Halsinfektioner: Naturliga behandlingar

Visste du att gurgling med saltvatten eller bikarbonatlösning är ett effektivt sätt att eliminera halsont? Båda metoderna bidrar till att minska inflammation och döda bakterier.
Halsinfektioner: Naturliga behandlingar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vem har aldrig upplevt halsinfektioner? Det är ett smärtsamt tillstånd som påverkar ditt dagliga liv mycket negativt. Det gör ont att både prata och andas. Finns det något sätt att få lite lättnad? Naturligtvis finns det det. Följ de enkla behandlingarna i den här artikeln nästa gång du har ont i halsen.

Huskurer för halsinfektioner

halsinfektioner
halsontförkylningssäsongen

Halsinfektioner kan härröra från bakterier, virus eller en skada. Vissa ger mer omfattande symtom än andra, och kan kräva behandling med antibiotika. Andra gånger kanske du finner lindring bara genom att ta några dagar ledigt för att återhämta dig.

Du bör även ha i åtanke att immunförsvaret då och då kan försvagas, vilket ger dig sämre försvar mot infektioner och vissa sjukdomar. Så se till att du alltid äter en kost som främjar god hälsa.

Det är dock svårt att undvika halsinfektioner helt och hållet. Men det finns hjälp att tillgå. Nästa gång du drabbas rekommenderar vi att du provar följande huskurer:

1. Te med timjan, honung och citron

Te
Timjan är ett kraftfullt antiseptiskt medel som bekämpar bakterier

Genom att kombinera dessa ingredienser med citronsaft får du ett fantastiskt medicinskt te som du kan njuta av hela dagen. Så här bereder du det:

 • Tillsätt två matskedar färsk timjan till en liter kokande vatten.
 • Tillsätt saften av en citron. Riv och tillsätt skalet.
 • Koka alltsammans i 10 minuter.
 • Stäng av värmen och vänta i 10 minuter innan du silar vätskan.
 • Drick detta te med två matskedar honung under loppet av hela dagen. Du kommer snart att bli kurerad.

2. Gurgling med saltvatten

 • Gurglar
  Lös en matsked salt i 2,5 dl vatten.
 • Gurgla med denna blandning en gång i timmen, utan att svälja. Låt det bara nå så långt ner i halsen som möjligt under några sekunder innan du spottar ut det. Därefter upprepar du.
 • Istället för salt kan du också använda en tesked äppelcidervinäger eller till och med bikarbonat. Alla tre ingredienser minskar inflammation, dödar alla bakterier och behandlar din halsinfektion effektivt.

3. Vitlök – naturens bästa antibiotikum

Vitlök
naturliga antibiotikumet
 • Krossa en vitlöksklyfta och tillsätt till 1 dl vatten. Drick.
 • Du kan upprepa detta två gånger om dagen. Visst, lukten av vitlök kommer att märkas i din andedräkt, men det är värt att ge det ett försök. Du kommer att tillfriskna mycket snabbare.

4. Kompresser med kamomillte

Halsinfektion
våt kompress vid halsinfektion
 • Bered ditt kamomillte genom att tillsätta tre matskedar av denna ört till 2 dl vatten.
 • När kamomillen genomsyrats silar du vätskan i en skål, fuktar en handduk eller trasa och applicerar den som en kompress på halsen.
 • Upprepa denna process när kompressen förlorat sin värme. Helst ska du låta kompressen sitta kvar i ca 20 minuter per gång.

5. Gurkmeja och grönt te

Te

Detta är enkelt och mycket effektivt. Kombinationen av grönt te och gurkmeja bidrar till att minska inflammation och påskynda din återhämtning.

 • Bered grönt te som vanligt. När vattnet kokar tillsätter du en halv tesked malen gurkmeja.
 • När blandningen har genomsyrats i ungefär fem minuter dricker du den tillsammans med lite honung. Du kommer definitivt känna dig bättre.

6. Mycket sömn

Sömn
upprätthålla dess naturliga försvar med massor av vilasover ordentligt

När du är sjuk bör du sova ca 10-11 timmar per dygn, så se till att du tar en tupplur mitt på dagen samt att du får tillräckligt med sömn på natten för att återhämta dig. Sakta men säkert kommer du bli dig själv igen.
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.