätta händerna regelbundet och undvika att dela personliga saker är några andra effektiva åtgärder.

Om du lider av symptom som huvudvärk eller allmänt obehag kan du ta smärtstillande medel, såsom ibuprofen eller paracetamol. Dessutom finns det slemlösande läkemedel och hostmedicin som hjälper till att minska slemtjockleken och hostan.

I vilket fall som helst är det bäst att undvika självmedicinering. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare så du kan följa hennes eller hans rekommendationer.

It might interest you...
Behandling av olika typer av förkylningshosta
Steg för Hälsa
Read it in Steg för Hälsa
Behandling av olika typer av förkylningshosta

Hosta hjälper till att få bort främmande partiklar som kan uppstå i våra luftvägar. Det finns flera olika typer av förkylningshosta.
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.