Halsinfektioner: Naturliga behandlingar

Visste du att gurgling med saltvatten eller bikarbonatlösning är ett effektivt sätt att eliminera halsont? Båda metoderna bidrar till att minska inflammation och döda bakterier.
Halsinfektioner: Naturliga behandlingar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vem har aldrig upplevt halsinfektioner? Det är ett smärtsamt tillstånd som påverkar ditt dagliga liv mycket negativt. Det gör ont att både prata och andas. Finns det något sätt att få lite lättnad? Naturligtvis finns det det. Följ de enkla behandlingarna i den här artikeln nästa gång du har ont i halsen.

Huskurer för halsinfektioner

halsinfektioner
Ibland inträffar halsinfektioner under övergången till en ny årstid. Andra gånger är det användningen av luftkonditionering som kan torka ut halsen och försvåra halsont. Kanske är det ankomsten av förkylningssäsongen. Oavsett orsak bör du inte ignorera tillståndet eftersom det i förlängningen även orsakar mycket stress och ångest.

Halsinfektioner kan härröra från bakterier, virus eller en skada. Vissa ger mer omfattande symtom än andra, och kan kräva behandling med antibiotika. Andra gånger kanske du finner lindring bara genom att ta några dagar ledigt för att återhämta dig.

Du bör även ha i åtanke att immunförsvaret då och då kan försvagas, vilket ger dig sämre försvar mot infektioner och vissa sjukdomar. Så se till att du alltid äter en kost som främjar god hälsa.

Det är dock svårt att undvika halsinfektioner helt och hållet. Men det finns hjälp att tillgå. Nästa gång du drabbas rekommenderar vi att du provar följande huskurer:

1. Te med timjan, honung och citron

Te
Inget är så enkelt och effektivt som kombinationen av dessa tre ingredienser. Timjan är ett kraftfullt antiseptiskt medel som bekämpar bakterier medan honung främjar läkning, minskar inflammation och lugnar hela halsen.

Genom att kombinera dessa ingredienser med citronsaft får du ett fantastiskt medicinskt te som du kan njuta av hela dagen. Så här bereder du det:

 • Tillsätt två matskedar färsk timjan till en liter kokande vatten.
 • Tillsätt saften av en citron. Riv och tillsätt skalet.
 • Koka alltsammans i 10 minuter.
 • Stäng av värmen och vänta i 10 minuter innan du silar vätskan.
 • Drick detta te med två matskedar honung under loppet av hela dagen. Du kommer snart att bli kurerad.

2. Gurgling med saltvatten

 • Gurglar
  Lös en matsked salt i 2,5 dl vatten.
 • Gurgla med denna blandning en gång i timmen, utan att svälja. Låt det bara nå så långt ner i halsen som möjligt under några sekunder innan du spottar ut det. Därefter upprepar du.
 • Istället för salt kan du också använda en tesked äppelcidervinäger eller till och med bikarbonat. Alla tre ingredienser minskar inflammation, dödar alla bakterier och behandlar din halsinfektion effektivt.

3. Vitlök – naturens bästa antibiotikum

Vitlök
Alla vet att vitlök fortfarande räknas som det mest kraftfulla naturliga antibiotikumet som finns, och det finns lättillgängligt i alla mataffärer. Det är effektivt och nyttigt, och det har inga negativa biverkningar. Så varför inte prova det nästa gång du har en halsinfektion? Gör så här:
 • Krossa en vitlöksklyfta och tillsätt till 1 dl vatten. Drick.
 • Du kan upprepa detta två gånger om dagen. Visst, lukten av vitlök kommer att märkas i din andedräkt, men det är värt att ge det ett försök. Du kommer att tillfriskna mycket snabbare.

4. Kompresser med kamomillte

Halsinfektion
Denna behandling appliceras som en våt kompress vid halsinfektion. På så sätt minskar inflammationen, och du uppnår en viss lättnad. Gör så här:
 • Bered ditt kamomillte genom att tillsätta tre matskedar av denna ört till 2 dl vatten.
 • När kamomillen genomsyrats silar du vätskan i en skål, fuktar en handduk eller trasa och applicerar den som en kompress på halsen.
 • Upprepa denna process när kompressen förlorat sin värme. Helst ska du låta kompressen sitta kvar i ca 20 minuter per gång.

5. Gurkmeja och grönt te

Te

Detta är enkelt och mycket effektivt. Kombinationen av grönt te och gurkmeja bidrar till att minska inflammation och påskynda din återhämtning.

 • Bered grönt te som vanligt. När vattnet kokar tillsätter du en halv tesked malen gurkmeja.
 • När blandningen har genomsyrats i ungefär fem minuter dricker du den tillsammans med lite honung. Du kommer definitivt känna dig bättre.

6. Mycket sömn

Sömn
Din kropp slåss mot en infektion. Det enda sättet för den att fortsätta göra detta är att upprätthålla dess naturliga försvar med massor av vila. Så se till att du sover ordentligt – det skadar inte att få ett par timmars extra sömn per dygn, och du kommer att tillfriskna snabbare!

När du är sjuk bör du sova ca 10-11 timmar per dygn, så se till att du tar en tupplur mitt på dagen samt att du får tillräckligt med sömn på natten för att återhämta dig. Sakta men säkert kommer du bli dig själv igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.