5 teer mot hosta: från timjan till ingefära

Kolla in dessa otroliga teer mot hosta! Mynta är jättebra för att lösa slem, citron är ett mycket effektivt antibiotikum och timjan är kraftfullt antimikrobiellt. 
5 teer mot hosta: från timjan till ingefära

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

I den här artikeln ger vi dig flera tips på teer mot hosta.

Tyvärr är luftföroreningar väldigt skadliga för hälsan och kan ge upphov till den oförklarliga, irriterande hostan som uppträder med underligt mörkt slem. Både hostan och slemmet är faktiskt ett resultat av att din kropp reagerar på något som den anser vara främmande. Det producerar både vätska och också spasmer i form av en hosta som ett sätt att skydda kroppen. Den försöker helt enkelt förhindra att damm och föroreningar skadar dig.

Hosta kommer så klart också med förkylning, temperaturförändringar, ett försvagat immunförsvar, ett virus… Vad det än är som orsakar din hosta finns det en lösning. Här är 5 anmärkningsvärt effektiva teer mot hosta.

Teer mot hosta

1. Timjante 

Timjante

Sångare och andra som använder sin röst i yrket älskar timjante. Det är inte direkt överraskande eftersom örten är mycket bra för dina röstorgan och även lungor.

Det är också kraftfullt antinflammatoriskt. Så förutom att lindra smärta kommer det att attackera problemet i grunden och hjälper dig att läka. Faktum är att det helt enkelt fungerar som en naturlig antibakteriell medicin, så om en mikroorganism orsakar din hosta kommer timjan att slå ut den.

2. Citron med honung och kanel

Som vi har sagt flera gånger är citron ett otroligt effektivt antibiotikum, men syran kan vara för mycket för att ta direkt på en ond hals.

Därför har vi hittat en allierad för att kontra syrligheten: honung. Honung reducerar den brännande känslan och har också en otrolig egenskap att döda bakterier. Dessutom formar den en skyddande barriär.

Kanel är bra för att lösa slem. Samtidigt förhöjer den effekten av de två andra ingredienserna.

3. Myntate

Myntate

När vi pratar om teer för att behandla hosta är myntate en av de bästa, speciellt när du har problem med att andas bekvämt. Varför? Jo, därför att det fungerar bra för att lösa slem.

Ibland är det svårt att andas för att slemmet är för tjockt. Med andra ord är det svårt att hosta upp då det fastnar i luftvägarna. Myntate kan också minska inflammation och infektion. Men för att du ska få ut det mesta av det, tillsätt en kanelstång.

4. Rooiboste med citron

De som inte har allergier tror att det bara handlar om nysningar och utslag, men det finns många olika symtom, varav ett är hosta. Om du har hosta på grund av allergier, prova rooiboste med citron. Teet är ett fantastiskt antihistamin.

Rooibos har också ett högt innehåll av vissa mineraler som stärker ditt immunförsvar, vilket är bra också ifall hostan är resultatet av en förkylning eller influensa.

5. Ingefärste med honung

De föregående teerna mot hosta smakar alla ganska bra, men ingefära är för kryddstarkt för en del, speciellt i form av te. Vi rekommenderar att ändå ge det en chans eftersom det är så bra för dig på så många olika sätt.

De antiinflammatoriska egenskaperna är till hjälp för att du ska bli bättre fortare och de lindrar även smärtan snabbare. Som med andra teer hjälper ingefärste att lösa slem. Därför hjälper det dig att läka inifrån, vilket är viktigt när man behandlar hosta.

Alla teer mot hosta på vår lista är bra både för kroniska och tillfälliga fall. De har inga biverkningar om du inte är allergisk. En bra ide är att bära med sig teet i en termos så att du kan sippa på det under dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.