Behandling av olika typer av förkylningshosta

Hosta hjälper till att få bort utsöndringar och främmande partiklar som kan uppstå i våra luftvägar. Specifikt kan hosta associerad med en förkylning vara torr, produktiv eller blandad.
Behandling av olika typer av förkylningshosta
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Hosta som kommer i samband med förkylning är ett av de vanligaste symptomen på vintern. Det är dock inte bara ett symptom på sjukdom utan är också en av vår kropps försvarsmekanismer. Olika typer av typer av förkylningshosta hjälper till att få bort utsöndringar och främmande partiklar som kan finnas i våra luftvägar.

Hosta kan ha olika orsaker, bland annat följande:

 • Infektiösa inflammatoriska processer som påverkar luftvägarna
 • Inandning av irriterande och giftiga ämnen
 • Kroniska andningssjukdomar
 • Biverkningar av läkemedel

Olika typer av förkylningshosta

Torrhosta

En torr hosta uppstår som ett resultat av irriterande stimuli i struphuvudet och övre luftvägarna. Vid många tillfällen ökar hostan i sig irritationen och behovet av att hosta, vilket skapar en ond cirkel. Detta kan göra att halsen blir ännu mer irriterad.

I dessa fall syftar behandlingen till att minska hostans intensitet och frekvens. I allmänhet involverar det lokalt eller perifert verkande hostdämpande medel. Det kan också involvera naturliga ämnen som skyddar slemhinnan från irriterande ämnen.

Produktiv hosta

En produktiv hosta härrör från stimulering av nerverna i nedre luftvägarna och åtföljs av slem. Beroende på slemmets konsistens kan det vara mer eller mindre svårt att få bort det genom hosta.

Det är ingen bra idé att undertrycka denna typ av hosta eftersom det är en försvarsmekanism. Patienter kan däremot ta till behandlingar som gör slemmet mer flytande, minskar viskositeten och underlättar att få ut hostan.

Torrhosta som utvecklas till en produktiv hosta

Under hostans initiala faser är det vanligt att torrhosta uppträder. Detta är resultatet av en irriterande och inflammatorisk process. Men när processen går framåt leder inflammation i luftvägarna till en ökad slemproduktion.

Detta slem är tjock och trögflytande och leder till en produktiv hosta som en försvarsmekanism för att få bort slemmet. Detta är den naturliga utvecklingen av hostan som förknippas med en förkylning och bör inte vara oroande.

Det är normalt att hosta börjar med en torrhosta som senare utvecklas till en produktiv hosta.
Det är normalt att hosta börjar med en torrhosta som senare utvecklas till en produktiv hosta.

Hur man behandlar typer av förkylningshosta genom fytoterapi

Inom fytoterapi använder sig man av vegetabiliska örter och andra naturliga ingredienser som hjälper mot olika typer av hosta. En del av dessa fungerar på egen hand medan andra fungerar i kombination. Det finns tre typer av effekter som man kan bli hjälpt av när man lider av hosta:

 • Lugnande och skyddande
 • Undertryckande
 • Slemlösande

Bland de vanligaste komponenterna i fytoterapi för dessa behandlingar är mucilago, saponiner, flavonoider och eteriska oljor.

Mucilago

Mucilago är polysackarider som har en lugnande och skyddande effekt på slemhinnorna mot irriterande ämnen. Samtidigt kan de bidra med vätska till slemhinnorna och återfukta dem. Detta gör slemmet mer lättflytande, vilket underlättar att få ut det ur kroppen. De finns för både torrhosta såväl som produktiv hosta. Bland växterna som innehåller detta finns aloe, läkemalva, rödmalva, vallmo, kungsljus och groblad.

Saponiner

Saponiner fungerar främst som slemlösande medel genom två olika mekanismer. Å ena sidan, genom deras reflexiva verkan förmedlad av vagusnerven, vilket underlättar utsöndringen från bronkerna. Samtidigt, när de kommer i kontakt med slem, gör saponiner det flytande och underlättar att få bort det genom hosta.

De viktigaste växterna som används som slemlösande medel på grund av sitt saponininnehåll är murgröna, jungfrulin, jordviva och lakritsrot. Bland dem är murgrönan den vanligaste, även om verkningsmekanismen inte är helt känd.

Enligt en rapport från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) lyfter de senaste studierna emellertid fram vissa resultat. De visar att saponinerna i murgröna gynnar utvidgningen av luftrören och stimulerar utsöndringen av slem.

Eteriska oljor kan lätta på hosta

Du kanske också vill läsa: Hemlagade hostmediciner mot torrhosta

Eteriska oljor mot olika typer av förkylningshosta

De eteriska oljorna som vi kan använda för att behandla förkylningshosta har en antimikrobiell effekt som gemensam nämnare. Tack vare sin sammansättning erbjuder eteriska oljor en mängd olika terapeutiska egenskaper, inklusive lugnande, undertryckande och slemlösande egenskaper. När vi tar dem oralt utövar dessa oljor sin lokala effekt på luftvägarna.

För att behandla tillstånd som rör andningen kan vi använda eteriska oljor såsom vild furu, ravensara och oregano. Du kan ta dem ensamma eller i kombination. Dessutom är de inte bara användbara vid behandling av sjukdomar utan också för att förebygga dem.

Sammanfattning om hosta och förkylning

Vid sidan av farmakologiska behandlingarna mot förkylningshosta kan fytoterapi vara ett bra alternativ. Det är inte bara säkert utan det är också mycket effektivt. Dessutom hjälper många av växtämnena till att behandla både torrhosta och produktiv hosta.

Det finns faktiskt kommersiella produkter som du kan hitta på apotek som består av naturliga ämnen. Vid ihållande hosta eller om du hostar upp slem med ett konstigt utseende bör du kontakta en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Barnett, P. (2007). Infecciones del aparato respiratorio superior. In: Tratado de medicina de urgencias pediátricas. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-225-7.50022-0
 • CADIME. (2000). Antitusígenos: uso racional en adultos y niños. Bol Ter ANDAL.
 • Eccles, R. (2020). The powerful placebo effect in cough: relevance to treatment and clinical trials. Lung198(1), 13-21.
 • Morice, Alyn Hugh. “On chronic cough diagnosis, classification, and treatment.” Lung 199.4 (2021): 433-434.
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.