6 tips för att bli av med en täppt näsa inom några minuter

Ångan från en varm dusch är ett utmärkt sätt att bli av med en täppt näsa och få omedelbar lindring.
6 tips för att bli av med en täppt näsa inom några minuter

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En förkylning kan dyka upp närsomhelst, speciellt när temperaturen eller vädret plötsligt ändras samt ankomsten av våren och hösten. Det karaktäriseras av generell sjukdomskänsla och en klassisk täppt näsa.

Först och främst blir det svårt att få syre till resten av kroppen, och det räcker inte direkt att bara andas genom munnen.

Det är därför viktigt att hitta sätt att bli av med en täppt näsa – det kan lindra några av de vanliga obehagen som kommer med förkylning.

Ta en titt på följande tips för att snabbt rensa en täppt näsa.

Naturliga behandlingar för att rensa en täppt näsa

1. Ät kryddstark mat

Kryddstark mat hjälper till att lösa upp slem, vilket i sin tur rensar dina blockerade bihålor inom några minuter. Effekten kanske inte håller i sig särskilt länge, men varför inte gagnas av vad du äter?

För att dra nytta av dessa egenskaper kan du lägga till ingredienser såsom lök och vitlök, helst råa, i din mat, eller tillbehör som wasabi. Du kan även äta råa pepparfrukter, inklusive serrano eller jalapeño.

Ju mer av dessa du lägger till i din mat, desto mer gagnas du.

2. Massera dina bihålor

Massera bihålorna

Dina bihålor är de utrymmen som sitter bredvid nässkiljeväggen.

Mycket slem kan ansamlas här, så använd cirkelmassage för att lossa det. Det gör trycket och blockeringen mindre störande.

Hur gör man?

  • Placera topparna av pek- och långfingrarna strax nedanför ögonhålorna och rör dem i cirklar.
  • Gör det i 20-30 sekunder och se till att trycka längsmed områdena som ligger närmst din näsa och precis under ögonen.
  • Avslutningsvis pressar du tummarna mot kinderna och masserar dem i cirkulära, utåtgående rörelser.

3. Kontrollera din andning

Fri andning

Har du någonsin hållit för öronen och näsan för att öppna upp bihålorna? Den här tekniken liknar i så fall det.

Hur gör man?

  • Ta ett djupt andetag och håll för näsan. Försök sedan trycka ut luft från näsan samtidigt som du går runt, så pass att det börjar kännas obehagligt.
  • Släpp nu näsan och andas som vanligt. Sätt dig ner, och inom några minuter kommer du inse att du har öppnat dina luftvägar.

4. Traditionell kur: Saltlösning

Här har du två alternativ: köp saltlösning från ett apotek eller gör din egen hemma.

Båda är lika effektiva men vi föredrar alltid huskurer, framförallt när de är så här lätta. Koka bara upp vatten med salt och låt det svalna.

När du har lösningen använder du någon form av spruta för att få in vätskan i näsborrarna, där den verkar upplösande och omedelbart rensar din täppta näsa.

5. Mynta är slemmets fiende

Nässprej

Som du vet används mynta ofta för att lindra andningsproblemen som associeras med förkylningar eftersom mynta innehåller ättiks- och askorbinsyra.

Dessa beståndsdelar är så effektiva att ditt problem försvinner inom bara några minuter efter att du andats in mentol eller mentolbaserade salvor några gånger.

6. Ta en varmdusch

Vattenångor penetrerar andningssystemet på ett sätt som bryter upp blockeringar och hjälper dig att få den djupa andning du längtat efter.

Utöver det kan en liten mängd vatten i näsgångarna även hjälpa till att bekämpa en täppt näsa.

Oroa dig inte för att duschen ska förvärra ditt tillstånd. När du är klar ska du bara torka dig noggrant för att slippa alla problem. Kom ihåg att det även är viktigt att tvätta bort alla mikrober från nysningar och hosta.

Ha dessa tips i åtanke, för vi behöver alla använda dem förr eller senare.

Du är nu redo att hjälpa till när du eller någon annan i ditt liv drabbas av en täppt näsa. Det är värt ett försök!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.