Bered ett eget naturligt avsvällande medel

Tack vare dess fantastiska ingredienser kan detta naturliga avsvällande medel minska mängden slem i kroppen, rensa dina luftvägar och hjälpa dig att andas lättare.
Bered ett eget naturligt avsvällande medel
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det skadar inte att känna till hur du bereder ett effektivt, naturligt avsvällande medel hemma. Det är perfekt för tillfällen då du har en förkylning eller influensa, eller bara känner att något är på gång, som de där första hindren i näsan som gör att du inte kan andas fritt. Denna behandling är enkel och effektiv. Dessutom kommer du inte att uppleva någon av de typiska biverkningar som ibland är förknippade med vissa mediciner. Varför inte ge den ett försök?

Fördelarna med ett naturligt avsvällande medel

Örter i kvinnas hand
Detta avsvällande medel är lämpligt för hela familjen, inklusive barnen. Dess naturliga ingredienser finns oftast redan i ditt hem. De är dessutom billiga. Här är fördelarna du kan vänta dig:
 • Har antiviral verkan
 • Har avsvällande och antibakteriella egenskaper
 • Stimulerar immunförsvaret
 • Är antiinflammatoriskt
 • Minskar produktionen av slem så att du kan andas lättare
 • Är lämplig för influensa, förkylningar och när du lider av allergier

Recept på ett naturligt avsvällande medel

Honung och citron

Ingredienser

 • ½ msk mald gurkmeja (5 g)
 • Saften från 1 citron
 • 3 msk honung (90 g)
 • 3 msk äppelcidervinäger (60 ml)
 • 1 dl vatten
 • En nypa cayennepeppar
 • 3 eukalyptusblad

Gör så här

 • Koka först upp vattnet och lägg i eukalyptusbladen. Tillsätt sedan cayennepeppar och gurkmeja. Dessa skall också lösas upp i vattnet och så att de frisläpper sina fantastiska fördelar.
 • Stäng därefter av värmen och tillsätt honung, äppelcidervinäger och citronsaft medan det fortfarande är varmt. Blanda väl.
 • Sila till sist blandningen och häll i en flaska. På detta sätt säkerställer du att du inte har kvar några bitar av eukalyptusblad.
 • Ta två matskedar under dagen och ytterligare två före sänggåendet. När kuren ges till barn minskar du dosen till en matsked två gånger om dagen och ytterligare en på kvällen.
 • Du kan spara denna lösning i kylen i upp till två dagar. Det är bäst att ta den ljummen, varken för varm eller för kall. Rumstemperatur är idealiskt.

Andra behandlingar som lindrar näsa och hals

person som ångar ansiktet
Förutom detta naturliga avsvällande medel kan du också prova följande behandlingar för att få lindring:

Te med aloe, honung och citron

Detta är perfekt för en kall morgon. Tillsätt bara en matsked aloe till 2 dl kokande vatten. Tillsätt sedan saften från en halv citron samt en matsked honung. Drick medan det är varmt och du kommer snart känna lindring.

Lökånga

Detta är en gammal traditionell huskur som kanske förvånar dig, men mängder av människor tycker än idag att det är effektivt. Så vad går det ut på? Skär först en lök i fyra delar och lämna dem på nattduksbordet över natten. Ångorna från dem kommer att fungera som ett naturligt antibiotikum och desinfektionsmedel.

Myntate

Detta te är enkelt, läckert och effektivt. Det bör drickas på eftermiddagen. Koka först upp 2 dl vatten och tillsätt fem myntablad. Låt därefter dra i ungefär fem minuter. Innan du dricker teet håller du koppen mot näsan och andas in djupt.

Låt ångan tränga in i dina näsborrar och porer. Den gör dig avslappnad med sin utsökta doft, och den rensar också bihålorna. När det svalnat lite kan du dricka teet. Det är ett av de bästa avsvällande medlen som finns.

Saltvatten

Detta är en annan välkänd teknik för att minska inflammation i halsen och främja hälsosamma luftvägar. Hur gör du? Värm 2 dl vatten och tillsätt därefter en matsked salt. Drick slutligen inte detta – bara gurgla med blandningen och spotta sedan ut den. Vattnet bör därför inte vara för varmt.

Förutom salt är bikarbonat ett annat bra val. En matsked bikarbonat i 2 dl varmt vatten gör susen. I det här fallet kan du dricka det i små klunkar under hela dagen. Det är också väldigt helande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.