Sju tips för att behandla natthosta hos barn

Om ditt barn också har problem med att andas och sova och vaknar av natthosta, bör du kontakta din barnläkare. Det är också viktigt att ta bort irriterande medel som cigarettrök och rengöringskemikalier från hemmet.
Sju tips för att behandla natthosta hos barn
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Natthosta hos barn är mycket vanligt. Barnen hostar inte på hela dagen, men på natten uppträder en natthosta hos dem som hindrar att de faller i sömn och kanske till och med får dem att kräkas. Detta ställer definitivt föräldrarna på hög alert.

Hosta är en fysiologisk reflex och ett ofrivilligt kroppssvar. Genom en våldsam utandning försöker kroppen att utvisa slem, smuts och andra partiklar från luftvägarna.

Ett hälsosamt barn i skolåldern utan historia av andningsinfektioner kan hosta upp till 34 gånger om dagen. Hosta är emellertid en av huvudorsakerna till att föräldrar tar sina barn till barnläkaren, även om det vanligtvis inte kräver medicinsk behandling.

Varför hostar vi?

De receptorer som framkallar hosta ligger längs luftvägarna, från struphuvudet till bronkerna. De stimuleras av närvaron av följande faktorer:

  • Övre luftvägsinfektioner, inklusive rinit, rinofaryngit, laryngit och förkylning.
  • Bronkial hyperreaktivitet.
  • Astma och allergier.
  • Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

Under dagen kanske barnet hostar lite då och då, men sedan kan det inte sluta att hosta när det går och lägger sig. Detta beror på att barnet under dagen rör sig, vilket innebär att dess slem också rör sig. Men när det lägger sig blir dess luftvägar mer överbelastade eftersom slemmet inte rör sig lika mycket.

Igentäppning och hållning torkar upp slem från luftvägarna, vilket är anledningen till att de inte kan sluta att hosta.

Ta en titt på den här artikeln: Hur man använder ingefära för att bota hosta

Hur man behandlar natthosta hos barn

Natthosta hos barn kan vara mycket tärande när det håller i sig länge, eftersom det kan indikera ett allvarligare tillstånd. Det påverkar sömnen och dagliga aktiviteter negativt och påverkar barnens och deras föräldrars livskvalitet.

Det kan generellt behandlas hemma med dessa rekommendationer:

Undvik en alltför torr miljö

Det är nödvändigt att ge fukt till barnets rum. Luftfuktare är mycket användbara, men de bör rengöras noggrant. Om du använder värme måste du se till att den inte är för hög och placera en vattenbehållare ovanför kylaren för att ge luftfuktighet.

Hjälp att tunna ut slemhinnan

natthosta barn

För att torka slem så att det lättare kan utvisas är det viktigt att hålla barnet hydratiserat. Det här är så enkelt som att se till att de dricker mycket vatten. Du kan också ge dem kokosvatten eller fruktjuicekombinationer.

Försök att hjälpa dem att sova i en halvt sittande position

Eftersom den horisontella sovläget förvärrar natthosta hos barn, kan du försöka få dem att sova lite sittande. Lyft sängens huvud lite eller lägg kuddar under dem och i ryggen.

Förbättra nasal andning

Om de har tjockt slem, prova saltlösningar som finns i spray eller droppar. De är obekväma för barn, men mycket effektiva.

Du kan också massera barnets bröstkorg (så länge de är äldre än två) med en blandning av eteriska oljor:

Ingredienser

  • 2 droppar eterisk eukalyptusolja
  • 10 droppar eterisk olja
  • ½ kopp söt mandelolja (100 ml)

Vad ska man göra

  • Blanda alla oljor väl i en behållare.
  • Lägg en liten mängd på dina händer och massera ditt barns bröstkorg för att lindra deras trängsel.

Lindra halsens torrhet

Det har visat sig att honung lindrar torrhosta. Du kan ge ditt barn en tesked honung före sängen eller när de börjar hosta. Du kan också späda det i varm mjölk.

Ett annat hemhjälpmedel för natthosta är att hugga en vit eller röd lök och hälla lite honung ovanpå den. Honungen kommer att späda ut efter några minuter. Du kan ge ditt barn denna “sirap” varje dag.

Lök: en gammalt botemedel

Ett mycket effektivt sätt att lindra natthosta hos barn är att sätta en hackad lök bredvid deras säng. Denna gamla lösning är effektiv eftersom lök är rik på polyfenoler, naturliga antihistaminer som lindrar allergisymtom och minskar luftvägsinflammation.

Om du lägger till lite socker på löken, fyller aromen hela rummet och ditt barn kommer sluta hosta.

Undvik självmedicinering

I allmänhet kräver natthosta hos barn inte mediciner av något slag. Om du är osäker, kontakta din barnläkare. Biprodukter som säljs på apotek är kontraindicerade för barn under två år. Dessa innehåller kodin, dextrometorfan eller cloperastin, som kan ha skadliga biverkningar.

Slutsats

Det är mycket vanligt för barn att börja hosta på grund av andningsinfektioner när de börjar daghem eller förskola. Enligt läkare anses en hosta vara kronisk om den kvarstår i mer än fyra veckor.

Om ditt barn också har problem med att andas och sova, bör du kontakta din barnläkare. Det är också viktigt att ta bort irriterande medel som cigarettrök och rengöringskemikalier från hemmet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.