Hur man botar halsont med varmt vatten och honung

Halsont kan orsakas av virus och bakterier. Om du inte vill använda naturliga huskurer så prata med din läkare.
Hur man botar halsont med varmt vatten och honung
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är många som beklagar sig över halsont, och det är något som vi alla har haft någon gång. Det går dock lätt att behandla. Prova de naturliga alternativ som vi rekommenderar i den här artikeln. Lär dig hur man botar halsont med varmt vatten och honung!

Varför får man ont i halsen?

Kvinna som har ont i halsen.

Halsont, även känt som faryngit, är en väldigt vanlig åkomma. Den kännetecknas av symptom som heshet, hosta, svårigheter med att svälja, smärta då man sväljer och i vissa fall feber. Det är dock bara vissa fall som behöver behandlas med antibiotika. Obehaget försvinner oftast av sig själv med hjälpa av smärtstillande medel och antiinflammatoriska huskurer.

Det finns olika orsaker till halsont. Hos barn kan det exempelvis röra sig om en infektion från streptokocker. Virus som förkylning och influensa är även vanliga anledningar.

Detta obehag kan också orsakas av allergier, speciellt då det orsakas av en brist på fukt i atmosfären. Anledningen till etta är att torr luft gör det enklare för virus, bakterier och kvalster. Respirationssjukdomar uppstår därför lättare i kallt väder.

Föroreningar och dåliga vanor som rökning kan också orsaka detta tillstånd. I det senare fallet kan även andrahandsrökare komma att påverkas.

Vilka är fördelarna med varmt vatten och honung då man har ont i halsen?

Tro det eller ej, men du har antagligen redan en huskur för att behandla halsont i köket. Vi pratar om honungen, som tillsammans med varmt vatten kommer hjälpa dig att lindra smärtan.

Den är inte bara god utan har även många hälsofördelar. Du använder den antagligen för att söta drycker eller så använder du den kanske till någon efterrätt, men man kan faktiskt också använda den som en huskur.

Denna fantastiska substans har antibakteriella, anti-inflammatoriska , fuktgivande och lindrande egenskaper. Den är därför perfekt för att behandla respiratoriska sjukdomar som halsont.

Den reducerar utsöndringen av slem och minskar hosta. Den lindrar även den brännande känslan i halsen. Honung motverkar bakterier och förhindrar att det sprids infektioner. Den är dessutom bra mot pollenallergi, som ofta orsakar halsont.

Vissa mediciner och naturliga huskurer hjälper med att lindra obehaget på några dagar. Vi rekommenderar dock ett naturligt och väldigt gott sätt att för att behandla detta tillstånd: honung. Om man kombinerar det med varmt vatten så kommer man lindra smärtan på bara några dagar.

Varmt vatten och honung för att lindra halsont

Huskur mot halsont.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 matskedar honung

Tillredning

  • Värm upp vatten i en kastrull
  • Spä sedan ut två matskedar honung i vattnet och gurgla halsen med detta
  • Du kan upprepa denna behandling varje dag, morgon och kväll, tills smärtan försvinner

Denna huskur hjälper med att reducera inflammation i halsen och lindrar smärtan. Om du vill så kan du inkludera lite citronjuice i blandningen och dricka det som te. Det är också en fantastisk huskur för att bota halsont.

Tänk på att man kan reducera risken för att halsont uppstår. För att göra detta så måste du förändra några av dina livsstilsvanor. Tvätta händerna och undvik att stoppa dem i munnen. Skrik inte och överansträng inte dina stämband. Undvik närkontakt med personer med virus, förkylning, influensa etc. Om du röker så bör du sluta med denna vana så snart som möjligt.

Om du inte har kunnat bota ditt halsont på en vecka så bör du prata med en läkare, för det kan röra sig om en större halsinfektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.