Hur man botar rethosta hos barn med huskurer

Det är jätteviktigt att man håller ett öga på sitt barns torrhosta. Om du har testat dessa kurer och hostan fortfarande består efter en tid, är det bäst att besöka en läkare.
Hur man botar rethosta hos barn med huskurer
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Rethosta är ett tillstånd då man har hosta utan att man har produktion av slem. Det kan orsaka irritation och om det inte behandlas kan det bli värre varje gång man får det. Rethosta hos barn är vanligt, speciellt hos barn under 10 år, och det kan uppkomma flera gånger per år utav olika orsaker.

Tillståndet drabbar både barn och vuxna. Ibland kan hostan också vara nödvändig; hosta är ett sätt för kroppen att göra sig av med en främmande komponent, till exempel hosta upp något man ätit, eller så kan hostan vara ett symptom av en sjukdom.

Trots att rethostan ses som en krämpa är det alltså egentligen en naturlig kroppslig mekanism för att rensa luftvägarna.

Orsaker till rethosta hos barn

Barn med feber och torrhosta

Det finns många potentiella orsaker bakom rethosta hos barn. Den vanligaste orsaken är inflammation orsakad av till exempel rinit (eller snuva), bronkit eller laryngit.

Det finns också vissa speciella fall där rethosta uppkommer utan att det finns en bakomliggande sjukdom. Exempel på det är då omgivningen är fylld med tobaksrök, onormalt hög fuktighet, eller en plötslig förändring i temperatur.

De vanligaste orsakerna bakom rethosta hos barn är:

 • Väldigt kall eller torr luft
 • Luftkonditionering
 • Starka lukter
 • Allergiska reaktioner
 • Väldigt dammiga platser
 • Irritation i luftvägarna orsakad av kyla eller förkylning
 • Som resultat av en gastroesofageal refluxsjukdom eller liknande tillstånd

Föräldrar försöker ofta leta efter ett botemedel för deras barns rethosta. Obeoroende om det är medicin eller naturliga kurer vill föräldrarna lindra deras barns obehagliga tillstånd.

Låt oss ta en titt på några naturliga behandlingar mot rethosta hos barn.

Naturliga behandlingar för att lindra rethosta hos barn

Det finns många olika naturliga kurer som kan lindra symptomen av rethosta. De ger barn tröst och får dem att må bättre.

Drick tillräckligt mycket vätska

Att dricka vätskor är väldigt viktigt då man lider av irritation i luftvägarna och vill lindra symptomen.

Se till att ditt barn dricker tillräckligt mycket vatten under hela dagen. Detta håller membranen fuktiga. För att minimera hostan är det mest effektivt att dricka vatten som är i rumstemperatur.

Ångbad

Ångbad är ett annat sätt att hjälpa ditt barn.

För de bästa resultaten bör ditt barn andas in ångorna, om möjligt i ungefär 20 minuter. Detta kommer att hjälpa att minska irritation och ge fukt åt luftvägarna.

Testa temperaturen först själv så att det inte är så varmt att man bränner sig.

Icke-citrus fruktjuicer

Drick nyttiga fruktjuicer

Om ditt barn har rethosta är det viktigt att juicerna som hen dricker inte är gjorda på citrusfrukter, och att de inte serveras varma. Dessa kan nämligen orsaka bildning av slem.

Kom ihåg att luftvägarna och huden är integrerade. Därför ska slemhinnor behandlas i rumstemperatur, precis som huden.

Luftfuktare

Ställ en luftfuktare i ditt barns sovrum och håll den igång i ett par minuter medan ditt barn inte är i rummet. Idén är att rummet ska vara fuktigt och varmt.

Man kan också tillsätta en essens av till exempel eukalyptus eller lager. Doften bidrar till att rensa luftvägarna och lugna barnet vid läggdags.

Drick honung och citron

Att ge ditt barn en matsked honung med ett par droppar citron innan läggdags är ett utmärkt sätt att lindra rethosta.

Det är vanligt att hostan blir värre under natten eftersom barnet ligger ner. Detta ökar obehaget och irritationen i slemhinnan.

Recept på en naturlig hostmedicin

Detta recept är utmärkt för lindring av rethosta, och den är gjord på citron och honung.

Trots att citron är en citrusfrukt kan den alkalisera kroppen snabbt. Honung hjälper dig att eliminera bakterier från kroppen och ge fukt till halsen.

Ingredienser

 • 2,5 dl honung
 • 1,25 dl vatten
 • 1 citron

Hur man gör

 • Värm honungen i en kastrull på låg värme (låt den inte koka, då kan den tappa sina egenskaper)
 • Häll vatten i kastrullen och tillsätt den hela citronen.
 • Tillaga citronen i 3 minuter tills den är mjuk.
 • Ta bort citronen från blandningen, sila av och låt svalna. Skär sedan citronen i skivor och ta bort kärnorna.
 • Lägg nu honungsblandningen på värmen igen och tillsätt citronskivorna och låt koka på låg värme i en timme.
 • Flytta sedan bort blandningen från värmen och ta ut citronskivorna.
 • Låt sedan svalna och häll i en steril burk med lock.

Både vuxna och barn kan använda denna sirap och den är utmärkt för att lugna en rethosta. Barn kan ta en halv tesked tre gånger per dag. Vuxna kan ta en matsked då det känns som att det behövs.

Det är väldigt viktigt att hålla ett öga på ditt barns rethosta. Om ni har provat dessa huskurer och hostan fortfarande håller i sig efter ett tag är det bäst att besöka en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hine, C., Gilchrist, F., & Carroll, W. (2017). Chronic cough in children. Paediatrics and Child Health (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.paed.2017.02.001
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Sultana, S., Khan, A., Safhi, M. M., & Alhazmi, H. A. (2016). Cough Suppressant Herbal Drugs: A Review. International Journal of Pharmaceutical Science Invention ISSN (Online.
 • Wang, K., Bettiol, S., Thompson, M. J., Roberts, N. W., Perera, R., Heneghan, C. J., & Harnden, A. (2014). Symptomatic treatment of the cough in whooping cough. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003257.pub5

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.